Now Reading
Profilul agresorului virtual – de cine sa te feresti

Profilul agresorului virtual – de cine sa te feresti

Revista Psychologies

In mediul virtual nu stim la ce ne putem astepta din partea celor cu care socializam. Iata cateva semnale de alarma la care e bine sa reactionam. 

 

Comunicarea virtuala

In ultimii 20 de ani, internetul s-a extins atat de mult incat a reusit sa ajunga pana in cele mai indepartate colturi ale planetei. Acest lucru le-a permis oamenilor din diferite tari sa creeze comunitati virtuale in care pot interactiona si pot face schimb de informatii, rapid si usor.

Din acest punct de vedere, putem spune ca internetul reprezinta o a doua societate, sau o reflectie perfecta a lumii “reale” in care traim.

Tot ce ai nevoie este la distanta de un click si, din pacate, acest lucru i-a determinat pe multi infractori sa migreze din spatiul real, in cel virtual.

Infractiunile comise in mediul virtual nu sunt cu mult diferite de cele comise in realitate. Fie ca este vorba de infractiuni cu caracter sexual sau financiar, agresorii gasesc in mod constant diverse modalitati prin care sa ne transforme in victime.

Exista o lupta constanta intre agresorii virtuali si structurile guvernamentale menite sa opreasca aceasta noua forma de infractiune. Dar oare cum arata un agresor virtual?

 

Masca: o personalitate falsa

Unul din principalele motive perntru care agresorii sunt atrasi de mediul virtual este ca pe internet pot fi oricine, iar acest lucru le permite sa isi ascunda mult mai usor adevarata identitate.

Agresorii virtuali sunt mai mult decat simpli utilizatori de baza. In ceea ce priveste utilizarea internetului, acestia detin abilitati avansate care le permit sa isi construiasca adevarate personalitati virtuale.

Prin intermediul acestor personalitati false, ei reusesc sa comita diverse infractiuni, fara sa se ingrijoreze ca vor fi prinsi. Din fericire, astazi exista numeroase modalitati prin care acesti indivizi pot fi depistati de politie sau alte organizatii ce au ca scop eradicarea infractiunilor virtuale.

 

Persoane fara scrupule

Spre deosebire de o infractiune comisa in lumea reala, infractiunile virtuale se produc fara ca cele doua persoane implicate (agresorul si victima) sa interactioneze fizic.

Desi la nivel constient acesti agresori stiu ca actiunile lor sunt catalogate drept infractiuni, ei nu simt aceleasi senzatii pe care le-ar avea daca ar agresa o persoana pe strada, ceea ce le permite sa fie complet lipsiti de scrupule.

 

Maestrii in arta disimularii

Fie ca este vorba de frauda financiara, pedofilie sau trafic de carne vie, toti agresorii virtuali sunt maestri in arta disimularii. Ei stiu foarte bine cum functioneaza mediul virtual, iar acest lucru le permite sa il foloseasca in avantajul lor (si dezavantajul tau).

Avand in vedere ca internetul ofera acces liber la o multime de informatii, agresorii virtuali au mereu grija sa se documenteze despre victimele lor.

Cu cat stiu mai multe despre tine, cu atat vor fi mai convingatori. Intr-o anumita masura, putem spune ca acesti indivizi au o personalitate cameleonica.

 

Elemente de personalitate antisociala

O buna parte dintre agresorii virtuali prezinta elemente de tulburare de personalitate antisociala. Mai exact, aceste persoane sunt complet lipsite de empatie si pot incalca usor regulile, fara sa se simta vinovati sau rusinati.

In plus, faptul ca internetul este o lume in care nu exista un sistem riguros de norme si reguli, le usureaza foarte mult treaba.   

 

Reguli prin care poti evita sa devii o victima

In primul rand, evita sa publici pe internet date cu caracter personal (exceptand cazul site-urilor autorizate care se angajaza sa protejeze confidentialitatea datelor tale).

Apoi, oricat de tentant sau original ti se pare, ai mare grija ce poze alegi sa postezi pe retelele de socializare.

Nu raspunde la e-mail-uri suspicioase, venite din partea unor persoane pe care nu le cunosti. Deja suntem cu totii familiarizati cu e-mailurile primite din partea unor „prieteni la ananghie” care ne solicita bani.

Astfel de mesaje sunt generate prin fraudarea unor conturi de e-mail. Daca ai nelamuriri, pune mana pe telefon si anunta-ti prietenul mentionat in mesaj.

Fereste-te de ofertele sau propunerile care suna prea frumos ca sa fie adevarate. Astfel de mesaje de regula incep cu anunturi de tipul „ai castigat…”.

Daca o persoana insista sa te tachineze cu comentarii rautacioase, pur si simplu evit-o. Totodata, nu ezita sa raportezi activitati suspicioase sau persoane care te agreseaza in vreun fel. Majoritatea site-urilor iti ofera aceasta optiune.

Nu te lasa amagit de persoanele prea prietenoase si amabile, mai ales daca sunt persoane pe care abia le-ai cunoscut.

Fii cat se poate de sceptic cu privire la motivele pentru care o persoana total necunoscuta cauta sa iti ofere o “oportunitate de nerefuzat”.

Doar pentru ca te afli in siguranta casei tale sau in spatele unui monitor, nu inseamna ca esti ferit de agresiuni. Tot ce poti sa faci este sa fii cat mai precaut atunci cand navighezi pe internet.

 

De Alexandru Draghici, psiholog clinician, psihoterapeut

Tel.: 0784.084.141

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top