DEBILITATE MINTALA

Forma cea mai usoara de inapoiere sau deficienta mintala, si, in genere, de slabiciune a activitatii psihice.

Se distinge o debilitate mintala congenitala (oligofrenia) si una dobandita, in urma unor maladii neuropsihice (epilepsie, schizofrenie, encefalita, traume craniene s.a.).

Debilitatea mintala se caracterizeaza prin gandire insuficient dezvoltata, manifestata prin intelegere greoaie, limitata la aspectele concrete ale fenomenelor si situatiilor de viata, dar si prin primitivism emotional si slabiciune de vointa.

Debilul mintal este aproape incapabil de gandire abstracta, nu poate sesiza legaturile generale, esentiale, dintre obiectele si fenomenele realitatii, iar capacitatile de critica, discriminare si de calcul matematic sunt precare.

Sub aspect comportamental, poate dobandi deprinderi de conduita civilizata, dar prezinta o labilitate in manifestarile sale; este usor influentabil, credul, naiv. Posibilitatile de munca, de efort intelectual sunt reduse.

Probele psihologice de inteligenta situeaza nivelul mintal al debilului mintal intre 7 si 12 ani.

Copiii cu debilitate mintala sunt educabili, pot fi scolarizati, sant capabili, in anumite limite, sa invete, sa citeasca, sa scrie, sa-si insuseasca unele notiuni concrete si sa-si formeze priceperi si deprinderi simple, practice.

M. Rosca (1968) constata ca in cazuri de debilitate mintala se obtin rezultate mai bune in scoala ajutatoare decat daca respectivul copil este integrat in invatamantul general. Intrucat intarzierea este in acelasi timp intelectuala si emotionala, iar pe masura avansarii in varsta si a evidentierii dificultatilor de adaptare, intervin blocaje si tulburari emotionale ce agraveaza deficitul intelectual, o serie de psihologi (I. Bider — 1968, P. Torrance 1971, S. Lungu-Nicolae — 1975) presupun si demonstreaza necesitatea si eficienta a diferite tipuri de psihoterapie (artistica, ludica, ocupationala, de grup etc.) in recuperarea si reeducarea copiilor afectati de debilitate mintala.

Spre deosebire de celelalte forme de inapoiere mintala (idiotie si imbecilitate), debilul mintal se poate adapta si integra satisfacator intr-o activitate utila.

Comenteaza si tu
Recomandări
(P) Primavera, ediția a 6-a, salon de artă și design, 20 februarie – 9 martie
(P) Primavera, ediția a 6-a, salon de artă și design, 20 februarie – 9 martie

Vine primăvara, așa că ne dăm întâlnire la Galateca la o nouă ediție a Salonului Primavera, cea de a șasea.

Citeste
(P) Ghidul doritoarelor de gene false
(P) Ghidul doritoarelor de gene false

Există o modă și un altfel de tipar al frumuseții, dictat tot mai mult de îmbunătățirea aspectului fizic. Natural pare să fie banal, așadar industria cosmetică și nu numai promovează intens ideea de frumusețe perfectă. Desigur că există un și interes al publicului consumator. Fetele sunt dornice să experimenteze noi maniere prin care își pot […]

Citeste
Resurse utile pentru descărcarea emoțională
Resurse utile pentru descărcarea emoțională

Ai obiceiul să reprimi ceea ce simți? Te temi de reacțiile celor din jur sau de confruntarea cu propria tristețe? Un astfel de comportament este în detrimentul tău, pe termen lung. Iată ce poți face pentru descărcarea emoțională.

Citeste
DEBILITATE MINTALA

Forma cea mai usoara de inapoiere sau deficienta mintala, si, in genere, de slabiciune a activitatii psihice. Se distinge o debilitate mintala congenitala (oligofrenia) si una dobandita, in urma unor maladii neuropsihice (epilepsie, schizofrenie, encefalita, traume craniene s.a.). Debilitatea mintala se caracterizeaza prin gandire insuficient dezvoltata, manifestata prin intelegere greoaie, limitata la aspectele concrete ale […]

Citeste
După divorț m-am concentrat cel mai mult pe copii și comunicarea cu ei
După divorț m-am concentrat cel mai mult pe copii și comunicarea cu ei

„Am trecut prin două divorțuri, ambele inițiate de mine, ambele necesare pentru mine, ambele dureroase pentru toate părțile implicate.

Citeste
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“
„Divorțul este a doua cea mai dureroasă experiență din viața unui om, prima fiind moartea cuiva drag“

Gabriela Saulea este medic, mamă și antreprenor. În urma divorțului pe care l-a traversat acum șase ani, a decis să înființeze un program unic în România, prin care să ajute persoanele care trec prin experiențele prin care a trecut și ea, în urma acestui eveniment traumatic. Ea consideră că fiecare sfârșit este un nou început, că fiecare divorț este o lecție de viață și că nicio suferință nu se întâmplă în zadar.

Citeste