Problemele financiare – cum sa le facem fata
Problemele financiare nu se limiteaza numai la subtierea portofelului. Efectele lor ne pot afecta sanatatea fizica, echilibrul psihic, relatiile cu cei din jur. Repere pentru a le gestiona si a iesi din situatia de criza.
Dificultatile financiare vin la pachet cu o gama intreaga de emotii si stari negative care fac din situatia prezenta una dificil de gestionat:
– eram obisnuiti sa ne gandim la noi ca fiind persoane cu un job bine platit, cu o casa frumoasa si poate si cu o suma si mai frumoasa in cont. De obicei ne identificam cu profesia noastra, cu pozitia sociala, iar acum aceste repere devin incerte.
– se poate sa ne fi obisnuit in trecut cu anumite standarde de viata: iesiri frecvente la restaurant, vacante dese, sau diverse activitati recreationale deosebite. Acum, situatia este alta si orice schimbare a stilului de viata este traita sub forma de stres.
– pot aparea sentimente de rusine si o scadere a imaginii de sine: societatea promoveaza imagini cu povesti fericite, de succes, iar noi nu ne mai incadram in povestea actuala.
Multe persoane cred ca daca ar avea mai multi bani toate aceste probleme vor disparea. Intr-adevar, in unele cazuri o marire a veniturilor rezolva o parte din probleme. Dar pentru altii, banii nu aduc relaxarea si fericirea. In final, fiecare lectie de viata ne este necesara intr-o anumita masura, si ajuta la cresterea noastra ca oameni impliniti.
Schimba perspectiva
Cand singurul lucru la care te gandesti sunt problemele financiare, atentia ti se va ingusta si problemele vor parea singurele lucruri din viata ta. Fa un pas in spate, largeste-ti orizonturile si vezi ce altceva se mai intampla cu si langa tine.
Schimba gandurile negative din ”Eu sunt de vina pentru situatia in care am ajuns” intr-o perspectiva mai ampla. Sigur, fiecare persoana poarta propria parte de responsabilitate, insa situatia prezenta nu este numai un esec personal. Nu uita ca facem parte dintr-un tablou social, economic, mai mare si mai complex.
Aminteste-ti ca valoarea ta ca persoana nu este aceeasi cu valoarea veniturilor tale financiare. Banii sunt ca o energie, vin si se duc, insa tu nu te definesti prin bani.
Bucura-te de suportul celor apropriati
Gaseste acele persoane in care ai incredere si stati de vorba. Te vei elibera de incarcatura negativa a gandurilor, vei realiza ca ai control asupra lor, ca nu te vor mai acapara.
Vorbeste cu partenerul/a de cuplu si fiti siguri ca sunteti amandoi pe aceeasi lungime de unda. Vezi cum intelege el/ea situatia de acum si ce planuri aveti pentru a depasi acest moment. Este important sa colaborati.
Stabileste si scrie un buget
Studiile arata ca bugetul pus pe hartie creste nivelul increderii in fortele proprii si reduce nivelul stresului financiar
Respecta limitele bugetului pe care ti l-ai stabilit. Ne lasam usor dusi de val si ajungem sa cumparam lucruri de care nu avem nevoie dar care erau la promotii.
A gresi e omeneste, si trebuie sa recunoastem ca este dificil sa urmezi un buget strict, insa ai grija ca astfel de cheltuieli neprevazute sa nu fie din ce in ce mai dese sau extravagante.
Invata sa te rasfati altfel. Intreaba-te: ”Care este acel lucru care imi va provova o stare placuta pentru mai mult timp, cu costuri cat mai mici?”
Vezi ce poti invata din momentul actual
Poate ai facut niste estimari financiare gresite. Invata din greselile tale! Poate sistemul tau de valori era prea puternic orientat catre aspectele materiale. Invata sa te bucuri de placerile simple ale vietii. Exista o carte in care sunt descrise cele mai intalnite regrete ale persoanelor aflate pe patul de moarte. Niciunul nu are de-a face cu a avea mai multi bani, ci din contra, invita oamenii sa traiasca mai simplu, sa se bucure de viata, de relatiile cu cei dragi.
Aminteste-ti de alte obstacole pe care le-ai depasit in trecut
Este foarte probabil ca momentele de dificultate prin care treci acum sa ti se para groaznic de indurat si de infruntat. Poate chiar asa este. Dar aminteste-ti ce alte experiente dificile ai avut de-a lungul vietii, si cum ai trecut peste ele. Ai depus efort pentru asta. Aminteste-ti ca poti!
Gaseste potentialul si valoarea situatiei de acum
Se spune ca diamantele se formeaza sub presiuni incredibile. De ce sa nu tinem si noi cont de asta? Am vorbit despre obstacolele trecute care au fost solutionate. Astfel, invatam despre noi ca suntem mai puternici decat credeam, aflam ca avem prieteni buni, ca persoanele din jurul nostru tin la noi.
A depasi problemele financiare si stresul cauzat de acestea nu inseamna neaparat cresterea veniturilor, dar cu siguranta succesul poate veni daca inveti cum sa te descurci si cum sa progresezi in momentele dificile.
Autor: Doina Miruna Alexandra, psiholog, psihoterapeut, www.cabinetuldepsihoterapie.ro