Social media: 3 motive pentru a petrece mai puțin timp online

Cât timp petreci online? Faci parte din categoria vastă a celor care se panichează dacă nu au internet? Iată câteva motive pentru a reduce timpul petrecut cu social media.

Citește și:

Online dating, chiar functioneaza?

De ce cuplurile cu adevărat fericite nu fac paradă pe social media

Social media capătă amploare și asta în defavoarea întâlnirilor autentice. Lumea este atât de ocupată încât deseori e mai comod să ne scriem pe rețelele de socializare decât să ne întâlnim la o plimbare în parc sau să mergem la un restaurant.

Uneori, și lipsa banilor constituie o problemă care favorizează „butonatul', social media fiind alternativa ieftină a ieșirilor în oraș. Cum putem face să diminuăm timpul petrecut socializând online, și de ce merită să facem asta?

 

Mai puțin timp online înseamnă mai mult timp în viața reală

Interacțiunea față în față dintre doi oameni nu va putea fi înlocuită nici de cea mai înaltă tehnologie. Simpla prezența a cuiva ne poate face să ne simțim mai bine, iar lucrul ăsta nu se poate resimți între două device-uri.

Energia pe care o emană o persoană, vibrațiile vocii, gesturile corpului și expresiile faciale sunt caracteristicile omenești pentru care merită să petrecem mai mult timp unii cu alții. În plus, de necontestat, comunicarea va fi mult mai eficientă.

În eventualitatea în care nu ne putem întâlni din variate motive, este mai productiv să telefonăm cuiva decât să îi scriem. Astfel vom transmite în timp real și mult mai repede informația și, de asemenea, vom avea o conversație mult mai plăcută.

Cu timpul astfel economisit ne putem ocupa mai mult de hobby-urile noastre și de propriile relații, lucruri care contează mai mult decât statusurile puse online de un coleg de muncă.

 

Evităm comparațiile atât de nesănătoase

Tututor ni se întâmplă să vedem pozele din vacanță prietenilor sau reușitele lor, și să ne întrebăm în sinea noastră „Eu de ce nu am putut face asta? Eu de ce nu am vizitat locul acela până acum? Relația mea de ce nu merge atât de bine?

Ceea ce pierdem mereu din vedere este că nu tot ceea ce este postat reflectă realitatea. Iluziile sunt la tot pasul la fel cum este și dorința oamenilor de a se afișa și de a fi lăudați.

Persoanele se afișează în special cu ce este favorabil lor, așa că nu o să întâmpini prea multe postări despre eșecuri sau întâmplări neplăcute, decât în cazul în care persoana respectivă vrea să joace rolul de victimă.

Un alt aspect pe care îl neglijăm este că orice om are un ritm propriu de dezvoltare, și singura persoană cu care ar trebui să ne comparăm suntem noi înșine.

Dacă avem grijă să ne îmbunătățim noi pe zi ce trece fără a ne compara cu cei din exterior, vom fi mai fericiți și mai concentrați pe ceea ce contează cu adevărat, adică propria dezvoltare. Iubirea de sine se poate învăța, dar trebuie să ne acordăm interesul cuvenit.

 

Vom fi mai eficienți în treburile de zi cu zi, dar și la muncă

Verificarea telefonului a devenit atât de obișnuită încât ne trezim inconștient cu smartphone-ul în mână. Îl scoatem pentru a verifica ceasul dar între timp dăm și câteva like-uri și postăm comment-uri.

Se întâmplă să ne lăsăm „furați de peisaj' și să pierdem noțiunea timpului, ajungând să alocăm prea mult timp telefonului și prea puțin priorităților.

În timpul activităților importante, de exemplu la muncă, ne putem închide datele mobile pentru a nu primi notificările care de multe ori nu sunt urgente, și să ne concentrăm doar pe treaba pe care o avem de făcut.

Până la urmă, cine are cu adevărat nevoie de noi ne va telefona, nu ne va scrie pe Facebook. La sfârșitul zilei vom fi plăcut surprinși când vom vedea că munca a fost făcută mai repede și mai corect, iar șeful nu a avut nicio remarcă negativă cu privire la statul pe telefon…

 

De Oana Georgiana Ababei

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Social media: 3 motive pentru a petrece mai puțin timp online
Social media: 3 motive pentru a petrece mai puțin timp online

Cât timp petreci online? Faci parte din categoria vastă a celor care se panichează dacă nu au internet? Iată câteva motive pentru a reduce timpul petrecut cu social media.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste