Now Reading
Putem fi mai norocosi?

Putem fi mai norocosi?

Unii castiga la loto, altii gasesc femeia perfecta sau barbatul fara de cusur. Sau au parte de job-ul la care viseaza toti ceilalti din breasla. Au tras ei cartile cele mai bune ale destinului? Sau cum se face ca unii par sa cheme norocul si altii – ghinionul? Dar daca e, totusi, o chestie de comporta­ment, deci ceva sub controlul tau?

 

Unii par sa stie cum sa faca astfel incat sa dea banii peste ei. Daca ii intrebi care e secretul, nu par sa aiba unul. Altii dau peste parteneri frumosi si sanatosi la cap, de mori de invidie cand ii vezi! Altii, pur si simplu, gasesc portofele cu bani sau alte fleacuri.

Sau castiga la pocher iar si iar. Dar daca norocul nu este atat de misterios pe cat pare? Daca hazardul este mai putin prezent in vietile lor decat ar parea la prima vedere? Fac ei ceva de cheama soarta buna?

Evident! Desi suntem, toti, mai mult sau mai putin expusi hazardului si desi controlam relativ putine circumstante ale vietii noastre (tara, mediul social in care ne-am nascut, familia, scoala mai buna sau mai slaba etc.), exista lucruri asupra carora avem ceva influenta.

In fine, norocul sau hazardul cel bun poate fi chemat, conjurat etc., daca te expui mai des unor circumstante posibil favorabile. Pare abstract? De pilda, sa zicem ca esti genul introvertit, care sta in fiecare weekend acasa, la televizor. Nu iti place sa iesi, socializarea e mai curand o cor­voada pentru tine.

Atunci, cum te astepti sa cunosti persoane de sex opus dintre care sa apa­ra, poate, Alesul (sau Aleasa)? A te expune unor situatii sociale noi, a cunoaste oameni noi este un lucru ce iti creste sansele de a da peste „perla“ rara. Daca iti displace noutatea si te simti bine doar in spatii (excesiv de) familiare… ei bine, norocul de acest gen te poate ocoli.

 

Norocul si inteligenta

Oare cei inteligenti sunt mai norocosi? In­te­lepciunea populara zice ca nu: „Prost sa fii, noroc sa ai“, afirma inciudati cei care vad o persoana fara mari merite intelectuale care da peste ceva valoros. „Norocul nu tine de inteligenta“, scrie si Richard Wiseman, doctor in psihologie la Universitatea din Hertfordshire, Marea Britanie, in cartea Cum sa-ti ajuti norocul (ed. Trei).

„Norocosii sunt mai increzatori in sansele lor de castig decat ghinionistii“, mai scrie Wiseman, sintetizand un studiu al sau despre increderea in sansele proprii. Dar nu ajunge sa crezi ca vei castiga la loto ca sa si castigi, nu? Ca ar fi prea simplu.

„Cand este vorba despre evenimente aleatorii, cum e loteria, tipul acesta de previziuni joaca un rol lipsit de importanta. Cineva care crede ca va castiga, poate obtine ace­lasi rezultat ca si cineva care nu crede ca va castiga. Totusi viata nu este o loterie.

De multe ori, asteptarile noastre joaca un rol esential. Ele modifica situatia atunci cand incercam ceva, modifica modul in care reactionam la esec, modul in care interactionam cu ceilalti si in care ceilalti interactioneaza cu noi“, mai scrie psihologul.

 

Principiile norocului

Excentricul cercetator Richard Wiseman (tema de studiu a norocului in psihologie nu a fost privita tocmai cu seriozitate de altii de pana la el, desi ar fi meritat, fiindca – norocul ne ghideaza enorm in multe domenii ale vietii) a stipulat patru principii ale norocului.

Acestea ar fi: 1. Utilizati la maximum sansele care vi se ofera; 2. Ascultati-va intuitiile norocoase; 3. As­t­ep­tati-va sa aveti noroc; 4. Transformati-va ghinionul in noroc. Pare simplu, nu? Parca te simti deja cu o chinta roiala in mana… Numai ca situatia e ceva mai complexa.

 

Principiul 1. Utilizati la maximum sansele care vi se ofera. Daca vrei sa castigi o masina, un cuptor cu microunde, orice, participa la cat mai multe concursuri de acest tip. Deschide-te in fata ideii de concurs, de competitie. Nu intamplator, norocosii au scoruri mari la testele de extraversiune (sunt sociabili, construiesc o retea de contacte utile).

Scrie Wiseman: „Fara sa-si dea seama, norocosii se poarta intr-un mod care creste sansa de aparitie a oportunitatilor in viata lor. Vorbesc cu multi oameni, petrec timp cu ei, atrag alti oameni, pastreaza legatura.

Rezultatul e o retea a norocului impresionanta, un potential urias pentru aparitia oportunitatilor“. Adica mergi la petreceri organizate de mai multi insi din reteaua ta sociala si e imposibil sa nu intalnesti pe cineva la un moment dat care sa-ti schimbe viata.

 

Principiul 2. Ascultati-va intuitiile norocoase. Oamenii norocosi nu alearga intr-un suflet dupa ceva. Nu sunt nevrotici, nu se agita. Sunt, mai curand, calmi. Iar calmul favorizeaza o mai buna reperare a oportunitatilor. Psihologii au studiat personalitatile agentilor de bursa de succes, adica cei care fac bani. Multi.

In mediul extrem de stresant al jocului la bursa, acolo unde poti pierde sume ametitoare, unde norocul e rege, cei care aveau succes, erau cei care verificau mai rar mersul bursei si nu se stresau.

Aceasta descoperire a fost explicata, pe larg, de un guru al stiintei hazardului si pietelor financiare, el insusi fost broker pe Wall Street si azi profesor de risk engineering la Universitatea Politehnica din New York, in captivanta carte Antifragil (ed. Curtea Veche, 2014). Morala? Nu te stresa. Stai doar si asteapta atent.

 

Principiul 3. Asteapta-te sa ai noroc. Din nou, cercul virtuos al profetiei autoimplinite. Daca crezi ca ai sanse, te vei expune mai deschis la acel eveniment, concurs etc. Astfel, iti cresc sansele sa si castigi. Nimic mai simplu!

 

Principiul 4. Transforma ghinionul in noroc. Nu e simplu, dar nici imposibil. Resemnificarea unui nenoroc, adica. Ai fost dat afara? Bun, orice sut in fund e un pas inainte si, gata, treci la treaba, la construirea afacerii proprii la care visai. Asta e util si pentru sanatatea psihica.

„Norocosii scad impactul emotional al oricarui ghinion care le iese in cale, imaginandu-si ca situatia ar putea fi si mai grava si comparandu-se cu oamenii care au trait nenorociri mai mari decat ei“, scrie Wisemann.

Asta te ajuta sa te refaci mai repede si sa o iei de la capat sau sa perseverezi. Iar perseverenta (ca trasatura de personalitate) este indisolubil legata de sansele crescute de succes. Cine renunta usor, nu ajunge prea departe.

Norocul este, asadar, si un rezultat al cons­truc­tiei noastre, un mod de a privi viata si ceea ce ni se intampla. Nu putem controla zarurile, dar putem sa gandim mai putin dramatizant daca ele nu pica prea bine si sa o luam de la capat.

Sau sa nu ne stresam si sa ne construim o retea sociala vasta. Toate acestea sunt sub controlul nostru. Si, deseori, sunt mai importante decat soaptele ursitoarelor de langa leagan…

 

cum sa-ti ajuti norocul

 

 

Cum sa-ti ajuti norocul

 

Richard Wiseman

 

Editura Trei

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top