Now Reading
Rolul terapeutic pe care îl poate avea un simbol, un fetiș sau un talisman

Rolul terapeutic pe care îl poate avea un simbol, un fetiș sau un talisman

Avatar photo

Ce este un simbol, un fetiș sau un talisman? Se confundă ele? Întrebări la care răspunde antropologul Georges Colleuil în cartea nou tradusă la Nemira, Funcția terapeutică a simbolurilor, din care iată un fragment.

 

Fetișul este un obiect magic, element parțial al unui alt obiect care îl conține sau pe care îl conține, încărcat cu putere magică, în stare să trezească dorința.

Fetișul este o parte separată de întreg. E reducător, pe când simbolul e unificator. Magia neagră se hrănește și ea din fetișism.

Un dinte, un smoc de păr, câteva bucățele de unghie pot constitui un ajutor în lucrarea vrăjitorului. În acest caz, individul este redus la un singur element al său.

Ca și în cazul perversiunii sexuale care îi poartă numele, perversul nu poate resimți plăcerea decât dacă își investește libidoul într-o singură parte a ansamblului: de exemplu, piciorul, sânul…

Totalitatea subiectului e condensată într-un singur subansamblu, care poate fi și un element al vestimentației: chiloți, încălțăminte etc.

Magia albă se hrănește mai degrabă din simbolism, întrucât, departe de a diviza, se străduie, exact invers, să unifice și să armonizeze. Diferența e subtilă.

Semnele apartenenței religioase, de pildă, sunt fetișuri în sensul în care reduc experiența spirituală la un obiect metonimic, dar sunt și simbolice atunci când restabilesc legătura cu lumea spirituală: steaua lui David, mâna Fatmei, crucea, mantra, Aum.

Trageți o carte din Vechiul Tarot de Marsilia. După care, lăsați lucrurile să acționeze, să dispună de timpul de a infuza. Veți constata ceea ce, în cazul anumitor medicamente, se numește efectul retard!

Seara, când ați terminat tot ce aveați de făcut, uitați-vă atent la lama pe care ați extras-o de dimineață. Reflectați și cercetați simbolistica Arcanei și a evenimentelor trăite în timpul zilei!

Ce se întâmplă în respectiva imagine care să se fi desfășurat similar și în ziua care a trecut? Dacă ați extras Justiția: ați fost pus în situații nedrepte, v-ați confruntat cu această temă?

Dacă ați extras Împăratul: a fost oare tema zilei autoritatea, munca, banii, structura? În cazul Lunii: a depășit emotivitatea creativitatea? Și așa mai departe. Notați într-un jurnal toate gândurile.

Veți obține o învățătură cu virtute pedagogică directă despre dimensiunea vie și concretă a Tarotului și, drept urmare, veți efectua un travaliu de interiorizare.

Veți descoperi astfel, prin extensie că, din perspectiva dezvoltării personale, a-ți pune următoarea întrebare: „Ce se întâmplă oare în această Arcană, asemănător cu ce are loc în viața mea?“, face din Tarotul de Marsilia o oglindă excepțională.

Foto: Shutterstock

 

 

 

 

Funcția terapeutică a simbolurilor

de Georges Colleuil

Editura Nemira

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top