Tu cum alegi sa-i privesti pe cei din jur?

Ne cunoastem de atatia ani si nu-mi vine sa cred cum a reactionat'. Cu siguranta ai spus asta cel putin o data. Ce se ascunde in spatele acestui mecanism? Cadrele' pe care obisnuim sa le punem in jurul oamenilor.

 

Ce sunt cadrele'?

Ele sunt precum rama un tablou. Atunci cand este gata, unui tablou i se pune o rama si se agata pe perete. Oricat de mult timp trece de la acest moment tabloul este acelasi.

De exemplu: In functie de modul in care arata un om, felul in care se misca si se comporta, din partea celor din jur el va fi supus mai multor incadrari. Acest lucru va influenta foarte mult modul in care el va fi perceput si calitatea interactiunilor sale.

De aceea se spune ca prima impresie este foarte importanta. Primele secunde pana la cateva minute de interactiune vor stabili cadrul tau cat si cadrele pe care le pui celor din jur.

Cel mai bine este sa eviti sa pui cadre si sa descoperi persoana de langa tine observand doar comportamentele, fara sa-i fixezi anumite caracteristici la nivel de identitate (cine este el de fapt).

Atunci cand ai pus un cadru fix pe o anumita persoana, oricat de mult s-ar schimba aceasta, tu ai  sa o percepi in acelasi mod.

 

Ce poti face este sa schimbi cadrul in care privesti o persoana, fara ca ea sa faca nicio schimbare.

 

Schimband modul in care tu o privesti, se va schimba modul in care te simti in relatie cu ea si astfel intreaga dinamica a interactiunii este diferita.

De exemplu:

Trebuie sa te intalnesti cu grupul tau de prieteni. Ii vezi si in timp ce te apropii de ei, vezi acolo o persoana noua in grup. Oare cine este? Ce cadru alegi sa-i pui, fara sa stii nimic despre ea:

 

  1. Este o persoana interesana cu o personalitate placuta atunci cand ajungi sa stii mai multe despre ea, cred ca are pasiuni comune cu ale mele si daca nu are, sigur pot invata ceva de la ea. Abia astept sa cunosc aceasta persoana si ma gandesc oare prin ce evenimente frumoase vom trece impreuna?

sau

  1. Hmmm…o persoana noua. Daca nu ma place si nu ma voi intelege cu ea? Pare sa nu aiba lucruri interesante de zis. Ce ciudat arata si se comporta..

 

Acestea sunt doua exemple de incadrare a unei persoane, chiar inainte de a avea vreo interactiune cu ea. Rezultatul? In fiecare dintre cele doua cazuri, te simti diferit fata de acel om.

 

Cum ar fi daca...

… atunci cand vezi un om cersind pe scarile de la metrou, te gandesti ca este un scriitor care a adunat foarte multe poezii si povesti in cutii de carton, in timp ce le scria la lumina unei lumanari si pe care le tine in camaruta in care doarme.

… atunci cand te uiti la un baietel care traverseaza strada si-l vezi ca se uita pe cer dupa un avion, iti imaginezi ca doreste sa devina pilot si are o camera plina cu diferite nave si avioane atarnate de tavan.

 

Ceea ce presupunem despre un om, cadrul in care alegem sa-l punem, influenteaza ceea ce urmeaza sa simtim in timpul interactiunii cu acesta.

 

Autor: Vlad Negrila, trainer, Master Practitioner NLP, http://calatoriiprinsunet.ro/

Foto: Shutterstock

 

 

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Tu cum alegi sa-i privesti pe cei din jur?
Tu cum alegi sa-i privesti pe cei din jur?

“Ne cunoastem de atatia ani si nu-mi vine sa cred cum a reactionat”. Cu siguranta ai spus asta cel putin o data. Ce se ascunde in spatele acestui mecanism? “Cadrele” pe care obisnuim sa le punem in jurul oamenilor.

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste