Tehnici de meditatie mindfulness

Vrei sa iti concentrezi atentia asupra prezentului, fara regrete din trecut? Uite cum te pot ajuta tehnicile de meditatie mindfulness.

 

 

 

Traim si ne desfasuram existenta intr-o societate extrem de incarcata si activa. Avem locuri de munca din ce in ce mai solicitante, suntem supusi zilnic stresului cotidian si presiunilor exterioare, si nu de multe ori ajungem sa ne luptam efectiv pentru a face fata.

Daca luam in calcul toate aceste aspecte, inevitabil ne intrebam: cand mai avem timp sa ne preocupam pentru propriul EU?

Specialistii din domeniul sanatatii mintale vin cu prognosticuri alarmante si ne vorbesc despre importanta explorarii trairilor interioare si a emotiilor, mai cu seama de cand tot mai multe cercetari au demonstrat legatura dintre bolile fizice si suferintele psihice.

In acest sens, nu e deloc surprinzator efortul tot mai evident de a gasi modalitati sa ne centram mai mult atentia asupra propriei persoane.

 

Ce inseamna meditatia mindfulness

Mindfulness se refera chiar la o astfel de modalitate de conectare la sine. Conceptul este preluat din tehnicile antice de meditatie budista, dar astazi reprezinta o tehnica de concentrare intentionata a atentiei asupra momentului prezent si a acceptarii, fara judecata, a gandurilor, emotiilor si senzatiilor ce ne definesc.

Cu ajutorul tehnicilor de meditatie mindfulness, putem ajunge la o intelegere de sine mai aprofundata, invatam sa traim acum si aici, fara regrete din trecut sau temeri legate de viitor.

Practicarea lor, chiar si pentru o perioada scurta de timp, poate aduce o varietate de beneficii in imbunatatirea starii de spirit, prin educarea atitudinilor care contribuie la calitatea vietii.

S-au constatat ameliorari in tratarea bolilor de inima si gastrointestinale, diminuarea stresului si scaderea durerilor cronice, precum si in cazurile de depresie, abuz de substante, tulburari alimentare si de anxietate.

Din punct de vedere al interactiunilor, aceste tehnici sporesc relatiile sanatoase de cuplu, prin simplul fapt ca partenerii de cuplu invata sa se accepte atat pe sine cat si pe celalalt, dar vin si in ajutorul parintilor prin intensificarea relatiilor dintre generatii.

Unii experti sunt de parere ca esenta tehnicilor mindfulness sta, in mare parte, in faptul ca ne ajuta sa ne acceptam experientele, inclusiv cele dureroase emotional, fara sa reactionam la ele cu aversiune si amanare.

Exista nenumarate modalitati de mindfulness, dar scopul fiecarei tehnici de meditatie este de a acorda atentie gandurilor si senzatiilor prezente.

 

Tehnici de meditatie mindfulness

Focalizare. Stai linistita si concentreaza-te pe respiratie sau pe un cuvant reprezentativ pentru tine si repeta in tacere. Permite gandurilor sa vina si sa plece, fara judecata, si ai grija sa ramai constant concentrata pe respiratie sau pe repetitie.

Aspectele senzoriale. Observa si identifica stimuli de natura vizuala, auditiva, olfactiva, gustativa si senzoriala, care pot aparea in timpul meditatiei si accepta-le fara judecata, avand grija sa ramai in meditatie.

Emotii. Permite emotiilor sa fie prezente, fara sa le judeci ca fiind bune sau rele. Adopta o atitudine sigura si relaxata in momentul in care acestea apar si identifica-le: bucurie”, furie”, frustrare”. Accepta prezenta lor si lasa-le sa treaca.

Pofte si dorinte. Incearca sa faci fata poftelor (mai ales in cazurile de dependenta de substante sau comportamente) si da-le voie sa treaca. Observa felul in care se simte corpul tau in momentul aparitiei poftelor. Inlocuieste dorinta pentru ca pofta sa dispara.

Pasii de mai sus reprezinta esentialul tehnicilor de meditatie mindfulness si un bun punct de plecare. Important de retinut este faptul ca procesul de meditatie in sine va fi unul aparte pentru fiecare dintre noi.

In fond, idealul tehnicilor de meditatie sta tocmai in modalitatea in care alegem sa abordam prezentul, daca si cum alegem sa participam la viata noastra.

Meditatia de tip mindfulness poate reprezenta pur si simplu alegerea unui moment din timpul zilei (de la 5 minute pentru inceput, pana la 35-40 de minute pe parcurs) in care sa ai grija sa tii cont de faptul ca trebuie sa acorzi atentie senzatiilor pe care ti le transmite corpul tau si timp sa intelegi pe deplin ce ti se intampla.

Exerseaza o respiratie corecta: inspira adanc pe nas, expira pe gura, observa orice schimbare care apare, intoarce-te in meditatie ori de cate ori simti nevoia.

Cultivarea constientizarii clipa de clipa a mediului inconjurator este o practica ce ne ajuta sa facem fata mai bine gandurilor si sentimentelor dificile care cauzeaza stresul si anxietatea vietii de zi cu zi.

Cu practici regulate de meditatie putem dezvolta o capacitate de gestionare a capcanelor existentei umane, prin gandire pozitiva si concentrare asupra prezentului si a resurselor personale reale.

 

De Violeta Emanuela Baetelu, psihoterapeut de familie, e-mail: violeta.baetelu@gmail.com

 

Citeste si:

Invata sa traiesti in prezent!

Dincolo de cuvinte – beneficiile tacerii

 

Foto: 123rf.com

Loading...
Comentează și tu
Recomandări
Cum îți influențează toleranța calitatea vieții
Cum îți influențează toleranța calitatea vieții

Toleranța îți poate îmbunătăți calitatea vieții ea contribuind la relații mai bune cu cei din jur, dar și cu propria persoană. Atunci când suntem mai binevoitori și îngăduitori cu noi înșine, avem o mai mare disponibilitate și către cei din jur.

Citeste
De ce este important să ascultam opinii diferite de ale noastre
De ce este important să ascultam opinii diferite de ale noastre

Nu intrăm deseori în contact cu opinii diferite, întrucât prietenii și apropiații ni-i alegem pe principiul similarităților. La muncă, sau într-un mediu în care nu alegem noi oamenii din jur, putem să ne confruntăm cu alte idei sau preferințe, cu care, deseori intrăm în conflict. De ce este important să rămânem deschiși acestora? Iată câteva sugestii.

Citeste
5 stereotipuri despre fericire și cât sunt de adevărate
5 stereotipuri despre fericire și cât sunt de adevărate

Când vorbim despre fericire, fiecare dintre noi are anumite repere. Dar de unde vin aceste repere și cât ni se potrivesc? Ținând cont cât de diferiți suntem unii de alții, oare fericirea poate avea aceeași definiție pentru toți?

Citeste
Tehnici de meditatie mindfulness
Tehnici de meditatie mindfulness

Vrei sa iti concentrezi atentia asupra prezentului, fara regrete din trecut? Uite cum te pot ajuta tehnicile de meditatie mindfulness.

Citeste
Ce beneficii ne oferă culoarea albastră
Ce beneficii ne oferă culoarea albastră

Mergi în vacanță la mare sau poate într-un weekend? E perfect, pentru că este momentul potrivit să faci puțină terapie în natură bucurându-te de beneficiile pe care ni le oferă culoarea albastră.

Citeste
Ce măști purtăm cel mai des
Ce măști purtăm cel mai des

Fiecare rol aduce cu sine o mască pe care o purtăm. Dacă reușim în rolul respectiv să fim cât mai autentici, atunci masca este croită pe calapodul nostru. Când aceasta acoperă lipsuri sau se naște din neîncredere ori din dorința de a fi percepuți într-un anume fel, ne este, în primul rând nouă, nocivă. Iată cele mai frecvent întâlnite astfel de măști.

Citeste