Tips & tricks pentru un plus de feminitate

Un plus de feminitate inseamna in primul rand confort cu propria persoana si acceptare de sine. Iata cum ne putem explora acest potential.

 

Exprimarea feminitatii

Feminitatea cuprinde un set de trasaturi, comportamente, roluri acceptate si definite social, atribuite persoanelor de gen feminin, care insa difera in functie de apartenenta la o zona geografica, religie, cultura si perioada istorica.

In acest fel, tipul trasaturilor feminine si intensitatea exprimarii lor vor determina un raspuns specific, de apreciere sau nu, oferit in functie de contextul in care acestea sunt exprimate.

Spre exemplu, delicatetea exprimata de o femeie aflata intr-o sala de balet va fi apreciata, spre deosebire de aceeasi trasatura exprimata intr-o sala de box de o luptatoare profesionista.

Indiferent insa de persoanele din jur care evalueaza si care incurajeaza sau nu exprimarea unor trasaturi sau comportamente, femeile isi traiesc si exprima feminitatea intr-un mod unic, individual.

Acesta, de cele mai multe ori nu se poate incadra intr-un tipar standard, bine stabilit si limitat de trasaturile comerciale feminine promovate de societate in acel moment.

Iata cateva directii pentru cunoasterea de sine care, primind atentia cuvenita, pot facilita si amplifica exprimarea autentica a propriilor trasaturi si comportamente feminine.

 

Recentreaza-te pe tine si pe corpul tau

Observa-ti cu atentie gesturile preferate, zambetul, expresiile faciale, observa felul in care iti arati nonverbal delicatetea, puterea, sensibilitatea sau cum iti aperi sau expui vulnerabilitatea.

Admira partile care iti plac la tine si gaseste contexte noi in care ti le poti exprima si evidentia spontan, fara efort. Sportul si dansul te pot ajuta in reconectarea si constientizarea corpului tau, a nevoilor tale si a felului in care te tratezi.

Observa masura in care te folosesti de corpul tau pentru activitati care iti solicita forta si cat il rasfeti si ingrijesti. Dupa ce ai observat relatia cu corpul tau, asuma-ti schimbarile cu care te simti confortabila in acest moment si care te pot ajuta sa iti exprimi feminitatea.

 

Autocunoastere

Pentru a iti accentua sau modifica unele trasaturi sau comportamente feminine este nevoie sa descoperi constelatia in care toate aceste caracteristici se exprima in cazul tau.

Cu alte cuvinte, inainte de orice directie de dezvoltare pe care ti-o poti propune este importanta autocunoasterea si autoevaluarea obiectiva care sustine trasarea unor directii realiste de imbunatatire.

Care sunt trasaturile tale feminine? Care au fost modelele tale de-a lungul timpului si care sunt modelele tale acum? Pentru ce esti admirata sau complimentata? In ce masura iti exprimi trasaturile, comportamentele si rolul de femeie in relatiile tale?

Defineste-ti propriul stil de exprimare in relatii a feminitatii tale. Constientizeaza ce iti place, ce te pasioneaza, ce te sensibilizeaza, ce iti ofera siguranta si confort.

Observa felul in care iti arati sentimentele, felul in care iubesti si felul in care te exprimi cand esti sigura pe tine. Cum ti-ar fi confortabil si placut sa te exprimi? Cum doresti sa fii perceputa? Noteaza-ti zonele de imbunatatire.

 

Aspectul fizic

Exprima-te vestimentar autentic, spontan, conform nevoilor tale si mesajului pe care il ai de transmis despre celor din jur, adaptat contextului in care te afli.

Hainele nu au doar rolul de a iti acoperi corpul ci iti pot servi si in accentuarea, moderarea sau ascunderea unor trasaturi feminine. Foloseste-te de haine pentru a te simti confortabil ca femeie si incearca sa nu te adaptezi tu lor, ci invers.

 

Centrare pe sine

Siguranta de sine, stima de sine crescuta, atitudinea pozitiva, increzatoare si orientarea empatica spre cei din jur sunt ingrediente care sustin exprimarea propriei feminitati.

Pentru a iti dezvolta trasaturile enumerate anterior iti poti propune, pentru inceput, sa nu te mai compari cu alte femei, indeosebi cu modelele acceptate in societatea din care faci parte.

Intentia de a te inscrie intr-un tipar feminin de succes, predefinit, iti va minimaliza calitatile personale si iti va muta atentia din directia dezvoltarii propriilor capacitati spre imitarea sau modelarea unui stil de a fi strain tie.

In concluzie, plusul de feminitate pe care il cauti porneste din interiorul tau si se dezvolta din trasaturile pe care le ai deja. Cea mai scurta cale catre exprimarea autentica, deplina si confortabila a feminitatii tale este investitia cu incredere in propriul tau potential.

 

De Livia Caciuloiu, psihoterapeut si consilier psihologic autonom

Tel.: 0742.024.642

www.psihomedeor.ro

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Tips & tricks pentru un plus de feminitate
Tips & tricks pentru un plus de feminitate

Un plus de feminitate inseamna in primul rand confort cu propria persoana si acceptare de sine. Iata cum ne putem explora acest potential.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste