Cum recunosti personalitatea histrionica

Cu totii avem momente de agitatie, nevoie de atentie sau instabilitate emotionala. Iata insa cum se defineste o personalitate histrionica.

 

Firescul frustrarilor

Nervozitatea este una dintre starile firesti pe care le are o persoana in diferite contexte generatoare de frustrare.

Ea are rolul de a ne atrage atentia asupra unui disconfort pe care il putem resimti, iar mai profund sugereaza un conflict interior. Felul in care raspundem la aceasta frustrare este cel care poate semnala o criza isterica sau nu.

In trecut, se considera ca isteria se manifesta exclusiv in randul femeilor, etimologia sa fiind greaca (hystrion = uter) si era privita ca fiind o boala a femeilor, provocata de o disfunctie a uterului.

Manifestarile isteriei, denumita in limbajul specialist ca „tulburare de conversie', au insa loc atat la femei cat si la barbati.

In literatura de specialitate mai putem intalni si tulburarea de personalitate histrionica, diferita de prima, dar care prezinta elemente comune. Este insa doar personalitatea cea care declanseaza manifestarile specifice?

 

In cautarea atentiei

Persoanele histrionice cauta atentia cu orice pret, simtindu-se de-a dreptul inconfortabil atunci cand sunt ignorate. In consecinta, se prezinta in societate astfel incat sa capteze privirile celor din jur.

Acestea sunt de obicei persoane charismatice, atragatoare, fiind de multe ori imbracate intr-un mod strident sau diferit, astfel incat sa fie cat mai vizibile.

Ele au o mare nevoie de a fi remarcate si se manifesta de multe ori zgomotos si teatral. Ele sunt prin definitie acele persoane care sunt capabile de a face o scena', actul in sine putand sa aiba loc doar in prezenta unui public.

Un histrionic nu este teatral atunci cand nu exista un public. De multe ori aceste personalitati opteaza pentru meserii ce-i propulseaza in atentia celor din jur, de altfel scena', oricare ar fi forma ei, facandu-i sa se simta in elementul lor.

 

Nevoia de afectiune

Una dintre nevoile pregnante ale acestei personalitati este cea de a primi afectiune. Aceste persoane pun semnul egalitatii intre atentie si afectiune, de altfel intregul arsenal de comportamente prin care ele doresc sa iasa in evidenta, vizeaza recunoasterea, iar mai profund indeplinirea nevoii de afectiune.

In acest scop, histrionicii se manifesta seducator si fermecator, fiind persoane magnetice care te fac sa te simti foarte bine in prezenta lor.

O femeie histrionica are un comportament dezinhibat care o poate transforma, alaturi de aparitia sa, intr-o adevarata femme fatale.

Aceasta seductie nu urmareste actul sexual, ci se opreste de multe ori la flirt, deoarece reprezinta doar un joc psihologic prin care ea obtine atentie si astfel confirmarea valorii sale.

De multe ori, aceste persoane adopta o atitudine de falsitate,  insa mastile pe care ele le poarta sunt folosite tocmai pentru a fi pe placul celorlalti, ceea ce pentru ei inseamna a fi iubiti.

 

Instabilitatea emotionala

Persoanele histrionice manifesta deseori schimbari bruste ale unor stari emotionale, de la euforie la dramatism si invers.

Aceasta inconsecventa si instabilitate emotionala se bazeaza pe o anumita impulsivitate, ce le caracterizeaza. La baza acestor trasaturi sta faptul ca aceste persoane sunt foarte usor de impresionat, reactionand puternic si prompt la diversi stimuli externi.

Astfel, ii vom vedea in cautarea unor experiente noi, a aventurilor, a noutatii, fiind lipsiti de rabdare, superficiali si plictisindu-se foarte repede.

Felul lor de actiona si reactiona, determina ca intreaga lor functionare sa fie bazata pe un stil usor impresionabil, dand nastere unor manifestari labile, din punct de vedere emotional.

 

Alti factori implicati

Personalitatea nu este singurul ingredient care contribuie la formarea tipologiei histrionice. Temperamentul coleric, caracterul extrovert, factorii genetici si de mediu, istoria de viata sau traumele pot contribui la aceasta manifestare.

Ghidandu-se predominant dupa impresii si mai putin faptic, aceste persoane traiesc de multe ori mult mai intens, fata de alti oameni, evenimentele, iar emotiile lor sunt extrem de puternice.

Pentru aceste emotii nu sunt ei responsabili, la fel cum nu sunt nici alte persoane cu care ei interactioneaza. Ceea ce insa le genereaza sunt experientele lor din trecut, care ii face sa se manifeste extrem de vizibil pentru ca asa au invatat sa fie ascultati, vazuti si iubiti.

Manifestand empatie, putem da dovada de intelegere fata de felul lor de a fi si chiar sa ne simtim foarte bine in prezenta lor.

Pana la  urma, dorinta lor de a fi remarcati ii determina sa fie uneori extrem de amuzanti si flamboaianti, punand in scena un adevarat spectacol.

 

 

De Stefania Voia, psiholog

stefania.voia@yahoo.com

Tel.: 0726.191.255

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Cum recunosti personalitatea histrionica
Cum recunosti personalitatea histrionica

Cu totii avem momente de agitatie, nevoie de atentie sau instabilitate emotionala. Iata insa cum se defineste o personalitate histrionica.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste