Now Reading
Top 7 motive pentru care sa mergi la psiholog

Top 7 motive pentru care sa mergi la psiholog

Revista Psychologies

Cochetezi cu ideea de a merge la psihoterapie pentru ca vrei sa fii mai bine tu cu tine? Iata cateva situatii cand te poate ajuta un psiholog.

 

 Ai o relatie

Nu putem trai fara relatii, iar cand le avem, de multe ori nu reusim sa traim in armonie cu ele. Cel putin, relatiile amoroase, ajung sa ne reprezinte o parte semnificativa a vietii, motiv pentru care, atunci cand acestea nu functioneaza, intreaga viata ne pare data peste cap.

Desigur in reteaua relatiilor care ne reprezinta, nici cele familiale sau de munca nu sunt mai prejos. Pe scurt, conflictele in relationare, ne aduc conflicte interne si nemultumiri, care ne indreptatesc sa cautam sprijin.

Pentru a intelege si descoperi cum si cine suntem intr-o relatie, ne stau la dispozitie psihologii cu diferite specializari in probleme de cuplu, relatii de munca, prietenii sau parenting.

 

Nu ai o relatie

In ciuda mijloacelor moderne de comunicare, chiar de cautare a unui partener, multe studii arata ca suntem mai putin conectati si mai singuri ca niciodata.

Cu suisuri si coborasuri, relatiile online manageriaza o viata virtuala in detrimentul celei reale. Tehnologia ajunge un substitut al intimitatii, motiv pentru care descoperim persoane cu care chatul merge ca pe roate, iar conversatia face-to-face se poticneste.

Terapia in acest caz, este precum un antrenament al abilitatilor de a relationa in mediul offline cu o persoana, imbunatatind modul de conectare cu o persoana.

 

Munca

Studiile arata ca in medie, 70% dintre persoane sunt nemultumite de locul de munca. Dar cum situatia economica nu este una infloritoare, iar piata locurilor de munca nu foarte atractiva, ne blocam intr-un mediu in care nu functionam bine, dar de care ne agatam ca de colacul de salvare.

Munca reprezinta o parte importanta a propriei identitati, intrucat aici ne petrecem aproape jumatate din timp, daca nu mai mult, iar nemultumirile sunt mediu propice pentru depresii, anxietati, dependente.

Terapia ne ajuta sa exploram variantele pe care le avem in alegerea unei cariere, sa modificam modul in care ne abordam munca sau colegii si sa acceptam sau sa ne schimbam circumstantele.

 

Lipsa locului de munca

Din pacate o realitate cu care ne confruntam des, piata muncii in continua schimbare poate plasa multe persoane in somaj, incapabile sa gaseasca un nou loc de munca.

In cautarea, frecvent demoralizatoare, a unui loc de munca, stima de sine are de suferit. Este adevarat ca un terapeut nu joaca rolul de headhunter, dar sprijinul pe care il ofera, fara critici si emiterea de judecati, ajuta la evaluarea multor aspecte incepand cu drumul ales in cariera pana la grija de sine si scopul in viata.

 

Emotii coplesitoare

Teama, sensibilitatea, pierderea, frica si furia, in anumite momente ajung sa fie coplesitoare. Atat de mari, incat nu le mai putem gestiona.

Terapia ne ajuta sa dam sens emotiilor, sa le intelegem si controlam, si sa ne indreptam catre acele probleme mai profunde care le cauzeaza.

Sub imperiul emotiilor putem spune sau face lucruri regretabile, iar din acest motiv managementul lor devine prioritar.

 

Lipsa emotiilor

Multe persoane, desi studiile indica un procent mai crescut pentru barbati, sufera de incapacitatea de a-si accesa si manifesta emotiile.

Stiu ca trebuie sa simta tristete sau bucurie sau furie, dar nu o pot face. Cei din jurul lor marturisesc ca este dificil sa relationeze cu o persoana aflata in acest tip  de blocaj.

Iar acesta este o forta destabilizatoare in viata unei persoane, nefiind capabila sa fie cu adevarat prezenta in momente semnificative ale propriei vieti.

Terapia ajuta la deblocarea emotiilor si accesarea acestei componente a vietii, dar si identificarea motivelor care stau cu adevarat in spatele acestui zid.

 

Pentru tine 

Cu riscul de a repeta un cliseu „Viata neexaminata, nu merita traita”. Cel putin, asta ne spune Socrate, si nu este departe de realitate.

Intrebari precum „Ce faci cu viata ta?”, „Iti traiesti viata la potentialul maxim sau esti retinut de temeri, traume, probleme din trecut?”.

De la micile nemultumiri si nelinisti putem porni pe drumul catre un psiholog. Iar daca ne angajam cu adevarat in aceasta relationare, putem ajunge sa descoperim ca este una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat in viata.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top