Somatizare: emotiile care declanseaza boli

Pe termen lung, emotiile reprimate duc la aparitia unor simptome fizice. Iata ce mesaje ne transmite corpul prin somatizare si ce avem de facut.

 

Relatia dintre minte si corp

Desi definita ca fiind starea generala de bine a unui organism, sanatatea nu se refera doar la planul fizic, ci si la cel mental.

Mintea si corpul nostru se afla intr-o relatie simbiotica si nu pot fi despartite sau tratate separat. De aceea, tot ceea ce se intampla in planul mental are efect in planul fizic si invers.

Astfel, corpul nostru percepe gandurile pe care le avem si le transpune, la nivel fizic, sub forma de trairi emotionale. Iar modul in care vom reactiona, pozitiv sau negativ, va depinde de natura emotiilor pe care le traim.

 

Rolul emotiilor

In timp ce emotiile pozitive ne confera o stare de spirit buna, ne umplu de energie si ne ajuta sa ne destindem, emotiile negative ne conduc catre stari tensionate, dand nastere la o serie de reactii fizice neplacute.

Deseori le interpretam drept senzatii de durere de cap', furnicaturi in picioare', pumn in stomac', inima in gat', gheara in piept'.

In momentul in care emotiile negative depasesc numarul emotiilor pozitive si se repeta pe o perioada indelungata de timp, corpul va resimti constant reactiile fizice negative specifice acestor stari.

In aceste cazuri, starea de bine va fi afectata, iar organismul va exprima dezechilibrul dintre corp si minte, somatizand trairile si dezvoltand unele afectiuni.

Initial, acestea vor imbraca forma unor tensiuni, a unei agitatii sau oboseli fizice accentuate. Dar daca sursa nu este inlaturata, aceste dezechilibre vor induce boli organice.

 

Afectiunile psihosomatice

Afectiunile declansate de starea noastra psihica poarta denumirea de boli psihosomatice si afecteaza in egala masura corpul si mintea.

Somatizarile reprezinta de fapt modul prin care corpul nostru trage semnalul de alarma si ne transmite mesajul ca undeva exista un conflict puternic (interior sau exterior.

Acesta poate fi reprezentat de situatii neincheiate, rani inca deschise, pierderi sau orice fel de dezechilibru caruia psihicul nu ii mai poate face fata.

Cu toate ca, in cele mai multe cazuri, investigatiile medicale nu au identificat o cauza fiziologica, noi continuam sa ne concentram pe simptome si efecte.

Astfel, incercam sa le tratam, in loc sa cautam cauza psihologica responsabila pentru declansarea bolii psihosomatice.

Insa tot ce vom reusi sa facem va fi sa mentinem starile fizice sau chiar sa le agravam pentru ca, in cazul acestor boli, simptomele pot fi ameliorate doar atat timp cat reusim sa restabilim echilibrul emotional.

Insa, odata cu prima fluctuatie emotionala, simptomele vechi vor reaparea sau vor fi inlocuite cu altele noi, mai accentuate.

 

Mesajele ascunse

Somatizarile sunt raspunsul pe care corpul il da in urma unor blocaje emotionale foarte puternice. Iar in spatele fiecarui simptom, zona sau organ afectat se afla un mesaj.

De exemplu, in cazul bolilor de inima putem enumera blocaje emotionale precum: pierderea, respingerea, regretul, tristetea; iar in cazul bolilor ficatului si a vezicii biliare putem vorbi de furie, manie, sentimente reprimate.

In functie de localizare, durerea de spate poate exprima lipsa senzatiei de suport emotional (zona cervicala), vina aparuta in urma unei actiuni savarsite (zona toracala) sau epuizare si ingrijorari de ordin material (zona lombara).

Afectarea intestinelor apare in urma blocajelor emotionale provocate de constrangeri, contradictii sau situatii care par imposibil de digerat; pe cand afectarea rinichilor exprima lipsa de incredere, frica.

In plamani se acumuleaza furia si lipsa iubirii, iar la nivelul pielii se manifesta nevoia de protectie si afectiune.

Printre cel mai des intalnite afectiuni psihosomatice se numara: astmul, enurezisul, ticurile, alergiile, psoriazisul, dermatitele, gastrita, ulcerul, colonul iritabil, migrenele, hepatita de tip A, diabetul zaharat, obezitatea, anorexia, nevroza cardiaca, dar si hipertensiunea.

 

Ce avem de facut

Iesirea din cercul vicios al bolilor psihosomatice este posibila prin intermediul psihoterapiei. Sub indrumarea terapeutului, cu motivatie si rabdare, putem sa facem cale intoarsa in istoria personala si sa distingem momentul sau experienta care a declansat somatizarea.

Poate fi un gand, o traire sau o emotie a carei putere ne-a determinat sa ne indepartam de starea de bine.

Odata identificata sursa conflictului, vom intelege gandurile care apar in legatura cu propria noastra persoana si vom putea incepe sa lucram pentru a le gestiona.

Trebuie sa invatam sa ne exprimam emotiile, sa operam schimbam la nivelul convingerilor, atitudinilor si comportamentului, ajungand, la final, sa restabilim echilibrul dintre corp si minte si sa ne recapatam starea de sanatate.

 

De Andra Zaharia, psiholog, psihoterapeut integrativ in formare, Career & Lifecoach

Tel.: 0726.757.396

www.andrazaharia.weebly.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Somatizare: emotiile care declanseaza boli
Somatizare: emotiile care declanseaza boli

Pe termen lung, emotiile reprimate duc la aparitia unor simptome fizice. Iata ce mesaje ne transmite corpul prin somatizare si ce avem de facut.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste