Empatia

Empatia este o modalitate de cunoastere intuitiva. Este un mod de comunicare (mai ales, de receptare) afectiva. Este acel fel in care „stim ce e in sufletul celuilalt'.

In mod evident, empatia intervine in receptarea artei. Daca depasim faza de decodificare, de identificare a simbolurilor, ceea ce ramane este stare si este o cunoastere empatica.

Conceptul de empatie a fost lansat de filozoful german Robert Vischer (1847-1933), care a denumit fenomenul in limba sa materna Einf¼hlung, echivalent cu a spune simaptia estetica, de unde si traducerea in termenul englezesc empathy.

Un alt filozof si estetician german, Theodor Lipps (1851-1914), precursor al psihologiei si continuator al conceptului de Einf¼hlung, a definit patru feluri empatie:
a)empatia generala sau aperceptiva;
b)empatia naturala sau empirica – se atribuie obiectelor forta si miscare, adica o atiudine proprie, de tip uman;
c)empatia dispozitiei – reactii senzoriale de tipul definirii culorilor ca fiind calde sau reci, vesele sau triste;
d)empatia de transpunere – o multiplicare a eu-lui, o transpunere in starea probabila celuilalt.

Intr-o alta clasificare, se identifica empatia practica si empatia estetica. Empatia practica este mai limitata, conditionata de experienta subiectului si de perceptia directa, senzoriala. Empatia estetica este o manifestare la un nivel superior, mai puternic spiritualizat, mai abstracta si mai contiua.

Ceea ce intereseaza in relatiile interpersonale este mai ales empatia de transpunere. Aceasta se dezvolta inca din primele luni de viata, mai intai pe baza contagiunii afective. Copilul mic tinde sa preia starea emotionala a celor din jur: daca in jur se rade, rade si el; daca un copil plange, probabil ca toti copiii mici din preajma vor incepe sa planga.

Mai tarziu, intervin in joc alti factori: experientele afective proprii ale subiectului, capacitatea de a cunoaste pe cel de alaturi, disponibilitatea sau indisponibilitatea (indiferenta). Strict legata de intuitie si de disponibilitate, empatia este mai evidenta la femei decat la barbati.

Intr-o maniera mai clara si mai simpla de a spune lucrurilor pe nume, Mihail Ralea (1896 – 1964) defineste empatia ca fiind capacitatea oamenilor de a intelege trairile altora. Vasile Pavelcu (1900-1991) completeaza definitia, adaugand ca o consecinta capacitatea de a anticipa comportamentul altora in situatii date.

Mihaela Serea.

Comenteaza si tu
Recomandări
(P) Tot ce ai vrea sa stii despre cannabis
(P) Tot ce ai vrea sa stii despre cannabis

Istoria cannabisului Planta de cannabis nu este o noutate, ea fiind folosita de oameni inca din cele mai vechi timpuri. Planta este originara din Asia Centrala, insa potentialul sau a fost descoperit prima data de chinezi. Conform dovezilor arheologice, ce dateaza din 10.000 i.e.n., oamenii de pe teritoriul Chinei actuale cresteau si foloseau aceasta planta […]

Citeste
Autismul

Autism = Pierderea contactului cu lumea exterioara printr-o repliere in sine insusi, un mod de gandire detasat de realitate si o predominanta a vietii interioare. Autismul poate fi manifestarea schizofreniei.

Citeste
Rinita

Rinita este inflamatia mucoasei nazale si se manifesta prin rinoree, stranut, prurit nazal (mancarime), nas infundat, diminuarea simtului olfactiv.

Citeste
Empatia

Empatia este o modalitate de cunoastere intuitiva. Este un mod de comunicare (mai ales, de receptare) afectiva. Este acel fel in care „stim ce e in sufletul celuilalt”.

Citeste
Amnezia

Amnezie = pierdere partiala sau totala a memoriei; insoteste numeroase afectiuni sau urmeaza dupa un traumatism fizic sau psihic. (Dictionar medical, Editura CERES, 1998)

Citeste
Aromoterapia

Aromoterapia este terapia prin arome, realizata prin folosirea uleilor esentiale continute in plante, in scopul de a intensifica armonia si sanatatea corpului, a mintii si a spiritului.

Citeste