Now Reading
Semne ca te lasi controlata de frica

Semne ca te lasi controlata de frica

Revista Psychologies

Frica este o emotie umana care exista in sistemul nostru cu rolul de a ne proteja de pericol, de a ne semnaliza si pregati pentru supravietuire. Poate fi una din resursele noastre vitale. Poate fi si o problema pentru ca ajunge sa ne guverneze viata si modeleze alegerile, ingradindu-ne potentialul. Iata sase semne ca te lasi condusa de frici si nu de libertate.

 

Frica vede doar latura negativa si neajunsurile

Orice alegere pe care vrem sa o facem poate aduce atat avantaje cat si dezavantaje. Frica este cea care se concentreaza doar asupra dezavantajelor in care ne blocam.

Precum interviul la care nu ne-am dus pentru ca foarte probabil nu suntem calificati indeajuns si ne-am face de ras.

 

Frica nu te lasa sa te relaxezi si sa analizezi o situatie

Teama este cea care te impinge sa reactionezi imediat, fara sa te gandesti. Daca te-ar alerga o pantera, ai face bine, pentru ca ai incerca sa iti salvezi viata.

Nu acelasi lucru se aplica atunci cand, spre exemplu, vorbim despre o procedura medicala. Oricata teama resimtim, este necesar sa analizam situatia inainte de a veni cu un raspuns.

 

Teama ne face sa ne ferim de orice este nou sau necunoscut

Daca inainte isi intra in drepturi in situatii de pericol real, acum se activeaza la cel mai mic pas in afara zonei noastre de confort.

Ea este cea care ne determina sa ramanem chiar si intr-o relatie nefasta, dar familiara, decat sa ne avantam in necunoscut. Astfel ramanem blocati in joburi fara perspective si relatii nocive.

 

Frica ne constrange si nu ne permite dezvoltarea

Datorita fricilor sunt sanse sa nu afli niciodata cine poti fi cu adevarat si cu totul. Teama este cea care ne impiedica actiunile pentru a evita respingerea sau esecul.

Daca ar fi sa ne ascultam numai fricile, nu am mai iesi din casa. Nici vorba sa invitam in oras o persoana atragatoare sau sa scriem cartea la care ne tot gandim.

 

Teama ne diminueaza intuitia

Cei care iau decizii cu succes spun de multe ori ca si-au urmat instinctul. Cand esti condusa de frica, numeroase ganduri iti impanzesc mintea, fiind incapabila sa decizi. Intuitia devine in aceasta situatie imposibil de recunoscut.

 

De frica, de multe ori, nu luam nicio decizie

Un proverb spune „alege o cale sau o cale te va alege“. Daca multi dintre noi nu se panicheaza in fata alegerilor, altii gasesc prea multe alternative si in cele din urma evita orice fel de decizie de cate ori pot. In cele din urma, si lipsa unei decizii este tot o decizie.

Daca te regasesti in aceste situatii, invata sa faci liste pro si contra, educa-te sa vezi si aspectele pozitive si sa accepti eventualele esecuri, invata ca poti gresi, si ai rabdare sa te simti cu mintea mai limpede pentru a lua o decizie, dincolo de invalmaseala de ganduri.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top