Temeri, frici si cum le infruntam
Tuturor ne este teama. Fie avem temeri generale: de esec, de respingere, de critica, sau specifice: de abandon, de moarte. Important este nu sa gasim metoda de a scapa de ele, lucru imposibil deseori, ci cum sa traim cu ele si cum sa le controlam.
Nu renunta
O persoana echilibrata mental nu va renunta la ceea ce si-a propus doar pentru ca are un esec. Sau doua, sau trei. Esecurile fac parte din viata. Oricat ne-am dori, nu putem excela continuu. Si nici nu este sanatos sa ne asteptam sa putem face acest lucru.
Adu-ti aminte ca greseala face parte din natura umana, laolalta cu reusita. Poate exista echilibru intre cele doua, sau balanta poate inclina intr-o parte in anumite momente.
Nu te acuza pentru orice insucces si nu iti nega calitatile. Din contra, invata sa ai incredere in tine. Sa conteze mai mult ceea ce iti doresti decat compararea cu altii sau opiniile altora.
De multe ori, chiar daca pe moment ne este greu sa acceptam acest lucru, esecurile sunt importante pentru reusita noastra. Invata din ele, foloseste-le ca experiente, iar cand vei incerca din nou, vei fi mai pregatit.
Accepta refuzurile
Intr-adevar, sunt situatii in care este necesar sa fii echilibrat si stabil emotional ca sa intelegi un refuz si sa il accepti fara a-l lua prea personal. Poate iti este teama ca fata pe care o placi sa nu te respinga.
Dar nu ii vei cunoaste parerea decat daca incerci sa o inviti in oras. Iar daca ea refuza, gandeste-te ca si tu la randul tau refuzi persoane. Iar asta nu inseamna ca este ceva in neregula cu ele.
Nu exista chimie reciproca si atata tot. Mergi mai departe, macar nu ramai agatat de ideea „ce ar fi fost daca?”.
La fel, si in cazul altor lucruri pe care ti le doresti: o avansare, o marire de salariu, ajutorul cuiva. Invata sa ceri asumandu-ti din start sansa de a ti se raspunde negativ. Totusi, ramai fidel nevoii tale de a incerca. Vei fi mai impacat decat sa nu o faci…
Nu te place toata lumea
Cu siguranta ai observat ca nasti si antipatii. Sau, cel putin, nu esti chiar pe placul tuturor. Este firesc, sanatos si normal. Tie iti place chiar toata lumea? Ok, pot fi motive serioase pentru a nu-ti place o persoana.
Dar chiar daca esti acea persoana, in cazul in care poti schimba ceva la tine, in favoarea ta, fa-o. Iar daca tu esti multumit si impacat cu tine, nu ar trebui sa te preocupe parerea celorlalti.
Daca incerci sa fii pe placul tuturor foarte probabil te vei cenzura si vei evita sa iti exprimi vreun punct de vedere prea „original”. O persoana echilibrata va avea curajul sa se exprime si sa fie autentica si fidela ei insasi, fara a jigni dar si fara a reprima.
Schimbarea poate fi un lucru pozitiv
Ne plangem de rutina, dar si cand vine vremea schimbarilor ni se face dor de paturica noastra confortabila… Multora ne este teama de schimbare si ajungem sa ratam sau sa refuzam situatii care ne pot fi favorabile.
Vezi schimbarea ca pe o investitie in cresterea personala si ca pe un exercitiu de adaptare. Invata sa accepti provocarile si sa iesi din zona de confort in care nu se intampla prea multe lucruri.
Pe scurt, nu iti mai fie teama de viata. Stresul provocat de schimbare il poti transforma in curiozitate si sansa pe care ti-o acorzi de a te observa si testa in situatii noi. Poate fi un pas catre dezvoltarea personala.
Scenariul atribuit
Temerile specifice au rolul de a ne mari anxietatea si de a ne tine intr-o tensiune permanenta. De multe ori, cand suntem stresati, tindem sa adaugam stresului si teama specifica, ridicand astfel nivelul de anxietate.
Este o deprindere defectuoasa, dar cu care ne confruntam multi dintre noi. Cum ajungi de la o cearta in cuplu la scenariul despartirii, la parasire, la suferinta, la chin?
O gandire negativa va folosi orice situatie tensionata pentru a o exacerba. Iar atunci, trebuie sa inveti sa intervii demontand scenariul si nepermitandu-i sa degenereze.
Pe scurt, daca se va intampla ceva rau, vei infrunta situatia. Ce rost are sa suferi in avans? Renunta la carligele pe care le folosesti pentru a te tintui in teama si frica.
Fii obiectiv cu ceea ce ti se intampla si, mai ales, evita sa te victimizezi si sa te plasezi intr-o pozitie neputincioasa. Preia controlul, facand in primul rand cu tine acest lucru.
De Iulia Barca
Foto: Hepta