Vrei să scapi de gândurile negative? Află că nu aceasta este soluția pentru a te simți mai bine

Mulți dintre noi încearcă să scape de gândurile negative. E și firesc. Sunt încărcate de anxietate, cresc nivelul de stres și pot atrage depresii. Dar oare reușim să scăpăm de ele? Iar dacă nu, atunci care este calea pentru a ne simți mai bine?

Cercetările din domeniul psihoterapiei cognitiv comportamentale ne învață o cale diferită de abordare a gândurilor negative.

Chiar dacă nu este simplu să ne schimbăm obiceiurile în gândire, nimic nu este imposibil, iar prin exercițiu, vom reuși să fim mai împăcați cu cine suntem și… cum gândim.

Gândurile negative sunt principalul motor al suferinței noastre. Pe de-o parte gândirea ne-a ajutat să ne adaptăm, să supraviețuim ca specie și chiar să ne demonstrăm o (oarecare) supremație.

Faptul că putem folosi gândirea pentru a găsi relații între diferite aspecte ale lumii înconjurătoare, este un atu în rezolvarea de probleme și în integrarea noastră în mediu.

Când vine vorba despre lumea noastră interioară, modul de a gândi, util în relația cu exteriorul, ne sabotează în relația cu sine. Iar la baza tuturor acestor gânduri stă un instrument indispensabil nouă: limbajul.

Dacă prin limbaj putem gestiona corect mediul extern, nu același lucru se întâmplă și cu cel intern.

Odată cu însușirea lui și a conexiunilor care ne ajută să cunoaștem și descoperim mediul, încep și neliniștile interioare.

Pe scurt, un pui de pisică se va feri de un obiect încins dacă, atingându-se de el, îl va simți ca fiind fierbinte și periculos. Un copil însă, va înțelege acest lucru prin limbaj, odată ce pericolul este explicat de părinți. Iată cum limbajul face diferența între noi și restul speciilor.

Este adevărat, și animalele comunică prin diverse sunete și ritualuri între ele, dar nu pot face deducții prea multe și nici nu au o lume interioară atât de dezvoltată precum a noastră.

Revenind la gândurile negative, problema noastră de bază este că le abordăm la fel cum am evita rezolvarea unei probleme înafara noastră.

Dacă știm că o sursă ne poate pune în pericol, atunci o evităm. La fel procedăm și cu gândurile proprii.

Dacă un gând ne evocă stres, supărare, negativism, îl vom alunga sau nega pentru a nu simți anxietatea sau suferința asociate lui. Dar de câte ori funcționează această tehnică?

Știm deja cu toții din experiența noastră că atunci când gândul revine, el este și mai puternic, și mai copleșitor. Practic, problema cea mai mare cu care ne confruntăm este că investim gândurile noastre cu adevăr. Le considerăm ca fiind reale și adevărate, tocmai pentru că emoția asociată lor este palpabilă.

Psihoterapeuții deseori ne sfătuiesc să nu mai procedăm astfel ci, în pofida instinctelor noastre, să ne acceptăm gândurile negative. Dar nu oricum. Nu înseamnă că de acum le vom lăsa să ne copleșească și ne vom lăsa victimizate de propriile idei. Din contră.

Acceptarea lor este una binevoitoare, înțelegătoare, dar detașată. Gândurile trebuie, în primul rând, etichetate drept ceea ce sunt: gânduri. Etichetările sunt și ele o piedică în înțelegerea lumii noastre interioare.

De câte ori nu ne-am spus „sunt deprimat' sau „nu sunt bun de nimic' sau „sunt prost'? Dacă în loc să spunem aceste lucruri, am încerca să reformulăm în „mă simt deprimat', „mă gândesc că nu aș fi bun de nimic', „cred despre mine că sunt prost'.

Odată spuse astfel, putem face un mic exercițiu de contraargumentare. Cu certitudine, dacă spun că sunt prost, am pregătite o sumedenie de argumente… Dar cum ar fi să mă contrazic singur?

Respectiv: ce înseamnă să fii prost? Dacă ai un răspuns deja, întreabă-te mai departe: dacă prietenul meu apropiat ar face acele lucruri, l-aș eticheta drept prost? În continuare, încearcă să notezi sau să îți amintești o situație în care nu ai fost prost, ba din contră.

Generalizările cu titlu de caracterizări ale propriei persoane sunt nocive și ne adâncesc suferința. Dacă sunt și deprimat și prost și nu-s bun de nimic… nu prea am de ce să mă simt bine sau să mă plac prea tare. Dar dacă lucrurile nu stau așa?

Să încercăm reversul: Eu cred despre mine că sunt o persoană generoasă. Cu toții avem anumite calități pe care ni le putem recunoaște, nu? Dar oare eu așa sunt mereu, indiferent de situație, dispoziție, moment? Greșit! Cu certitudine am momente (unele chiar sănătoase) de egoism.

Dacă te confrunți cu astfel de gânduri care par să te copleșească și îți este greu să ieși din cercul vicios al durerii și suferinței cauzate de ele, un prim pas ar fi să mergi în psihoterapie.

Un specialist te va însoți pe drumul acesta în care înveți să schimbi modul în care te raportezi la gândurile tale și cum să reacționezi diferit în relație cu ele. În acest sens, poți citi materialul Pentru sănătatea psihică, ce alegi: consilier, psihoterapeut sau coach?

La fel de utile sunt și tehnicile de mindfulness care nu te vor ajuta să îți controlezi propriile gânduri, dar te vor învăța să nu te lași controlate de ele. Poți citi despre ele aici: Tehnici de meditatie mindfulness.

De Iulia Barca, psiholog

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică
Tulburarea obsesiv-compulsivă din perspectiva psihanalitică

Tulburarea obsesiv-compulsivă sau OCD-ul despre care am tot auzit este o tulburare ce are la bază conflictul de ambivalență, adică conflictul dintre dragoste și ură. De el se leagă și dorința de control, încăpățânarea sau avariția.

Citeste
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice
Cum să nu te lași controlată de emoții puternice

Oare este posibil să nu te lași controlată de emoții puternice? Psihologul Irina Doiciu ne dă câteva indicii despre cum ne putem gestiona propria impulsivitate.

Citeste
Cum ne explicăm impulsivitatea
Cum ne explicăm impulsivitatea

Impulsivitatea este definită ca o lipsă de stăpânire de sine, o predispoziție pentru acțiuni rapide și neplanificate ca răspuns al unui stimul intern sau extern, fără analiza consecințelor asupra ta sau a celorlalți. Sună complicat?

Citeste
Vrei să scapi de gândurile negative? Află că nu aceasta este soluția pentru a te simți mai bine
Vrei să scapi de gândurile negative? Află că nu aceasta este soluția pentru a te simți mai bine

Mulți dintre noi încearcă să scape de gândurile negative. E și firesc. Sunt încărcate de anxietate, cresc nivelul de stres și pot atrage depresii. Dar oare reușim să scăpăm de ele? Iar dacă nu, atunci care este calea pentru a ne simți mai bine?

Citeste
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău
Compasiunea: Cum să ai o relație sănătoasă cu tine și cei din jurul tău

În primul rând, compasiunea nu are nicio legătură cu mila. Mila față de ceilalți ne plasează într-o poziție de superioritate și nu conține nicio empatie. Mesajul ei este mai degrabă „uite ce ți s-a întâmplat – mie nu mi se poate întâmpla, eu nu mă văd în postura ta.”. Mila față de sine, ne poate plasa într-un rol de victimă „săracul de mine, uite ce am pățit, nu am ce să fac”. Lipsa compasiunii ne îndepărtează de noi înșine, dă mai tare volumul criticului interior, iar față de ceilalți ne amorțește emoțional, blocând relațiile hrănitoare, benefice.

Citeste
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective
De ce sunt necesare regulile pentru setarea de obiective

Nu cred că este dificil pentru cineva să își seteze un obiectiv. De regulă, acest lucru începe cu „eu vreau să…” și iată, ne-am setat un obiectiv. Sau nu? Oare este suficient să vrem ceva? Din experiența noastră de viață știm că odată ce am spus că „vrem să…” am și făcut acel lucru? Am atins acel obiectiv? Sau, undeva, pe parcurs, ne-am poticnit, am găsit scuze și motive pentru a amâna împlinirea lui, am dat vina pe factori externi sau ni s-a diminuat motivația internă, am clacat și am abandonat?

Citeste