Now Reading
Invinge teama de a vorbi in public

Invinge teama de a vorbi in public

Iti este teama sa vorbesti in public, iar job-ul tau implica diverse prezentari in fata colegilor sau clientilor? Urmand trei pasi simpli poti depasi acest blocaj!

 

Teama de a fi centrul atentiei

Multi dintre noi avem o adevarata fobie de a simti luminile reflectoarelor atintite asupra noastra.

Nu ne dorim sa fim centrul atentiei si preferam intotdeauna scaunul din randul doi, in care ne facem treaba alocata fara a simti nevoia de a iesi in fata.

Uneori, avem de pierdut de pe urma unei astfel de atitudini, intrucat ramanand mereu in umbra nu vom fi apreciati la adevarata valoare.

Este important sa stii sa iti revendici anumite drepturi, sa te afirmi atunci cand ai capacitatile necesare si sa nu renunti la pozitia pe care o meriti… din confort.

Statistic, oamenii capabili si inzestrati sunt mai inclinati spre a sta retrasi. Evident, in detrimentul altor categorii unde tupeul este abilitatea de baza.

 

Relatia cu sine

Atunci cand te cunosti suficient de bine incat sa iti spui „eu nu imi doresc sa fiu in centrul atentiei”, este indicat sa te intrebi de ce recurgi la acest comportament.

Aproape intotdeauna, in spatele atitudinii se afla teama de a gresi si teama de ridicol. Mai mult, aceste doua evenimente cu potential stresant, ar avea parte in fata unui public.

Indoiala pe care o simti in raport cu propria persoana este cea care trebuie adresata si depasita, demonstrand totodata ca sa te cunosti nu inseamna sa te complaci in zona de confort aleasa.

Da, va fi dificil sa inveti sa iesi din rutina si mai ales din umbra, dar fara eforturi, potentialul tau va ramane in obscuritate.

Un pas important in dezvoltarea acestei abilitati este vorbitul in public. Acesta, vine insotit de trac, transpiratii, voce tremuratoare, lapsus si sentiment de neadecvare. Sau, cel putin, asa ni-l imaginam atunci cand il evitam cu indarjire.

Primul lucru pe care il poti face, este sa exersezi acest lucru intr-un cadru familiar, alaturi de cunoscuti. Un joc de rol este un inceput bun pentru a te confrunta cu aceasta temera.

 

Exercitiu de pregatire

Primul pas pentru depasirea fobiei este sa vizualizezi situatia respectiva. Poti exersa in fata oglinzii cum te vei prezenta in public.

Studiaza-ti mimica, postura, imagineaza-ti ca la fel te vor vedea si cei carora le vorbesti. Imagineaza-te in sala de sedinte sau pe scena, in locul in care vei tine discursul sau prezentarea.

Acest exercitiu te ajuta sa te familiarizezi simbolic cu locul si rolul pe care il ai de indeplinit. Daca este posibil, incearca sa vizitezi fizic acel spatiu, sa stai singura acolo cateva momente si sa iti imaginezi o sala plina.

Pasul numarul doi consta intr-o pregatire temeinica. Exerseaza speech-ul pana ii cunosti fiecare virgula. Vei avea mai multa incredere in tine cand nu citesti de pe cartonase si nu cauti pe foaie urmatoarea propozitie pe care trebuie sa o spui.

Totodata, vorbind pe o tema care iti este foarte cunoscuta, repeta-ti ca ai suficiente informatii de adaugat sau improvizat, daca intampini un blocaj in amintirea celor memorate.

Nu in ultimul rand, fa exercitii de relaxare. Concentreaza-te asupra respiratiei in primul rand, intrucat o respiratie superficiala contribuie la aparitia anxietatii.

Inaintea prezentarii, timp de zece minute, respira profund: acest exercitiu te va linisti si iti va spori puterea de concentrare. Apoi rosteste discursul lent si ferm.

Nu te grabi din dorinta ca totul sa treaca mai repede si sa scapi. Fie vei epuiza tot ce ai de spus in termen scurt si va trebui sa umplii spatiul ramas improvizand, fie, din graba, poti sari peste idei importante. Abordeaza evenimentul cu rabdare si vorbeste intr-un ritm firesc.

 

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top