Now Reading
Semne clare când cineva minte! Învață să-i recunoști microexpresiile feței

Semne clare când cineva minte! Învață să-i recunoști microexpresiile feței

Avatar photo

Minciunile și eschivele au semne clare de comportament: microexpresiile feței și anumite gesturi pe care nu le controlăm. Iată care sunt acestea, decodate de Nadia Gorduza, medic și psihoterapeut.

 

Ce e important în profiling

Există mai multe definiții ale profiling, dar, în primul rând, presupune o culegere strategică de informații de către profiler, care este un specialist în domeniul psihologiei, cu un profil psihoatitudinal specific, cu inteligență socială, empatie și cu capacitatea de a analiza prin tehnici de analiză comportamentală, facereading, microexpresii, tehnici de interogatoriu, elemente de forensic pathology, cunoștințe de psihiatrie, sociologie și antropologie, fără a se implica emoțional când face profilul persoanei respective.

Un profil clasic are nevoie de evaluarea personalității, care se poate face prin teste psihologice, dar, mai nou, și mult mai precis, prin tehnici de facereading.

Citește și:

Test: Când ești tentată să spui o minciună?

Cum și de ce apelăm la minciună și manipulare

La care se adaugă un interviu sau interogatoriu, în care se folosește analiza comportamentală, citirea microexpresiilor, pentru a valida sau invalida informația pe care o prezintă individul analizat.

 

Profil prin citirea feței (facereading)

Profiling prin facereading este un instrument foarte rapid de diagnosticare și evaluare. Facereading (citirea feței) este o tehnică complexă de înțelegere a ființei umane din punct de vedere psihologic, bazată pe citirea trăsăturilor feței modificate în timp de evenimente exterioare sau interioare persoanei.

Este o știință care se află la granița dintre psihologie și fizionomie. Fiecare trăsătura facială are trimiteri adânci în psihologia umană, iar fața reprezintă o hartă emoțională complexă:

fiecare linie, fiecare rid de expresie, umbră sau formă facială arată puncte tari sau slabe, calități sau vulnerabilități, prin prisma tuturor emoțiilor care au însoțit experiențele personale de-a lungul timpului.

Când te naști, faţa ta este ca o pânză goală. Pe măsură ce mediul și emoţiile încep să te afecteze, mușchii feţei tale răspund prin mii şi mii de mişcări repetate, involuntare și îți modelează faţa.

 

Ce sunt microexpresiile feței

Microexpresiile sunt expresii faciale extrem de scurte, și durează doar 15-20 milisecunde. Dr. Paul Eckman a fost cel care a înființat sistemul de decodificare al emoțiilor, FACS (Facial Action Coding System) în 1978, sistem care folosește 64 de Action Unit-uri și este folosit în acest moment de către CIA și FBI în identificarea minciunii, a vinei, a furiei, a dezgustului, a disprețului.

Aceste microexpresii sunt reacții aproape imposibil de controlat, întrucât nu suntem conștienți de ele, în mare parte.

Spre deosebire de trăsăturile faciale studiate prin facereading și care pot determina un profil de personalitate, microexpresiile nu se învață de-a lungul vieții, nu apar ca urmare a trăirilor noastre, ci sunt încorporate în structura noastră biologică și sunt spontane.

Dat fiind că au o durată atât de scurtă, microexpresiile nu pot fi surprinse în fotografii, ci doar filmate sau surprinse de către un profiler, în timp real.

Filmarea dă o acuratețe mai mare, permițând analiza minuțiosă a fiecărei milisecunde din microexpresie, ceea ce ochiul uman poate să piardă câteodată.

Femeile și bărbații sunt diferiți din punctul de vedere a intensității exprimării emoțiilor, dar din punctul de vedere al microexpresiilor faciale sau analizei comportamentale sunt la fel. Fiind gesturi incontrolabile, cu toții le facem în același mod.

 

Semne clare că cineva minte

Primul lucru pe care îl caută un profiler, înainte de a ajunge la un interogatoriu, este să vadă dacă persoana respectivă are ca pattern comportamental minciuna.

O analiză facereading poate să evidențieze acest lucru în doar câteva secunde. Trăsăturile comune cel mai frecvent întâlnite la detecția minciunii prin facereading sunt în zona nasului – distanța vârfului față de față.

O altă trăsătură care se analizează este forma ochilor. Există o formă de ochi seducători, gen Audrey Heburn, dar care trădează o persoană vicleană și șireată.

Din punct de vedere al analizei comportamentale, există trei procese mentale implicate în minciună: frica, care determină o tensiune profundă, satisfacția că ți-a reușit minciuna și culpabilitatea de după.

Aceste emoții la nivel comportamental generează uscăciunea gurii, înghițitul în gol și modificări ale privirii.

Atunci când mințim fără să ne dăm seama, de fapt noi construim o realitate și ne mișcăm privirea către dreapta sus, încercând să construim o poveste, nu să ne-o amintim din memorie, dintr-o realitate existentă.

Un alt lucru ușor de surprins când minte cineva este scoaterea limbii rapid din gură, preț de milisecunde.

 

Dacă cineva își ține mâinile încrucișate, înseamnă că e închis conversației?

Este foarte credibilă atât timp cât este făcută de un specialist de profiling. Analiza comportamentală este folosită de CIA și FBI și în domeniul securității.

Un adult, când își construiește minciuna, face eforturi să devină credibil folosing expresii gen „acum, îți spun sincer“.

Dacă vrei să te asiguri că cineva nu te minte, încearcă să te asiguri că ceea ce spune este în concordanță cu mișcările corpului.

Spre exemplu, spun că au salariul mic, și gestica arată ceva foarte mare. Referitor la mâini încrucișate, dacă sunt ținute pe piept, persoana respectivă se protejează când se simte amenințată sexual.

Dacă sunt ținute sub piept, reprezintă vulnerabilitate. Dar, în concluzie, acestea sunt câteva exemple care trebuie interpretate în context și nu singular, pentru că v-ar putea induce în eroare, mai ales dacă sunteți implicați.

Acesta este și motivul pentru care a fost întrerupt celebrul serial Lie to Me bazat pe detecția minciunii, pentru că a determinat creșterea ratei divorțurilor, ca urmare a folosirii tehnicilor de detecție a minciunii rupte din contextul general.

De Nadia Gorduza, fondator Id Therapy Bespoke Treatment Center. Medic, psihoterapeut și business coach, singurul psihoterapeut din România specializat atât în Terapia de Cuplu prin metoda Gottman, cât și în Terapie prin Realitate Virtuală pentru Fobii și Adicții. Este reprezentant al Institutului Gottman din SUA și Virtually Better Inc. USA, cu certificări la nivel național și internațional; a urmat un Executive MBA în Statele Unite.  http://www.idtherapy.ro, [email protected], +40751 202 272

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top