Now Reading
Iubirea este sursa credintei

Iubirea este sursa credintei

Revista Psychologies

iubire, credinta, spiritualitate
Traim intr-o lume tot mai demi­ti­zata, tot mai laica. Poate psi­hologul inlocui preotul? Cum? De ce?

Si da si nu! Da, pentru acei oameni care doresc sa se cunoasca, sa fie liberi din punct de vedere sufletesc si spiritual, si care au un nivel de inteligenta si cultura ridicat. Psi­ha­naliza nu ar putea inlocui preotul pentru cei care au nevoie de cre­­­­­­­din­ta pentru a supravietui psihic. Asa cum erau paturile defavorizate din Imperiul Roman la care a aparut cres­tinismul. Si astazi exista pretutindeni o multime de „sclavi“, dar mai ales in tarile fost comuniste, prin­tre care si Romania.

Vedem tot mai multi occiden­tali atrasi de budism si de alte religii sincretice. Cum ex­plicati nevoia omului de azi de necunoscut, de divini­tate?
Lumea occidentala de astazi este o lume dominata de stiinta care creeaza confort material, atat de bine ilustrat de societatea de con­sum, dar nu raspunde multora dintre nevoile sufletesti si spirituale ale omului contemporan.

Mai ales relatia eului cu lumea sa interioara nu es­te satisfacator abordata de stiinta. Religia tocmai rolul acesta il are, de a pune constiinta in lega­tura cu inconstientul personal si colectiv, la fel ca basmele sau literatura, in fond. Succesul enorm pe care l-a avut Harry Potter se explica prin nevoia noastra de o dimensiune opusa stiintei reci. Perenitatea religiei se alimenteaza dintr-o asemenea nevoie, iar orientarea occidentalilor spre religii exotice vorbeste despre uzura cres­tinis­mului institu­tiona­lizat ca Biserica.

In perioada comunismului, romanii au simtit mai intens nevoia de a crede?
Intrebarea imi aminteste de un fenomen-limita: „experimentul Pitesti“, in cadrul caruia s-a incercat spalarea totala a creierelor cu scopul de a-i transforma pe adversarii comunismului in adeptii sai convinsi. Ceea ce a si reusit, din pacate, in proportie de 100%. Doar cei care s-au sinucis nu au devenit tortionari. Printre secretele acestei reusite se afla si combaterea sentimentului religios.

De aici reiese ca religia si Biserica au reprezentat for­me puternice de rezistenta fata de ideologia comunista, ceea ce le-a intarit considerabil audienta. Romanii s-au refugiat cu succes in lumea religiei pentru a se apara de lumea profana a totalitarismului.

A consemnat Iuliana Alexa

Vasile Dem. Zamfirescu, ntroducere in psihanaliza freudiana si postfreudiana, editura trei
de citit
Introducere in psihanaliza freudiana si postfreudiana
Autor: Vasile Dem. Zamfirescu
Editura: Trei, 2006
Cartea este o sinteza a con­ceptiilor psihanalizei prezentate intr-o for­­­mula accesibila, cuprinzand si ideile te­oriei asupra nasterii senti­men­tu­lui re­li­gios. Volumul trasmite cunosti­nte­le e­sen­­­­tiale despre inconstient si prin­ci­pa­lele sale ipostaze: freudiana, adleriana, jun­gi­ana si contemporana. Cartea este pri­e­te­noasa si accesibila pentru toti cei interesati de psihanaliza..

Pages: 1 2
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top