Modalitati de a invinge teama de succes
Nu, nu este o greseala, teama de succes e un fenomen cat se poate de real. Care sunt mecanismele sale, si cum se manifesta, aflam in cele ce urmeaza.
Sursele temerilor
De ce ne este teama sa avem succes, sa ajungem sa obtinem ceea ce ne dorim? Unul dintre cele mai mari obstacole care sta intre noi si visurile noastre este teama.
Si, pe cat de ciudat ar suna, ni se poate intampla ca teama cea mai mare sa nu fie legata de neatingerea obiectivelor, ci, din contra, tocmai de indeplinirea lor.
In functie de valorile personale, de experienta de viata sau de modul in care am invatat sa asimilam succesul si efectele sale, fiecare dintre noi defineste si intelege succesul intr-un mod unic si personal.
Drept exemplu, ceea ce pentru unii inseamna o oportunitate, pentru altii poate insemna limitarea a ceea ce exista in prezent sau poate chiar pierderea unor avantaje. Iar in momentul in care succesul capata o conotatie negativa, teama de succes isi va face simtita prezenta.
Mecanismele acestei temeri sunt inconstiente si au la baza un conflict intre cele mai profunde convingeri despre cine si ceea ce suntem, ce meritam si oportunitatile care ni se ofera.
In urma acestui conflict ne blocam, neputand sa mai actionam in nicio directie, ci doar sa abandonam situatia. Revenim astfel la vechile ganduri, obiceiuri si comportamente – zona noastra de confort – si fugim de o situatie noua, pe care nu o cunoastem si in care nu stim cum sa reactionam. Iata care ar fi cauzele care determina o astfel de teama.
Rezistenta la schimbare
Ideea renuntarii la stabilitatea si securitatea zonei de confort in schimbul unei lumi noi ne poate trage inapoi, chiar daca aceasta ar insemna implinirea visurilor noastre si trecerea noastra intr-o alta etapa, superioara celei de acum.
Faptul ca nu stim ce se intampla dincolo de succes, ideea ca am putea sa ne expunem unor riscuri, ne va activa mecanismele de aparare si conservare si ne va conduce la abandonarea cursei catre succes. Astfel ne vom asigura ca nu ne vom frange aripile cazand de prea sus.
Iar aceasta teama de a avea si mai multe de pierdut, desi absurda, este suficient de puternica pentru multe persoane, incat sa le blocheze insasi ascensiunea.
Nici cei care au ajuns oameni de succes nu sunt scutiti de ea, traind deseori sentimente de anxietate la gandul ca pot pierde totul.
Expunere si responsabilizare
Ne temem ca odata cu atingerea succesului vom fi mult mai expusi decat inainte, iar cei din jurul nostru vor avea asteptari mai mari de la noi, ne vor responsabiliza mai mult. Iar in situatia in care nu vom reusi sa facem constant fata asteptarilor lor, vom ajunge sa dezamagim.
Anticiparea aceasta negativa denota o neincredere in fortele proprii dar si o apreciere injusta a viitorului. Ii putem dezamagi pe cei din jur in orice moment, iar din acest motiv, raportarea ar trebui sa o facem, in primul rand, la noi insine.
Teama de respingere sau singuratate
Faptul ca ne vom darui mai mult din timpul si din energia noastra pentru a ne indeplini visul, poate insemna ca relatiile noastre personale vor trece pe loc secundar, si am putea sa ii neglijam pe cei dragi.
In plus, odata cu atingerea obiectivelor, ar putea aparea si invidia celor din jur, existand riscul sa pierdem o parte din prieteni. Asimilat in acest mod, succesul poate fi vazut ca un sacrificiu mult prea mare.
Celor pentru care familia a reprezentat intotdeauna o prioritate pot vedea lucrurile in acest mod. Respectiv, orice realizare profesionala cu potential de avansare in cariera si asumare de responsabilitati in plus, inseamna totodata renuntare la timpul dedicat familiei.
“Nu merit sa am succes!”
