Now Reading
Tehnici utile de meditatie

Tehnici utile de meditatie

minodora-dinu

Asaltati de stres, oboseala si anxietate, avem nevoie de mijloace prin care sa ne echilibram mental. Iata cateva tehnici de meditatie pe care le putem pune in practica.

 

Nevoia de meditatie

Deseori ni se intampla sa ne revina in minte ganduri precum „Nimeni nu ma intelege; Oare ce am facut gresit?; Oare ce are X cu mine?; As vrea sa dispar.; De ce mi se intampla toate mie?”. Iar acestea sunt primele semnale ale unei minti obosite, ale stresului acumulat si nevoii de repaos.

Asadar, daca te-ai recunoscut in aceste afirmatii, daca nu dormi bine, esti tot timpul obosita (fara o cauza aparenta) si esti nemultumita de viata pe care o duci, este momentul sa te ancorezi mai bine in prezent.

Pentru ca starea de indispozitie si gandurile negative te pot conduce la depresie. Asta inseamna ca nefericirea se instaleaza complet in viata ta si devine cronica.

Atunci cand devii prizoniera gandurilor negative si al cuvintelor grele, iar mintea ta devine o inchisoare trista, plina de framantari, din care nu sti cum sa mai iesi, inseamna ca ai lasat lucrurile sa ajunga prea departe, fara sa intervii.

 

Prea multe ganduri

Ti se pare ca te invarti mereu in jurul acelorasi ganduri? Nu esti singura! Potrivit unor cercetari, 98% dintre ganduri sunt aceleasi pe care le-ai avut si ieri, si alataieri… Mai mult, 80% din ele sunt negative.

In special acestea iti consuma energia, mai ales prin monologul interior si cuvintele cu mare incarcatura energetica negativa: nu pot, nu stiu, niciodata, nu voi reusi, trebuie. Reprosuri, plangeri, invinovatiri, ruminare… repertoriul este complex!

Toate acestea te storc, la propriu si la figurat, de energie si pot conduce la depresie, daca nu sunt controlate. De cele mai multe ori, eforturile pe care le facem pentru a iesi din starea de depresie pot fi haotice si ne pot aprofunda suferinta, in lipsa unui sprijin specializat.

Totodata, avem la dispozitie un instrument simplu prin care sa ne ajutam sa depasim un moment dificil: meditatia.

 

Meditatia ca antidot

De ce meditatia este un antidot excelent in situatii de stres, depresie, burnout? Cel mai important beneficiu al acestei practici este concentrarea asupra prezentului.

Meditatia este un mod simplu de a antrena mintea pentru vederea corecta, numita in sanskrita Viveka. Meditatia mindfulness este o modalitate de a vedea si trai in mod obiectiv prezentul.

Ne putem astfel obiectiva, privindu-ne actiunile, gandurile, ca intr-un film, ai carui actori suntem, fara sa ne identificam cu starile personajului.

Meditatia nu este o evadare intr-o lume iluzorie, in care totul este roz, nu este o modalitate in care te izolezi intr-un clopot de clestar, in care iti construiesti lumea perfecta si fugi de cea reala.

Prin meditatie nu iti rezolvi miraculos problemele, ci gasesti puterea, forta, concentrarea de care ai nevoie pentru a le rezolva.

 

Puterea observatiei

Meditatia mindfulness incepe cu observarea prezentului. Observi nu numai cu mintea, cu intelectul, ci cu toate simturile tale, percepand astfel lumea in integralitatea ei.

Oricat de stresat, intristat sau obosit esti cand iesi de la serviciu, nu poti ramane indiferent in fata miracolului naturii, indiferent de anotimp.

Din pacate, stresul ne inghite si traim in afara acestor bucurii simple pe care ni le ofera natura din jurul nostru. Poti practica mindfulness observand cu grija toate detaliile cand te intorci de la serviciu si sa te bucuri astfel, cu recunostinta, ca existi.

Iar daca incerci sa iti spui ca  nu reusesti intrucat gandurile tale „au treburi mai importante”, invata sa iti controlezi procesele mentale, nu sa te lasi dominata de ele.

Cand vei intelege ca gandurile tale nu reprezinta realitatea si nu ai de ce sa te identifici cu ele, esti deja pe drumul spre meditatie. Atunci vei iesi de pe pilotul automat in care iti traiesti viata si vei decide sa o privesti si din alt unghi, sa o explorezi cu toate simturile.

 

Tehnici de meditatie

Incepe prin a acorda atentie prezentului in toate actiunile tale. Iti poti observa astfel starile si gandurile: esti obosita, te suprasoliciti, te enervezi, etc. Cu timpul, capacitatea ta de a-ti observa starile  si trairile interioare se va ascuti.

Incepe cu observatia. Daca vei practica in mod constant starea meditativa, iti vei dori, la un moment dat, sa te opresti din ceea ce faci si sa iti acorzi tie cateva momente, dincolo de tot ceea ce te preocupa; pur si simplu, sa existi.

Ti se pare coplesitor sa devii prezenta in tot ce faci? Incepe prin a alege o singura activitate pe care sa o observi constant timp de o saptamana. Poti adauga apoi alte activitati sau sa-ti extinzi observatia asupra trairilor, progresiv.

Rosenberg recomanda 5 pasi folositori in concentrarea asupra prezentului. Primul este sa faci un singur lucru, nu mai multe deodata.

Iata cum, inclusiv specialistii ne indeamna sa o lasam mai incet cu multitasking-ul. Apoi, muta-ti atentia si concentrarea la cel mai marunt gest pe care il faci.

Daca observi ca atentia iti este distrasa, iar mintea fuge in alta directie, constanta acest lucru si intoarce-te la ceea ce faceai. Repeta activitatea de cate ori este nevoie. Fii atenta la tot ce te poate distrage de la acest proces.

 

Meditatia zilnica

Putem incepe cu cateva minute pe zi, iar apoi sa adaugam treptat, intre 3 si 5 minute, pana ajungem la 20 de minute zilnic. Meditatorii cu experienta petrec cel putin o ora pe zi in meditatie. Gandeste-te ca doar 3 minute de meditatie pe zi iti pot asigura 24 de ore de pace!

Este ideal sa faci acest exercitiu dimineata, cand te trezesti. Nu amana acest exercitiu,  daca vei incepe sa gasesti scuze, vei abandona. Gandeste-te la beneficiile pe care le obtii si fa-ti un ritual riguros din a te ajuta singura.

Pentru ca exercitiul sa fie cat mai corect, alege o pozitie care te va ajuta. Stai cu coloana dreapta, pentru a te putea asigura ca respiri corect.

Picioarele pot sta incruscisate, insa daca ai dureri articulare sau rigiditate te poti aseza pe un scaun. Daca simti durere, schimba pozitia. Nu aduci nimic bun corpului tau sau mintii daca iti distrugi genunchii…

Verifica bazinul si coccisul, pentru a evita orice disconfort la baza coloanei vertebrale. Te poti folosi de o patura rulata sau o perna pentru a stabiliza pelvisul.

Nu ti-as recomanda sa meditezi intinsa in pat. Daca nu ai experienta, risti sa adormi. Aceasta postura este potrivita pentru relaxare. Cel mai bine, aseaza-te pe un scaun, ca sa gasesti stabilitate si confort.

Nu te rezema de spatar: e suficient sa stii ca este acolo, iti da siguranta. Picioarele pe podea, pentru ca pelvisul sa fie in pozitie neutra. Si acum… observa ca respiri. Si mai ales, cum respiri.

Meditatia este un remediu excelent antistres, depresie, tristete sau nemultumire. Este o modalitate de a ne obiectiva fata de trairile noastre, care sunt doar procese mentale.

Putem incepe prin a ne observa starile, emotiile, procesele mentale, in fiecare zi, progresiv. Va recomand sa incepeti ziua si sa o terminati cu cel putin cateva minute de meditatie.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top