Răni emoționale: Rana de nedreptate sau masca rigidului

Copii fiind, dacă nu primit regulat ceea ce avem nevoie și, mai ales, la intensitatea la care noi avem nevoie, ajungem să dezvoltăm anumite răni emoționale. Au fost distinse cinci răni cărora le corespund cinci măști, iar în acest material discutăm despre rana de nedreptate și masca pe care o purtăm, cea a rigidității.

Citește și:

Răni emoționale: Rana de abandon sau masca dependentului

Cum putem controla și reformula gândirea catastrofală

 

Ce înseamnă: dreptatea înseamnă aprecierea, respectul și recunoașterea drepturilor și meritelor cuiva. O persoană care suferă de nedreptate este o persoană care nu se simte apreciată la adevărată ei valoare, care nu crede că primește ceea ce merită. Sau poate să sufere de nedreptate dacă primește mai mult decât crede că merită.

Formarea rănii: Rana se activează între patru și șase ani în raport cu părintele de același sex. Masca pe care și-o crează este rigiditatea, deoarece el își blochează sentimentele, în ciuda faptului că el este o persoană sensibilă.

Scurtă caracterizare: Rigidul caută dreptatea cu orice preț, este un perfecționist și va încerca mereu să fie correct. Îi este teamă de autoritate. El este mai înclinat să simtă invidie decât ceilalți.

Binele și răul, corectitudinea sau incorectitudinea sunt noțiuni foarte importante pentru el. Când este emoționat își maschează asta printr-un ton inflexibil sau prin râs, are tendința de a se înroși, mai ales când se simte nedreptățit.

Este foarte optimist, și are tendința de a spune că el nu are nici o problema majoră, că totul este bine.

Se îndoiește adesea de el însuși după ce a făcut o alegere, de teamă că nu a făcut alegerea cea mai bună pentru el, cea mai corectă. Este exigent cu el, are o mare capacitate de a se controla și de a-și impune anumite sarcini.

Se simte vinovat dacă el nu face nimic în timp ce alții lucrează. Devine performant și cere asta și de la ceilalți. Preferă să facă totul singur pentru a fi sigur că e corect. Are dificultăți în a-și recunoaște limitele, este predispus la epuizare.

Marea nedreptate de care suferă un rigid este împotriva lui însuși, el se acuză foarte ușor pe sine. Vrea să arate că este responsabil și că cei din jur văd că el face ceea ce are de făcut. Noțiunea de merit este foarte importantă pentru rigid.

Are dificultăți în a primi cadouri deoarece se va simți dator. Consideră că va fi obligat să îi ia celuilalt un cadou de aceeași valoare pentru că așa este corect, de aceea preferă să refuze să primească un cadou.

Persoana rigidă preferă ca totul să fie foarte bine ordonat deoarece nu îi place când trebuie să caute ceva. Are o dificultate în a face diferența între rigiditate și disciplină.

El își impune perfecțiunea în orice, lucru care devine stresant. Rigidul este foarte rar bolnav. Emoția cea mai frecvent trăită de rigid este furia, mai ales împotriva lui. Are tendința de a se compară cu cei pe care îi consideră mai buni decât el și mai ales, perfecți.

Este atras de ceea ce este nobil. Respectul și onoarea sunt noțiuni importante pentru el.

Masca rigidului poate ascunde în spate o rană mai timpurie, pe cea de respingere. El își blochează sentimentele, lucru care îl ajută să nu se mai simtă respins.

Temeri: Cea mai mare teamă a rigidului este răceala, indiferența. Are probleme în a-și accepta atât propria răceală cât și pe cea a altora, el făcând tot posibilul pentru a părea călduros.

Evită să intre în contact de teamă de a nu-și arată vulnerabilitatea. Alte temeri: teama de a se înșela, de a nu fi clar, de a fi criticat, de a vorbi prea mult, de a pierde controlul, de a fi considerat profitor.

