Now Reading
Psihanaliza aduce lumina

Psihanaliza aduce lumina

Revista Psychologies

Ce tip de lideri/manageri apeleaza la psihoterapie psihanalitica? Exista anumite caracteristici comune?

V.R.: Curiozitate. Deschidere. Inclinatia de a-si pune intrebari si de a nu se multumi cu raspunsuri facile, conventionale la chestiunile fundamentale ale vietii.

Psihoterapia psihanalitica este o optiune pentru acele persoane care vor sa inteleaga: de ce li se intampla anumite lucruri, de ce se repeta anumite lucruri in viata lor, ce isi doresc la nivel inconstient, de ce se tem, care sunt mecanismele defensive mobilizate impotriva temerilor, care este paradigma, „teatrul interior“ in care ei functioneaza etc.

Sunt oameni care nu cred ca o pilula sau o tehnica standard le poate rezolva in mod miraculos problemele (desi, cu siguranta, sunt momente in care si-ar dori asta!), ci cred ca pentru a evolua este necesar un efort pentru a-ti deschide mintea.

Si sunt dispusi sa-l faca. Privind din alta perspectiva, sunt oameni care au obtinut succes, performanta, eficienta in trecut si au inteles ca: succesul are pretul lui, performanta are costurile ei ascunse, eficienta intr-un plan implica de multe ori ineficienta si blocaje in alt plan; si-au dat seama ca functioneaza intr-o viziune care a devenit intre timp prea stramta si au nevoie de alte definitii pentru succes, performanta, eficienta.

Sunt, deci, persoane care corespund unui segment (l-as putea numi elitist) de clienti care au atins un anumit grad de maturizare in plan personal si profesional.

Freud spunea, modest, ca ceea ce poate sa faca o psihanaliza este sa duca o persoana din zona nefericirii nevrotice in zona nefericirii obisnuite.

Daca ma gandesc la majoritatea clientilor mei, as putea spune ca sunt un psihoterapeut care lucreaza in zona de nefericire obisnuita incercand, impreuna cu clientii mei, sa cream conditiile necesare pentru un grad mai mare de fericire si de libertate interioara.

Pentru mine, psihoterapia este un antrenament pentru libertate. Un antrenament intensiv, riguros, sustinut, in care ceea ce se antreneaza este, in primul, rand abilitatea de a deveni constient.

Caci nu putem vorbi despre libertate interioara in absenta constientizarii.

 

Interviu de Iuliana Alexa
 

Pages: 1 2 3 4
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top