Now Reading
Rolul somnului in lupta cu depresia

Rolul somnului in lupta cu depresia

Revista Psychologies

Pentru a ne simti in forma si a da randament, avem nevoie de odihna. Iata insa cum somnul poate influenta depresia, fiindu-ne aliat sau dusman.

 

Cum ne influenteaza somnul dispozitia

Somnul este esential pentru o buna functionare a organismului iar specialistii in domeniu ne recomanda sa dormim macar 6-8 ore pe noapte.

Multi experti in sanatate mintala cred ca somnul este direct responsabil cu tulburarile de dispozitie ce pleaca, fireste, de la nivelul creierului.

Totodata, el influenteaza dispozitia spre depresie. Aproape 80% din cei care sufera de aceasta afectiune se plang ca au insomnie iar 15% marturisesc atat starea de deprimare cat si faptul ca dorm excesiv.

Dr. Phyllis C. Zee, profesor de neurologie la Scoala de medicina din cadrul Universitatii Northwester din Chicago spune ca orele necesare pentru somn variaza de la persoana la persoana, insa statisticile arata ca in general fiecare avem nevoie de 7-8 ore de somn.

„Sub 6 ore sau peste 9 ore de somn, in cazul persoanelor adulte, sunt asociate cu dereglarea metabolismului si cu probleme la nivelul inimii”.

 

Rutina somnului

Trebuie ca fiecare dintre noi sa-si stabileasca o rutina a somnului pe care sa o respecte cu strictete. Calitatea somnului ne afecteaza activitatile zilnice si ne influenteaza randamentul la locul de munca.

Specialistii ne recomanda sa ne stabilim un program de odihna pe care sa il respectam. E bine sa ne culcam cat mai devreme si sa ne trezim pe cat posibil la aceeasi ora.

Renuntarea la timpul petrecut in fata televizorului sau a calculatorului ne poate ajuta de asemenea sa adormim mai repede si sa ne odihnim mai bine.

Trebuie sa evitam mesele prea copioase, consumarea de bauturi cofeinizate si chiar a celor alcoolice. Orice exces dauneaza calitatii somnului.

Totodata, o camera bine aerisita, fara lumina prea puternica, cu o temperatura potrivita ne poate ajuta sa avem un somn usor si odihnitor.

Cel mai important stadiul al somnului este in partea a doua a noptii si este denumit REM. Cu cat dormiti mai bine spre dimineata, cu cat somnul este mai profund cu atat va veti trezi mai odihniti.

 

Insomnia si depresia

Sunt persoane care sufera nu numai din pricina calitatii somnului ci si din cauza insomniei propriu-zise.

Insomnia implica dificultatea de a mentine somnul sau de a avea un somn odihnitor, de calitate. Daca aceasta problema se manifesta mai mult de trei zile pe saptamana, pentru o perioada de cel putin o luna sau mai mult, atunci pot aparea simptome ale depresiei si anxietatii.

In aceasta situatie este cazul sa apelati la ajutorul unui specialist ce va poate prescrie un tratament combinat pentru ambele afectiuni.

Daca te simiti trista aparent fara niciun motiv, daca te simti descurajata, lipsita de putere si de “chef de viata”, daca nu te mai intereseaza nicio actvitate care odinioara iti facea placere poti traversa un episod depresiv.

Alte semne sunt oboseala permanenta, sentimentele de vinovatie sau inutilitate, dar si insomniile. Oboseala cronica poate altera calitatea somnului, nefiind capabili sa adormim oricat ne-am dori.

Astfel apare iritabilitatea, somnul agitat, odihna precara si agravarea starii resimtite. Evident, toate acestea creeaza un teren propice depresiei.

Uneori este recomandat sa apelam la ajutorul unui specialist si sa nu permitem acestei situatii sa se prelugeasca.

 

Somnul poate dauna sanatatii

Tot depresia se poate manifesta si printr-o somnolenta nejustificata. Exista persoane care sufera de hipersomnie si care au tendinta de a dormi mai mult pe parcursul noptii dar experimenteaza aceeasi senzatie puternica de somnolenta si in timpul zilei.

Pe langa starea de agitatie, neliniste si somnolenta accentuata, aceste persoane nici macar nu se simt odihnite, chiar dupa un somn de lunga durata.

Cert este ca nu ne este recomandat sa ne situam la extreme. Prea putin sau prea mult somn ne afecteaza starea de sanatate si echilibru a organismului.

Oamenii de stiinta de la University College London Medical School au initiat un experiment de testare a memoriei, a capacitatii de rationament și a vocabularului, efectuat pe un esantion de peste 5.400 de femei si barbati intre 35 si 55 de ani.

Rezultatele au aratat ca circa 8% dintre cei care au dormit mai mult de 6-8 ore au obtinut punctaje mult mai slabe la toate probele, in raport cu participantii care au dormit mai putin de sase ore pe noapte.

 

Despre… „betia de somn“

Conform specialistilor, cantitatea de somn de care are nevoie o persoana depinde de nivelul de activitate, de varsta, dar si de starea generala de sanatate si de obiceiurile zilnice.

Chiar daca perioada recomandata de somn pentru un adult este de sapte-opt ore, in anumite momente ale vietii ai nevoie de mai mult.

Totusi… chiar daca ai mult timp la dispozitie, asta nu inseamna ca trebuie sa dormi non-stop! Ameteala resimtită din cauza unui somn prelungit se numeşte „betia de somn“, conform specialistei Lisa Shives, de la „Medicina Somnului“ din Illinois, SUA.

Daca doar ocazional dormi mai mult de numarul de ore recomandat, nu reprezinta un risc serios pentru sanatate. Dar daca dormi prea mult in fiecare zi si te simti ametita mereu atunci cand esti treaza, poate ca este nevoie sa consulti un medic.

Abordarea unui regim de viata sanatos, respectarea programului de odihna, socializarea si relationarea zilnica cu cei din jurul tau te vor tine departe atat de tulburarile comportamentale cat si de cele mentale. Echilibrul este cheia unei viet sanatoase!

 

De Florentina Dumitru, consilier dezvoltare personala

[email protected]

Foto: shutterstock.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top