Cuvinte folosite des: nu e nici o problemă', întotdeauna', niciodată' foarte bun', special', exact', cu siguranță', de acord'

Relațîi de iubire și sex: Are probleme în a-și lua angajamentul într-o relație de teamă de a nu se înșela în alegerea partenerului.

Îi este greu să se abandoneze sexual. Are o dificultate în a se lăsa iubit și a-și arată iubirea, de aceea este considerat o persoană rece, lipsită de afectivitate. El este foarte sensibil, și de aceea evita să se lase afectat psihologic de ceialti.

Alimentație: preferă alimentele sărate celor dulci și îi place ce este crocant.

Fizionomie: corp drept, rigid, cât mai aproape de perfecțiune, bine proporționat, fese rotunde, talie mică, mișcări rigide, piele frumoasă, își strânge talia cu o curea, postură dreaptă, mândră, maxilar strâns, gât rigid, ochi limpezi, privire intensă și vie,

Boli predominante: epuizare profesională (burn-out), anorgasm la femei, ejaculare precoce sau impotență, boli terminate cu –ită', tendiă, artrită, torticollis, constipație, hemoroizi, crampe, probleme de piele, nervozitate, insomnie, vedere slabă,

De Doina Badea, psiholog clinician și psihoterapeut la Cabinet de psihoterapie Doina Badea

Tel.: 0726.736.993

Facebook: Psihoterapeut Doina Badea

www.la-psiholog.ro/psihoterapeut-doina-badea

Foto: shutterstock.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum ieși din starea de epuizare emoțională
Cum ieși din starea de epuizare emoțională

Epuizarea emoțională rareori o conștientizăm. Suntem mai irascibili, mai triști, nemulțumiți, incapabili să ne recâștigăm controlul asupra propriei vieți. Îngrijim pe cineva bolnav, avem o relație de cuplu nesatisfăcătoare sau de lovim de o schimbare majoră, și, pur și simplu, parcă nu mai avem resurse să investim emoțional. Ce e de făcut?

Citeste
Cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an
Cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an

Suntem campioni în stabilirea rezoluțiilor, a scopurilor mărețe. Dar oare știm să ne propunem obiective realizabile? Suntem capabili să ne apreciem evoluția? Iată cum să ne îndeplinim rezoluțiile de început de an și cum ne-ar ajuta practicarea recunoștinței.

Citeste
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv
Nevoi ascunse în spatele unui obiectiv

Planificarea și nevoia de a avea un scop sau mai multe de îndeplinit sunt necesare și chiar recomandate. Ar fi util să privim și ce se poate ascunde în spatele unui obiectiv, respectiv, care este nevoia noastră reală.

Citeste
Răni emoționale: Rana de nedreptate sau masca rigidului
Răni emoționale: Rana de nedreptate sau masca rigidului

Copii fiind, dacă nu primit regulat ceea ce avem nevoie și, mai ales, la intensitatea la care noi avem nevoie, ajungem să dezvoltăm anumite răni emoționale. Au fost distinse cinci răni cărora le corespund cinci măști, iar în acest material discutăm despre rana de nedreptate și masca pe care o purtăm, cea a rigidității.

Citeste
Unde greșim când stabilim lista de rezoluții
Unde greșim când stabilim lista de rezoluții

De multe ori planificăm mai mult decât „putem duce”, iar începutul de an este momentul propice pentru a ne visa mai slabi, mai plini de succes sau de bani, mai sociabili și, de ce nu, mai iubiți. Dar oare ne gândim la ce anume ne-a împiedicat să ne atingem aceste obiective în anul ce a trecut? Sau de ce anume revenim la aceleași rezoluții? Răspunsuri de la psihoterapeutul Ștefania Voia.

Citeste
Ce să îți oferi ție cadou de Crăciun
Ce să îți oferi ție cadou de Crăciun

Lista cadourilor este lungă și fiecare dintre noi știe ce cadou și-ar dori să găsească sub brad. Dar sărbătorile trec repede, cadourile sunt uitate, iar noi uităm că cele mai semnificative lucruri pe care le putem face pentru noi înșine nu costă bani.

Citeste