Now Reading
Vise. Revolutia freudiana si jungiana

Vise. Revolutia freudiana si jungiana

Revista Psychologies

Orice vis este implinirea (deghizata) a unei dorinte (refulate sau reprimate), spune Freud in „Interpretarea viselor“ (1900), eseu care va fi opera sa fundamentala.

Celui care ii spunea ca vrea sa devina psihanalist, Freud ii raspundea: „Invatati sa va descifrati visele“.


CALEA REGALA  SPRE INCONSTIENT

Un vis este calea regala care duce la inconstient. Un vis se citeste ca un rebus. Este vorba de a lua imagine cu imagine si de a vedea ce disimuleaza. Cineva are un cosmar, in care se viseaza personaj de film de groaza. Asteapta sa vada unde va lovi ucigasul in serie. Dar visatoarea are in familie doi membri foarte bolnavi si astfel misterul se clarifica: „unde va lovi ucigasul“ devine „cine va muri prima data?“

CONTINUTUL MANIFEST ESTE O FATADA

Regula de baza: nu te lasa abuzat de imaginile visului, de continutul sau manifest.
Aceasta fatada e neutra si cu totul absurda, pentru a-i permite inconstientului sa se exprime si pentru a evita cenzura eului constient. Cand elementele inconstiente trec frontiera, apare angoasa si visatorul se trezeste. Pentru ca in vis descarcam de obicei tensiuni inconstiente mari, pe care nu le putem suporta la temperatura lor reala in viata de zi cu zi.


DEPLASARE SI CONDENSARE

Pentru a evita ca eul sa repereze aceste fantasme, inconstientul este viclean. Tatal – pe care, inconstient, incercam a-l ucide – apare sub forma unui agent de politie, cineva care reprezinta legea: aceasta tactica de camuflaj este „deplasarea“. Inconstientul se forteaza sa faca economii de energie, gratie tehnicii „condensarii“: personaje care prezinta caracteristici comune vor fi simbolizate numai de una dintre ele.


VISUL EGOIST


In ciuda multimii de vise si imagini, „un vis e, in mod fundamental, egoist“, spune Freud. Fiecare visator elaboreaza visul cu codul sau simbolic personal si cu propriile sale asocieri de idei. Astfel ca numai el il poate descifra. Cand Freud visa un anumit tip de floare, asta il trimitea cu gandul la Martha, sotia lui, care le iubea in mod special. Nimeni altcineva nu ar fi putut sa descopere aceasta asociere.

De Ana Ban

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top