Now Reading
Vrei să schimbi un obicei nesănătos? Soluția nu este să renunți la el…

Vrei să schimbi un obicei nesănătos? Soluția nu este să renunți la el…

Fiecare dintre noi poate numi cel puțin un obicei nesănătos la care vrea să renunțe. Dar nu e simplu, nu? Asta și pentru că am abordat greșit schimbarea. Iată o perspectivă nouă.

Citește și:

Alimente și activități bune pentu creier

Rezistenta la schimbare: cauze si solutii

S-au scris atât de multe pe tema obiceiurilor nesănătoase pe care trebuie să le schimbăm. Dar asta nu înseamnă că ne facilitează prea mult schimbarea dorită. În plus, mai există și întrebarea: dorită de cine? Vorba aceea, cât de nesănătos este un obicei dacă mie îmi place?

Cu toții avem câteva obiceiuri care ne-au intrat în rutină. Dacă facem o acțiune repetitivă, în cele din urmă creierul nostru preia controlul și o vom face în mod automat, ca să mai scutim din energia investită.

Unele obiceiuri nu sunt atât de rele, precum spălatul pe dinți (fiecare are o zonă din care începe periajul și de fiecare dată se perie la fel) sau dușul (și voi începeți prin a spăla tot brațul stâng întâi?). Dar sunt și obiceiuri dăunătoare: cafeaua băută în exces (cel puțin așa am auzit), dependența de dulciuri (deja ne e poftă de niște ciocolată) sau fumatul.

Chiar și asocierea cu cuvântul „nesănătos” este greșită, pentru că induce din start un sentiment de vină. Ne simțim rușinați pentru un anumit obicei. Și știm deja cum reacționăm la vină și rușine.

Să nu uităm că ceea ce avem de făcut este să întrerupem o acțiune automată (preluată deja de creierul nostru pentru a ne scuti să mai pierdem energie) și să o înlocuim cu o nouăt acțiune. Sau o simplă renunțare atunci când vrem să ne comportăm ca de obicei. Nu e simplu, nu?

Creierul ne salvează energia, iar noi încercăm să îl convingem să depună eforturi și să consume energie ca să facem altceva. Pe termen lung e o adevărată luptă. Mai mult, dincolo de un sentiment trecător de satisfacție ne simțim mai epuizați și nu vedem beneficiile imediat. Ca să nu mai vorbim de frustrarea de a nu mai face ceva ce… ne venea natural.

Poate e momentul să nu ne mai gândim la obiceiuri ca fiind bune sau rele ci utile sau consumatoare. Așa că poți decide singură dacă un obicei te ajută sau din contră, epuizează resurse. Totodată, o astfel de abordare este foarte personală. Dacă ceva mie mie se pare util, ție îți poate părea un consum nenecesar și invers.

Dacă vei lua însă această decizie, reperul ești tu însăți, pentru că tu definești de ce ai nevoie pe viitor. Iar dacă simți vină sau rușine măcar sunt stări transmise de către tine și nu din exterior, din partea celor care te judecă sau evaluează după un anumit obicei. Ajungi, așadar, să preiei controlul. Și exact de asta ai nevoie. De control.

Iar ca lucrurile să decurgă mai simplu, nu te gândi să renunți complet la un obicei ci să în înlocuiești cu un altul. Găsește ceva ce poate înlocui comportamentul pe care vrei să îl schimbi pentru că ai decis că nu îți este benefic sau util.

Spre exemplu, consumi snack-uri în timp ce te uiți la un film pe canapea? Încearcă să reziști acestei tentații. Pune-ți un pahar cu apă minerală cu gheață sau un ceai cu o felie de lămâie. Da, ține cont de prezentare pentru că uneori lucrurile ni se pare mult mai apetisante atunci când arată șic. Este un exemplu relativ simplu, dar și acesta necesită energie și timp pentru a deveni un obicei și a-l înlocui pe cel precedent.

Durează până când vei reuși să dezvolți un nou obicei. Chiar și când ai parte de mici eșecuri, reveniri, întreruperi, ai nevoie cam de acceași durată de timp care, în medie, este de 66 de zile pentru ca un nou obicei să devină automat.

Deci frustrarea ta va dura ceva timp. Știi cum devii dependentă de un serial care inițial ți se pare lung și că îți va consuma timp, pentru ca apoi să regreți că se apropie de final? Cu schimbarea obiceiurilor nu va fi la fel de plăcut…

Dar ca încurajare, află că dacă pe parcurs, uneori te abați de la noul comportament pe care ți l-ai propus, revenind la cel anterior, acest lucru nu afectează formarea noului obicei. Nici nu-i lungește durata. Nu trebuie decât să revii voit la comportamentul dezirabil.

Nici greșelile nu vor fi singulare pentru că organismul tău în fiecare zi se trezește cu memoria lucrurilor deja învățate. Dar, cu răbdare și perseverență, vei ajunge și la schimbarea dorită.

Așadar, nu mai vorbi despre renunțarea la un obicei nesănătos ci la substituirea lui cu unul dezirabil.

Foto: 123rf.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top