Rezistenta la schimbare: cauze si solutii

Simti ca e timpul pentru o schimbare, dar, fara sa vrei, tot tu i te opui? Iata motivele din spatele rezistentei si ce solutii poti incerca.

 

Schimbarea si rezistenta

In viata fiecaruia dintre noi vine un moment in care constientizam ca traim intr-o liniaritate care nu ne mai aduce implinirea sau bucuria de alta data. Atunci simtim nevoia de a face ceva diferit sau de a aduce ceva nou, de a schimba ceva in existenta noastra.

In unele situatii, atunci cand schimbarea este minora sau superficiala, transformarea se poate produce de la sine, fara prea multe batai de cap, planuri sau strategii elaborate.

Alteori insa, cand este vorba despre o schimbare semnificativa de comportament sau mentalitate, schimbarea nu mai este un act lasat la voia intamplarii, ci se realizeaza sub forma unui proces complex de constientizare a nevoilor si a etapelor ce trebuie parcurse pentru a putea opera schimbarea.

In orice situatie ne-am afla, indiferent de intensitatea schimbarii, ne vom lovi in parcursul nostru de rezistenta la schimbare, care, atunci cand nu suntem profund motivati si fermi in decizia noastra, ne poate face vulnerabili si ne poate trimite inapoi la momentul de la care am pornit.

Si totusi, de ce se intampla sa opunem rezistenta in fata unei schimbari pe care ne-o dorim si care este benefica pentru noi? Rezistenta la schimbare este o reactie perfect normala.

Ea este un mecanism interior de aparare si are rolul de semnal de alarma pe care mintea noastra il trage pentru a ne proteja.

Rezistenta la schimbare este cea care, in fata unor situatii incerte sau care ne-ar putea pune in primejdie, ne face sa ne gandim de doua ori inainte de alua o decizie si nu ne lasa sa ne aruncam cu capul inainte pana nu cantarim avantajele si dezavantajele schimbarii.

 

Cauzele rezistentei la schimbare

Fie ca ne place sau nu, trebuie sa recunoastem ca iubim sa traim in zona de confort. De cele mai multe ori facem acest lucru chiar in ciuda faptului ca ne dorim cu ardoare ca ceva din viata noastra sa fie altfel, sa se schimbe.

Insa ideea de a renunta la obiceiuri, la stabilitatea si securitatea pe care ne-o ofera voalat zona de confort, coroborat cu teama de necunoscut, conduc la construirea unei rezistente puternice in fata oricaror modificari pe care ne dorim sa le facem.

Si chiar daca premisa schimbarii este de a inlocui ceva nefolositor sau daunator cu ceva nou si util, mintea noastra dezvolta mecanisme de aparare prin intermediul carora ajungem sa uitam sau ignoram total dezavantajele actualului stil de viata.

Astfel, cultivand atentia si memoria selective, putem ajunge extrem de usor sa vedem doar beneficiile vietii actuale si sa ignoram adevaratele nevoi ale mintii si sufletului nostru, ramanand in continuare captivi in capcana obisnuintei. Avem insa la indemana cateva metode pentru a putea depasi rezistenta la schimbare.

 

Constientizarea motivului real pentru care doresti sa faci schimbarea

Constientizarea motivului schimbarii este o etapa solicitanta, in care este nevoie sa privesti catre tine insati, sa dai la o parte straturile constiente ale fiintei tale, sa analizezi cine esti si sa decizi cine, ce si cum doresti sa devii.

Daca motivele nu sunt destul de clare, motivatia nu poate sustine schimbarea pe care o doresti si nu vei putea face fata cu succes rezistentei la schimbare. Iar la primul obstacol pe care il intanesti exista riscul sa te intorci exact la momentul de la care ai plecat.

 

Planifica, fixeaza termene realiste si anticipeaza eventualele rezistente

Elaboreaza un plan de actiune bine etapizat si nu-ti propune sa faci schimbari radicale peste noapte. Luand in considerare experientele anterioare si resursele tale din acest moment, fixeaza-ti termene realiste si construieste o strategie sigura, chiar daca este una de durata.

Nu lasa reactiile rezistentei sa te ia prin surprindere. Anticipeaza eventualele piedici sau obstacole pe care tu sau ceilalti le-ati putea construi impotriva schimbarii si concepe alternative care sa te duca la indeplinirea obiectivului tau.

 

Fii flexibila si deschisa la oportunitati

Ajusteaza planul de actiune in functie de oportunitatile care apar pe parcurs. Uneori socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.

Nu te descuraja daca va fi nevoie sa adopti un ritm mai lent decat cel stabilit sau daca apar ostacole pe care nu le-ai prevazut. Adapteaza-ti ritmul in functie de situatie si, chiar daca vei face un pas inainte si doi inapoi, continua.

 

Inconjoara-te de oameni care te sustin

Bineinteles ca poti parcurge acest drum de una singura, insa acum, mai mult ca niciodata, sustinerea celor care cred in tine si in potentialul tau este mai mult decat benefica si necesara.

Ia-ti alaturi oameni care au trait acest gen de experiente sau cu care poti impartasi atat reusitele, cat si rezistentele intalnite pe parcurs. Ai nevoie de persoane care sa te incurajeze atunci cand simti ca ai putea fi tentata sa abandonezi demersul schimbarii.

 

Internalizeaza schimbarea

Odata ce ai reusit implementarea schimbarii dorite, ai putea crede ca obiectivul tau este atins si ai putea lua un bine meritat repaus pentru a te odihni si a te bucura de noua ta viata.

Da, acum totul merge bine si viata ta este asa cum ti-ai dorit, dar rezistenta la schimbare va aparea imediat ce vei pune pauza.

Adevarata schimbare va fi ireversibila abia atunci cand nu vei mai opune nicio rezistenta, cand vei renunta complet si definitiv la vechile obiceiuri si vei dobandi o noua identitate. Iar toate astea se pot obtine doar prin practica indelungata, prin internalizarea schimbarii.

 

Fii cea mai buna varianta a ta

Odata cu trecerea timpului, vei observa ca schimbarea de acum va avea nevoie de mici ajustari. Si ca, de fapt, nevoia de schimbare nu se va termina niciodata. Si nici rezistentele nu vor inceta sa apara. Insa experienta de acum iti va fi de folos pe viitor, iar demersul, cu siguranta, va fi lin si rezistentele mai putine.

Schimbarea creeaza disconfort pe toate palierele vietii, iar rolul rezistentei la schimbare este acela de a ne proteja; de a nu lasa incertitudinile sau temerile sa puna stapanire pe noi.

Insa atunci cand stim ca schimbarea ne este benefica sau chiar imperios necesara, este nevoie sa gasim modalitatile prin care sa daramam barierele propriei noastre rezistente, sa transformam necunoscutul in cunoscut si sa traim fiecare clipa asa cum ne dorim.

 

De Andra Zaharia, psiholog, career & lifecoach, psihoterapeut integrativ in formare

Tel.: 0726.757.396

www.andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Rezistenta la schimbare: cauze si solutii
Rezistenta la schimbare: cauze si solutii

Simti ca e timpul pentru o schimbare, dar, fara sa vrei, tot tu i te opui? Iata motivele din spatele rezistentei si ce solutii poti incerca.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste