Now Reading
Secretul fericirii: reducerea dorintelor

Secretul fericirii: reducerea dorintelor

Revista Psychologies

Ne dorim un obiect, o persoana, o situatie si, pentru ca mintea traieste bucurie intensa in momentul atingerii obiectivului propus, credem ca obiectul, persoana sau situatia au generat starea de fericire.

Daca obiectele ar aduce fericire inseamna ca oricine ar intra in posesia lor ar experimenta starea de fericire. Ceea ce nu e adevarat.

Pentru unii oameni a fuma e o bucurie. Pentru altii, simpla prezenta a fumului e respingatoare.

Momentul de bucurie pe care il traim cand ne implinim o dorinta este cauzat de linistirea si satisfacerea mintii.

Pentru cateva momente, mintea este impacata, a primit ce a vrut si si-a potolit pentru o clipa agitatia.

Atunci suntem fericiti. In momentul in care mintea incepe din nou sa caute o alta sursa de implinire si satisfactie, fericirea dispare.

Daca fericirea ar fi cauzata de satisfacerea dorintelor, cu cat am primi mai mult cu atat ar trebui sa fim mai fericiti. Ceea ce nu se intampla in realitate.

Sa presupunem ca iti place inghetata. Prietenii au hotarat sa iti daruiasca multa inghetata de ziua ta. Prima data te servesc cu un sortiment de ciocolata. Esti fericit.

Apoi iti aduc doua sortimente cu aroma de capsuni si portocale. Fericirea creste. Pe urma iti ofera inca trei feluri: fistic, menta si caramel.

Oricat ai vrea sa te bucuri de gustul acestor sortimente delicioase din inghetata ta preferata stomacul spune „stop”.

Ceea ce a fost initial bucurie pura e pe cale sa se transforme intr-o experienta dureroasa.

In prima faza, inghetata ti-a adus un pic de bucurie si a calmat pofta. In loc sa fii multumit pastrand acea bucurie, te lacomesti la mai mult, crezand ca izvorul fericirii se ascunde in forma efemera a unei lingurite de inghetata.

Dar pentru ca inghetata in sine nu are nimic de-a face cu fericirea, mai multa inghetata nu contribuie cu nimic la cresterea nivelului de fericire.

Pentru ca traim mici momente de bucurie in momentul in care ne indeplinim o dorinta, credem ca implinirea dorintei e cauza fericirii noastre.

De a aceea, suntem tentati sa implinim orice dorinta care ne apare in minte.

Formula fericirii

Fericirea = Numarul de dorinte pe care le indeplinesti / Numarul de dorinte pe care le ai

Poti creste cantitatea de fericire in doua moduri:

1) crescand numaratorul: implinind mai multe dorinte

2) scazand numitorul: diminuand numarul de dorinte

Pe termen scurt poti sa fii fericit obtinand lucruri pe care le doresti. Totusi, pe termen lung ajungi sa ai probleme: fiecare dorinta da nastere la alta dorinta.

Cumperi o casa noua. Urmatorul lucru pe lista e sa o decorezi, sa alegi mobila. Pe urma te gandesti sa creezi un colt verde pe balcon.

Apoi se strica instalatia de apa si trebuie sa chemi pe cineva sa o repare. Nici nu ai terminat bine si alta trebuinta ii ia locul. Cu cat ai mai mult, cu atat vrei mai mult.

Cu cat dobandesti mai multe cu atat incepi sa traiesti un stil de viata tot mai complicat pentru ca trebuie sa ai grija de toate lucrurile pe care ti le-ai dorit si le-ai primit.

Un angajat de corporatie este rareori la fel de fericit ca un taran care are o singura vaca.

De aceea, dupa ce am inteles ca fericirea nu se ascunde in exterior, calea sigura de a creste nivelul de fericire este:

reducerea numarului de dorinte care ocupa mintea. Cum? Devenind constienti de dorintele pe care le avem zi de zi si incercand sa filtram cele care sunt reale si necesare de cele care se nasc din nelinistea mintii.

De multe ori, ne dorim lucruri de care nu avem cu adevarat nevoie. Simplificarea vietii duce la mai mult spatiu mental si energie pentru lucrurile cu adevarat importante.

invatand cum sa linistesti mintea fara a-i oferi satisfactia unei dorinte. Cand mintea e senina, netulburata de mii de ganduri, atunci nu ai nevoie de nimic in plus.

Una din caile prin care putem trai zi de zi aceasta stare de impacare si multumire este meditatia.

De Iuliana Nalatan – Prakriti School of Yoga – www.yogabucuresti.ro

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top