In momentul in care avem o stima de sine scazuta nu vom avea cum sa consideram ca meritam sa avem succes pentru ca acesta contravine celor mai vechi si mai profunde convingeri despre ce putem face, ce meritam si ce putem primi in schimb de la viata.
De aceea orice tendinta spre mai bine sau spre succes va fi inteleasa ca o pe o autoamagire si va respinsa cu vehementa. Totodata, inclusiv persoanele care ajung ca aiba succes si sa reuseasca in ceea ce isi propun, au deseori sentimentul de impostura.
De aici si stari frecvente de neliniste si anxietate, generate de credinta ca vor fi descoperiti ca incapabili, incompetenti, nevrednici, iar succesul le va fi retras.
Accepta schimbarea
Este un prim pas pentru a combate aceasta teama si a-ti permite sa iti explorezi atat potentialul cat si limitele. Gandeste-te ca tu ti-ai dorit si ti-ai planificat aceasta schimbare, pas cu pas.
Acest proiect este rezultatul nevoilor tale de a creste, de a te dezvolta. Constientizeaza ca daca te opresti acum, vei anula tot efortul depus pentru a-ti indeplini visul. Nu te impiedica inainte de ultima treapta! Continua!
Inlatura gandurile negative
Asculta-ti gandurile si fii atent ce scenarii negative si piedici iti fauresti mental. Chiar daca asta este modul in care ai fost obisnuit sa gandesti o viata intreaga, este momentul sa faci o schimbare.
Atat timp cat nu ai atins niciodata succesul, tot ceea gandesti despre ceea ce va fi sunt doar pure presupuneri sau speculatii. Spune STOP autosabotarii si fa curatenie in toate ungherele mintii tale.
Schimba obiceiurile si modul in care gandesti si vei vedea ca din acel moment iti vei schimba atat modul in care vei percepe viitorul, cat si viitorul in sine.
Repetitia e mama invataturii
Viata este o cursa de rezistenta. Se poate intampla sa obosesti si sa nu obtii intotdeauna rezultatele dorite, insa nu folosi asta ca pe o scuza pentru a te abate de la drumul tau.
Incepe prin a-ti stabili obiective din ce in ce mai indraznete, astfel incat atunci cand va aparea marea provocare, sa nu te ia prin surprindere.
Dozeaza-ti eforturile si invata sa-ti refaci fortele din mers. Invata sa folosesti fiecare experienta in avantajul tau si bucura-te de calatoria catre obiectivul tau. Nu te opri pana nu ajungi la destinatie: succesul pe care ti-l doresti.
Infrunta fricile si concentreaza-te pe beneficii
Cel mai bun antidot impotriva fricii este experienta. Foloseste-te de experienta ta de viata si a celor din jurul tau si construieste cat mai multe planuri de rezerva.
Incearca sa prevezi cele mai riscante situatii care s-ar putea intampla si dezvolta planuri viabile astfel incat sa poti depasi cu brio orice bariera. Paza buna trece primejdia rea.
In momentul in care iei decizia de a-ti implini visurile vor exista o serie de obiceiuri sau lucruri la care va trebui sa renunti, dar si obiceiuri si lucruri noi pe care le vei dobandi.
Nu te concentra pe lucrurile pe care le vei pierde, ci pe ceea ce vei castiga, caci noile achizitii vor fi in conformitate cu visurile tale si te vor ajuta sa iti atingi obiectivele. Lasa in urma ce nu iti mai este folositor si fii pregatit sa primesti tot ceea ce ai nevoie pentru a avea succesul binemeritat.
Drumul catre succes poate fi uneori anevoios si ne poate forta sa ne depasim limitele cu care am fost obisnuiti. Insa odata ce il parcurgem si culegem roadele muncii noastre, bucuria implinirii dorintelor se va transforma intr-un izvor de energie pozitiva si constructiva si va deveni un catalizator pentru atingerea altor visuri.
De Andra Zaharia
Psiholog, Career & Lifecoach, Psihoterapeut Integrativ in formare
Tel.: 0726.757.396
www.andrazaharia.weebly.com
Foto: shutterstock.com