EMPATIE (EINFœHLUNG)

Iintuitie simpatetica (H. Bergson), identificare afectiva (Th. Lipps, M. Scheler), transpunere.

Fenomen semnalat de reprezentantii romantismului german (Kovalis, Jean Paul) si interpretat teoretic de Th. Lipps care considera cunoasterea ca o imitatie interna a obiectelor (indeosebi a persoanelor) si o proiectare a starilor interne asupra acestora, subiectul astfel traind in sine viata altuia, tinzind sa fuzioneze, sa intre in consonanta afectiva cu altul.

Se deosebeste de simpatie, aceasta fiind o stare emotionala constienta, constind in „a simti cu”, pe cind empatia inseamna „a simti in”, a tinde spre, a trai viata afectiva a altuia.

In monografia sa despre empatie, S. Marcus opineaza impotriva tratarilor unilaterale „considerind fenomenul empatic ca pe o interactiune intre cognitiv, afectiv si organic.

Abilitatea empatica („de a identifica si prezice dispozitiile si actele psihice aie unei alte persoane' – J.P. Guilford) este un factor diferential.

Abilitatea empatica constituie cea mai importanta componenta a talentului artistic, indeosebi actoricesc („Intruparea rolului' – Stanislavski). S. Marcus demonstreaza ca „in transpunerea scenica o mare pondere are imaginatia dirijata'.

In procesul empatic intra perceperea gesturilor si expresiilor altuia de la care se porneste in intuirea starilor lui subiective, imaginatia substitutiva (G. Aliport) ce constituie o baza pentru declansarea aproximativa a acelorasi trairi si prin proiectarea lor asupra acestui alter ego, a intelegerii lui (A. Kocstler).

Comenteaza si tu
Recomandări
Resurse utile pentru descărcarea emoțională
Resurse utile pentru descărcarea emoțională

Ai obiceiul să reprimi ceea ce simți? Te temi de reacțiile celor din jur sau de confruntarea cu propria tristețe? Un astfel de comportament este în detrimentul tău, pe termen lung. Iată ce poți face pentru descărcarea emoțională.

Citeste
Pentru vindecarea interioară este necesar să ne exprimăm și eliberăm de emoții
Pentru vindecarea interioară este necesar să ne exprimăm și eliberăm de emoții

Îți conștientizezi propriile emoții sau ai obiceiul să le ascunzi, ba chiar să manifești comportamente pe care nici tu nu ți le explici prea bine? Iată de ce este important să știm să ne exprimăm emoțiile și să ne eliberăm de sun controlul lor.

Citeste
După divorț m-am concentrat cel mai mult pe copii și comunicarea cu ei
După divorț m-am concentrat cel mai mult pe copii și comunicarea cu ei

„Am trecut prin două divorțuri, ambele inițiate de mine, ambele necesare pentru mine, ambele dureroase pentru toate părțile implicate.

Citeste
EMPATIE (EINFœHLUNG)

Iintuitie simpatetica (H. Bergson), identificare afectiva (Th. Lipps, M. Scheler), transpunere. Fenomen semnalat de reprezentantii romantismului german (Kovalis, Jean Paul) si interpretat teoretic de Th. Lipps care considera cunoasterea ca o imitatie interna a obiectelor (indeosebi a persoanelor) si o proiectare a starilor interne asupra acestora, subiectul astfel traind in sine viata altuia, tinzind sa […]

Citeste
Violența domestică – Unde eșuează societatea?
Violența domestică – Unde eșuează societatea?

În cazul unei relații abuzive, victima va fi îndepărtată de prieteni și familie și, la rândul ei, din teamă și rușine se va autoizola. Tăinuirea din partea celor din jur, care bănuiesc sau știu despre ce este vorba, nu face decât să încurajeze perpetuarea situației. Stăm de vorbă cu Cynthia Loris, artist plastic și o femeie care s-a confruntat cu volența domestică.

Citeste
Violența domestică: Cum se ajunge de la afecțiune la agresivitate
Violența domestică: Cum se ajunge de la afecțiune la agresivitate

Cynthia Loris, artist plastic și supraviețuitoare a violenței domestice ne povestește despre captivitatea într-o relație toxică.  Vorbim despre legătura dintre violența domestică și educația primită de femei cu privire la căsătorie, despre traumele din copilărie, agresivitate și formele de abuz cu care ne putem confrunta. Câteva informații, spuse din suflet, din perspectiva unei victime și […]

Citeste