Now Reading
Tips&tricks pentru o buna prima impresie

Tips&tricks pentru o buna prima impresie

Revista Psychologies

Oportunitatile sunt in aer, important e sa nu ratam momentul. Ce inseamna acest lucru? Sa fim echipati cu toate resursele necesare, ca la un moment dat sa cream anume acea impresie care ne recomanda. Situatii sunt multe si adesea fericitul deznodamant depinde de prima impresie creata.

Mai multe studii ale profesorilor Universitatii din Ontario, catedra de Cercetare, au aratat ca noile experiente care influenteaza reactia oamenilor intr-un context specific nu au suficienta putere pentru a dilua prima impresie creata care continua sa domine toate celelalte contexte/situatii.

Bertram Gawronski a venit cu exemplu: „Imagineaza-ti ca ai un coleg nou la serviciu si prima impresie despre acesta nu a fost tocmai favorabila. Cateva saptamani mai tarziu ai intalnit colegul la o petrecere si ai realizat ca, de fapt, este o persoana foarte draguta.

Desi stii ca prima impresie a fost gresita, iar noua experienta ti-a aratat o alta latura a aceleiasi persoane, vei avea tendinta sa manifesti empatie/deschidere doar in conditii similare (petreceri, intalniri) in celelalte contexte insa, va domina prima impresie.“

Echipa de psihologi sustine ca acest lucru se intampla deoarece „creierul stocheaza experientele neasteptate ca si exceptie de la regula, regula insa ramane valida”.

Apare intrebarea – cum facem ca regula sa functioneze in avantajul nostru? Pentru aceasta e nevoie sa studiem si sa acordam atentie tuturor factorilor implicati in crearea primei impresii: proxemica, sincronizarea, limbajul corpului, limbajul verbal, haine si accesorii, cadrul discutiei.

Sarcina devine cu atat mai dificila cand realizam ca prima evaluare se realizeaza intr-un sfert de secunda, prea putin timp pentru o perceptie clara si detaliata a tipului de personalitate, dar suficient pentru a pune o eticheta in frunte.

 

Proxemica studiaza distantele interpersonale si felul cum utilizam spatiul, influentate de ierarhie (sociala si economica), cultura, circumstante si nivelul personal de confort. Cand cunoastem o persoana e foarte important sa nu-i incalcam spatiul.

Pentru a crea impresia de o persoana deschisa nu e necesar sa ne apropiem  prea mult de interlocutor, deoarece riscam sa-i cream o stare de disconfort si iritatie.

Indiferent ca suntem in picioare sau asezati in jurul unei mese, atentia acordata proxemicii ne permite sa transmitem corect o atitudine joviala, respect, autoritate construind o impresie placuta.

 

Sincronizarea este modul prin care natura exprima armonia in mod fizic. Sa spunem ca esti intervievata pentru jobul dorit in… mers, sincronizand pasul cu seful transmiti inconstient mesajul ca esti conectata la ceea ce se discuta dand dovada de atentie si concentrare.

Acest lucru este valabil si in situatii informale, la o prima intalnire cu o persoana de sex opus, adoptarea aceleiasi tinute casual si mersul in acelasi pas sugereaza ca sunteti pe aceeasi lungime de unda.

Sincronizarea nu este neaparat un element vizibil, dar este detaliul de care subconstientul tine cont cand isi formeaza o impresie despre cineva.

 

Limbajul corpului este o categorie care cuprinde mai multe elemente cu impact asupra interlocutorului. Expunerea frontala a trunchiului este un mod simplu si puternic de a arata respect.

Pentru a da dovada de interes pentru cele discutate e necesar sa orientam tot corpul catre interlocutor, iar in cazul cand acesta este de o inaltime mai mica este bine venita si o aplecare subtila care denota si mai multa concentrare.

Mainile curate si ingrijite sunt asociate cu persoanele sanatoase si organizate, cu sanse mari de a prospera. In schimb semnele de ciupire nervoasa a pielii sau cuticulei, niste unghii neregulate sau roase cu dintii, sunt asociate cu nesiguranta.

Suntem programati limbic sa evaluam intentiile mainilor, de aceea e important sa le tinem la vedere pentru a capta atentia, sublinia puncte importante si insufla emotii prin mesajul lor.

Gesturile largi ale mainilor pot servi drept rame ce incadreaza idei, iar mainile conduse precum bagheta dirijorului insufla putere si convingere.

Picioarele putin departate vorbesc despre faptul ca persoana are incredere in sine si detine controlul celor spuse. Totusi, atentie la distanta dintre picioare, o distanta mai mare reprezinta autoritate si dominare, lucru care ar putea lasa o impresie nu tocmai potrivita la prima intalnire.

 

Hainele si accesoriile sunt elemente care transmit mesaje diferite in functie de locul unde ne aflam, cu cine discutam si ce vrem sa obtinem.

Aspectul curat si ingrijit spune ca esti o persoana atenta si echilibrata. O pereche de pantofii lustruiti nu trezeste valuri de admiratie, in schimb pantofii murdari nu pot ramane neobservati.

Cand optam pentru costum acordam atentie lungimii manecilor care nu trebuie sa fie nici prea lungi, nici prea scurte, pentru a nu transmite impresia de stangacie sau imaginea unui pusti in primul an de scoala.

Domnii ar trebui sa respecte alinierea perfecta (in linie verticala) a nasturilor camasii, cataramei curelei si slitului pantalonilor.

Pentru a crea impresia unui profesionist, doamnelor li se recomanda sa expuna cat mai putina piele si cat mai putine bijuterii. Poarta ceas, acest element transmite ca esti o persoana careia ii pasa de timp, aspect foarte pretuit in lumea afacerilor.

 

Limbajul verbal scoate cel mai bine in evidenta inteligenta si profesionalismul, dar exista cateva nuante care adesea sunt ignorate si influenteaza semnificativ prima impresie.

Foloseste pronumele personal de politete pana ti se ingaduie de catre interlocutor sa treceti la „tu”, incearca sa nu folosesti in fraza adverbele negative si constructiile gerunziale, evita folosirea englezismelor. Pastreaza un ton calm dar convingator.

 

Cadrul discutiei este factorul care nu intodeauna poate fi controlat, dar daca ai posibilitatea sa stabilesti tu locul intalnirii este important sa tii cont de mai multe aspecte.

Daca ai optat pentru un restaurant, rezerva masa din apropierea geamului care ofera confortul luminii naturale, intereseaza-te daca interlocutorul este sau nu fumator, mergeti in locul unde muzica constituie un fundal placut, nu un obstacol in comunicare.

Avand sub control acest detalii ale ambientului vei reusi sa iti canalizati resursele asupra celor ce merita discutate si mai putin asupra factorilor externi care va pot distrage atentia.              

 

De Elena Pasat

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top