6 activitati neasteptate care te scapa de stres
Incercam mereu sa gasim metode pentru a scapa de stres sau, macar a-l diminua. Cum situatii cu potential stresant vor fi mereu, iata ce putem face pentru a controla ceea ce simtim.
Mindfulness si spalatul vaselor
Pentru unii dintre noi, doar idea ca trebuie sa spalam vasele poate fi stresanta si deci ineficienta. Totusi, cercetatorii (pentru ca si spalatul vaselor a fost supus cercetarii) ne spun ca atunci cand facem diferite activitati casnice, conectandu-ne la momentul prezent, reusim sa reducem de stres.
Miscarile repetitive din timpul spalarii vaselor, mirosul detergentului de vase si detasarea de orice alta preocupare, ne amelioreaza starea resimtita.
Daca nu vrei sa incerci, gandeste-te ca stresul cronic creste riscurile pentru dementa si Alzheimer, afectandu-ti in timp anumite zone din creier. Cu ce incepem, spalatul vaselor sau ordine in sifonier?
Ajuta-i pe cei din jur
Atunci cand ne simtim demotivati, tristi, anxiosi, stresati, avem nevoie de sprijinul celor din jur pe care, deseori il cautam sau solicitam. Simplul fapt de a avea pe cineva alaturi, care sa ne asculte, ne ridica moralul si ne ajuta sa privim altfel dificultatile.
Un efect remarcabil in acest sens il are ajutorul pe care il acordam altora, nu cel pe care il cerem. Cercetarile arata ca atunci cand suntem de ajutor altora, indiferent cat de mica este interactiunea noastra, stresul este redus si avem o stare de bine.
Afla ca poti simti acest lucru deschizand usa cuiva, oferind locul intr-un mijloc de transport, ajutand la caratul sacoselor sau, pur si simplu prin mici amabilitati.
Ofera… atunci cand poti
Studiile ne arata ca atunci cand oferim atentie, timp sau bani, altora, starea noastra de bine creste considerabil, comparativ cu aceleasi lucruri facute pentru noi insine.
Nu inseamna ca nu este foarte important sa avem grija de noi, dar facand mici gesturi si pentru altii, ne vom simti mai bine, reducand din stres.
In egala masura, trebuie sa evitam sa facem acest lucru atunci cand nu avem resurse. In timp ce primele actiuni normalizeaza pana si tensiunea arteriala, stresul asociat celor din urma, creste riscurile de atac cerebral sau probleme cardiace.
Sarutari si imbratisari
Sentimentul de apropiere fizica de cineva drag si semnificativ este cel care incetineste eliberarea hormonilor de stres, in favoarea endorfinelor care combat anxietatea si depresia.
Conexiunea de acest tip iti ofera totodata si o perspectiva. Indiferent care sunt motivele stresului tau actual, te poti detasa vazandu-le ca un aspect (poate chiar trecator) al vietii si mai putin semnificativ prin comparatie.
De la imbratisari date celor dragi, sarutarea partenerului, tinutul de maini cu prietenii sau… alintatul pisicii, toate iti pot da o stare de bine.
Daca nu stii sa tricotezi…
…acum ar fi momentul sa inveti. Evitat de majoritatea persoanelor intrucat filmele americane si bunicile din dotare ne-au invatat ca este o activitate dedicata seniorilor, tricotatul, precum cusutul sau crosetatul, sunt echivalentul casnic al sesiunilor de yoga.
Actiunile repetitive pe care le facem in momentul desfasurarii acestor activitati, incetinesc ritmul cardiac, reducand nivelul cortizolului, hormonul stresului.
Cercetarile arata ca acestea induc o stare de relaxare mentala asemanatoare cu cea din sedintele de meditatie. Tot aceste activitati s-a demonstrat ca sunt eficiente in combaterea depresiei, dar si a durerilor cronice.
Spatele drept!
Si tie iti spuneau parintii si profesorii sa stai drept, sa nu te mai cocosezi? Iata ca acum ne spun fix acelasi lucru si oamenii de stiinta. Mai mult, ei demonstreaza ca pozitia aplecata a corpului este asociata cu depresia, slaba stima de sine si gandirea negativa.
Prin contrast, cand stam cu spatele drept, crestem toleranta la stres, capacitatea de memorare a evenimentelor pozitive, asertivitatea si increderea in sine, imbunatatindu-ne dispozitia si productivitatea.
Foto: 123rf.com