Opreste autosabotarea!
Este esential sa recunoastem autosabotarea, sa ii intelegem cauza si sa cautam strategii pentru a o stopa. Afla cum facem asta de la psihologul Irina Macovei.
Identificarea autosabotarii
Cea mai intalnita si cunoscuta forma a autosabotarii este probabil procrastinarea. Ce inseamna aceasta? Avem un proiect de finalizat si amanam iar si iar inceperea lui sau incepem mai multe lucruri deodata si nu reusim sa finalizam nici unul.
Alte aspecte ale autosabotarii se refera la frica de esec, lipsa asumarii responsabilitatii si aruncarea vinei asupra celorlalti, asupra circumstantelor sau asupra ghinionului, deteriorarea relatiilor sociale, sentimentul de lipsa a valorii personale, vorbire negativa cu sine, prefectionism sau autocritica aspra.
In formele ei mai grave, autosabotarea se concretizeaza in depenenta de droguri, alcool si alte substante, tulburari de alimentatie sau chiar auto-ranire.
Explicatii pentru autosabotare
Cu toate ca ne impiedica sa fim fericite si sa facem ceea ce ne dorim, autosabotarea devine uneori o obisnuinta, transformandu-se intr-un mecanism de autoaparare pentru a nu fi dezamagite.
Asadar, este o modalitate inadevata de coping in fata unor situatii dificile carora consideram, constient sau inconstient, ca nu le putem face fata.
De asemenea, persoanele cu un nivel scazut al increderii in sine si al stimei de sine sunt mai predispuse la a se autosabota.
O alta explicatie pentru autosabotare ar putea fi lipsa de motivatie. Faptul ca nu suntem suficient de motivate pentru a intreprinde anumite actiuni poate conduce la amanare sau cautarea unor justificari pentru a nu le realiza.
In fine, experientele negative din trecutul nostru in care nu am reusit sa realizam ceea ce ne-am propus, poate duce la dezvoltarea unui comportament de autosabotare.
Descurajarile si cuvintele dure sau negative primite din partea celorlalti, si mai ales a parintilor sau persoanelor apropiate, in copilarie, pot avea si ele un efect negativ in acest sens.
Observarea comportamentului si constientizarea efectelor
Un prim pas pentru a opri autosaborarea este sa fii atenta si sa observi ce gandesti, ce simti si cum actionezi atunci.
Indentifica felul in care te autosabotezi si detaliile despre situatiile respective: ti se pare poate un obiectiv greu de atins si de aceea il amani, nu ai incredere in tine ca poti reusi sau sunt implicate anumite persoane, lucruri sau imprejurari.
De asemenea, constientizeaza ce ganduri iti vin in minte si cum te simti. Ar fi bine sa le monitorizezi si chiar sa le scrii intr-un jurnal.
Dupa ce ai stabilit care sunt gandurile, emotiile si actiunile care te tin pe loc, urmatorul pas ar fi sa decoperi care sunt factorii declansatori si, eventual, cand s-a intamplat prima data sa te autosabotezi. Asadar, incearca sa reconstitui modelul de autosabotare.
De exemplu, ne dorim ceva foarte mult, dar renuntam pentru ca nu ne simtim pregatite sau credem ca e un obiectiv imposibil de atins.
Acesta poate fi, de fapt, un mecanism de coping in fata posibilitatii de a avea un insucces. Cu alte cuvinte, chiar daca facem acest lucru constient sau inconstient, preferam nu mai incercam deloc pentru a evita un esec.
La fel de important este sa constientizezi care sunt efectele negative si pozitive ale autosabotarii. Pe cele negative le putem descoperi destul de repede: neimplinire, nu reusim sa evoluam si sa ajungem acolo unde ne dorim, sentimente de vinovatie, ne este afectata sanatatea fizica si emotionala, etc.
Dar exista si efecte pozitive si este foarte important sa le identificam. Omul este o fiinta rationala si nu face nimic care sa nu-i aduca un beneficiu. Asadar, care sunt beneficiile faptului ca ne autosabotam?
Continuand exemplul anterior, ar putea fi faptul ca responsabilitatea pentru ca nu am reusit sa ne atingem obiectivul este pasata altor persoane, situatii sau circumstante. Scopul ar fi sa descoperim efectele pozitive pe care le-ar avea schimbarea acestui comportament.
Confruntarea cu gandurile, emotiile si actiunile
Pentru a transforma acele ganduri, emotii si reactii negative, pe care le-ai identificat deja, intr-o atitudine pozitiva, poti sa le confrunti, recurgand la urmatoarele intrebari:
Ceea ce gandesc este bazat pe fapte cu adevarat reale? Ceea ce simt si gandesc este in acord cu ceea ce se intampla acum in jurul meu? Au fost momente in care am avut succes? Ce am facut atunci? Cum altfel am reactionat, am gandit, am simtit? Am motive sa simt ceea ce simt acum?
Cum altfel pot sa gandesc, sa simt sau sa actionez pentru a obtine ceea ce imi doresc? Care este motivatia mea sa fac aceasta schimbare? Care sunt beneficiile pe termen lung? Ce pot sa imi spun mie insami ca sa ma incurajez si sa ma comport intr-o maniera poactiva?
Comportamente alternative de pus in practica
Un alt pas presupune sa te gandesti la ceea ce iti doresti sa realizezi si sa cauti alternative, adica comportamente noi si diferite de cele incercate pana acum, pentru a ajunge unde ti-ai propus.
Incearca sa iti pui intrebari care sa iti ofere solutii si mai putin pe acelea care se concentreaza pe problema ta. La fel de important este sa ceri ajutorul persoanelor din jurul tau.
Fiind implicate direct intr-o problema, de multe ori ne blocam sau ramanem fixate pe o singura solutie. Insa, ceilalti, fiind mai detasati, ne pot oferi nu doar incurajari si suport emotional, ci si idei noi.
Daca te regasesti in mai multe forme de autosabotare, este bine sa iei fiecare comportament pe care vrei sa il schimbi, pe rand.
Concentrandu-te asupra unuia singur, energia si eforturile tale vor fi mai bine focalizate si cel mai probabil vei avea rezultate mai rapide.
Intr-o prima faza, te poti imagina realizand noul comportament si avand succes in ceea ce faci, iar apoi sa treci la actiune.
Imparte scopurile mari in obiective mai mici
O strategie similara este sa iti propui un scop mai important pe care sa il imparti in obiective mai mici. Astfel, vei avea sanse mai mari de reusita si cu fiecare succes iti vei creste increderea in sine.
Iar daca se intampla sa nu reusesti, nu renunta, ci concentreaza-te pe latura pozitiva. Gandeste-te la ceea ce ai invatat din acea experienta, ce beneficii ai avut si ce ai putea face altfel pe viitor.
Stiind ca autosabotarea este cea care ne impiedica sa realizam ceea ce ne propunem, cel mai important lucru ar fi sa constientizam ca putem opri acest comportament si sa ne dorim sa ne schimbam.
De Elena-Irina Macovei, psiholog, psihoterapeut
Cabinet individual de psihologie: consiliere psihologica, psihoterapie, relaxare si hipnoza
Tel.: 0741.106.169
Foto: shutterstock.com