Sfaturi pentru a-ti gasi mai usor un job la 40 de ani

Cu toate schimbarile de pe piata muncii, gasirea unui serviciu poate fi o provocare serioasa. Cu atat mai mult cu cat se cauta candidati tot mai tineri. Iata cateva sfaturi pentru a-ti gasi mai usor un job la 40 de ani.

 

40 ani, varsta cunoasterii de sine mature

La 40 de ani, te astepti ca job-ul pe care il ai sa iti ofere satisfactie profesionala si recunoasterea valorii tale ca expert in domeniul in care iti desfasori activitatea.

La aceasta varsta, iti cunosti deja foarte bine punctele tari si competentele care te diferentiaza de ceilalti candidati. Insa este la fel de important sa stii cum sa vinzi in fata angajatorului toate acestea.

Mai mult ca oricand, esti sigura pe ceea ce iti doresti si pe valoarea profesionala pe care o ai.

De aceea, nu ezita sa refuzi job-uri care nu se ridica la nivelul asteptarilor tale, pentru care esti supracalificata sau care te vor uza mai mult decat este necesar.

Atunci cand vei gasi un echilibru intre cerintele angajatorului si ceea ce poti tu sa oferi in calitate de profesionist, vei constata ca ai gasit job-ul potrivit pentru tine.

 

Invata sa te prezinti

Esti in etapa in care profesional ai acumulat experienta si ai devenit experta in domeniul tau.

Rezilientele oamenilor vizeaza cele trei resurse universale: ce am, ce stiu, ce pot.

Asta iti va da siguranta de sine si te va ajuta sa stii sa evaluezi corect cerintele noului job. Atitudinea profesionista, siguranta in experienta ta, in cunostintele tale, in capacitatea de a evalua corect solicitarile angajatorului, sunt atuurile maturitatii in procesul evaluarii si selectiei.

Experienta acumulata in bransa ta te ajuta sa poti crea individualitate si unicitate.

Este timpul sa investesti in brandul personal, sa iti construiesti o identitate profesionala bine definita. Eforturile in acest sens iti vor creste valoarea pe piata fortei de munca.

 

Fii constienta de valoarea ta reala

Inainte de a merge la un interviu, este necesar sa te informezi cu privire la locul tau pe piata fortei de munca, astfel incat asteptarile tale salariale sa fie conforme cu realitatea.

Candidatii cu experienta sunt extrem de valorosi, dar in acelasi timp scumpi. De aceea, de cele mai multe ori, angajatorii aleg oameni mai putin experimentati.

Demonstreaza-i angajatorului ca detii calitatile si competentele corespunzatoare salariului pe care ai de gand sa il ceri.

Identifica nevoile angajatorului si ofera-i solutii aplicabile, cu exemple concrete din experienta ta. Ai aceasta capacitate! Pana la 40 de ani ai rodat multe situatii, deci esti un practician experimentat.

 

Pregateste cu atentie un CV

Pentru a te asigura ca angajatorii au informatii corecte despre experienta acumulata de-a lungul timpului si despre competentele pe care le detii, investeste timp si atentie in redactarea unui CV pe masura.

De asemenea, este important ca prestatia din timpul unui interviu de recrutare sa reflecte foarte bine toate aceste lucruri.

 

Atuurile varstei de 40 de ani

La 40 de ani disponibilitatea fata de sarcina muncii este mai mare decat la 20 sau 30 de ani. Tentatia vietii sociale este domolita si implicarea in realizarea unei familii, teoretic, ar fi trebuit sa treaca la aceasta varsta.

In aceasta etapa, cu siguranta ai o mai buna capacitate organizatorica si un time management validat deja si in situatii de stres.

 

Fii o prezenta agreabila

Prima impresie conteaza, cu atat mai mult la un interviu unde angajatorii pot afla destul de multe informatii despre personalitatea ta, doar analizand felul in care esti imbracata.

Fii o prezenta agreabila inca din prima clipa in care ai intrat pe usa, atat din punct de vedere al atitudinii, cat si al vestimentatiei.

Pana la 40 de ani trebuie sa iti fi definit destul de bine stilul vestimentar, putand acum sa il adaptezi pentru a merge increzatoare la interviu.

Pornind de la haine elegante, in culori neutre, creeaza un look curat si ingrijit, care sa te reprezinte, astfel incat sa te simti confortabil si increzatoare.

 

Raspunde rapid, clar si concis la intrebarile angajatorului

Incearca sa nu elaborezi foarte mult raspunsurile si sa evidentiezi capacitatea de a raspunde succint si la obiect curiozitatilor angajatorului.

Experienta acumulata pana acum in campul muncii ar trebui sa iti ofere destul de multa siguranta si incredere in tonalitatea pe care o folosesti si in modul in care iti construiesti discursul.

 

Evidentiaza inteligenta emotionala

In ultimii ani, anagajatorii au renuntat sa mai vaneze doar abilitatile tehnice sau profesionale la angajati, cautand destul de mult sa descopere nivelul de inteligenta emotionala pe care acestia l-au dobandit in urma experientei de viata.

La 40 de ani te bucuri de atuul de a fi avut suficient timp sa iti exersezi si dezvolti inteligenta emotionala si sociala, prin intermediul activitatilor de la joburile anterioare.

Povesteste-i angajatorului despre cele mai importante situatii in care inteligenta emotionala te-a ajutat sa fii mai eficienta in meseria pe care o practici.

 

De Yolanda Cretescu, psiholog

Facebook: Yolanda.r.cretescu

contact@happyminds.ro

Tel: 0726.666.266

 

Citeste si:

De ce munca ne da sens

Ce atitudini sa evitam la serviciu

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Sfaturi pentru a-ti gasi mai usor un job la 40 de ani
Sfaturi pentru a-ti gasi mai usor un job la 40 de ani

Cu toate schimbarile de pe piata muncii, gasirea unui serviciu poate fi o provocare serioasa. Cu atat mai mult cu cat se cauta candidati tot mai tineri. Iata cateva sfaturi pentru a-ti gasi mai usor un job la 40 de ani.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste