Taijiquan

Taijiquan („box cu umbra”) sau Tai-chi-chuan este acel tip de arta martiala pe care il practica astazi foarte multi chinezi dimineata, in parcuri.

Teoria si practica Taijiquan-ului se bazeaza pe filozofia simbolului Taiji, pe alternanta Yin-ului si a Yang-ului. Repausul si miscarea, activitatea si inactivitatea trebuie sa se armonizeze la nivel fizic, energetic si mental.

Miscarile alterneaza. Cu greutatea pe un picior, bratul opus avanseaza, „ataca”. In acest moment, se expira. Bratul se retrage, moment in care se inspira. Se muta greutatea pe celalat picior si se repeta miscarile, dar cu celalalt brat. In acest fel, pe fiecare parte se obtine o armonie intre Yin (nemiscarea, contemplarea) si Yang (miscarea, actiunea): in timp ce bratul actioneaza, piciorul este liber de orice sarcina si invers.

Aceeasi armonie intre Yin si Yang este asigurata intre fizic si mental pentru ca, in momentul de repaus fizic, gandul anticipeaza miscarea urmatoare iar in timp ce corpul se misca, mentalul se relaxeaza in contemplarea miscarii.

Studiile au aratat ca in momentul executiei Taijiquan-ului se inhiba o parte a cortexului cerebral care coordoneaza de activitatile curente si se stimuleaza acea parte a cortexului care coordoneaza reglarea anumitor procese fiziolegice. In acest fel, se regleaza secretiile interne si functionarea unor sisteme importante ale corpului.

Tipul de respiratie folosit duce la reglarea activitatii sistemului respirator
si la masarea usoara a organelor interne, imbunatatind activitatea sistemului digestiv si crescand capacitatea de absorbtie a elementelor nutritive.

Activitatea mentala in alternanta cu repausul (vizualizarea miscarii inainte de a fi executata si apoi contemplarea ei pe masura derularii) conduce la reglarea sistemului nervos, vindeca insomnia si alte afectiuni.

Deplasarea energiei, la fiecare miscare, catre abdomen si apoi catre extremitati, imbunatateste circulatia sanguina. Alternanta greutatii de pe un picior pe celalalt si modalitatea de executie a miscarilor conduc la echilibrarea sistemului osos.

In acest fel, exteriorul si interiorul nostru se contopesc, devin un tot armonios.

Mai multe despre Taijiquan, pe www.qigong.ro.

Comenteaza si tu
Recomandări
(P) Tot ce ai vrea sa stii despre cannabis
(P) Tot ce ai vrea sa stii despre cannabis

Istoria cannabisului Planta de cannabis nu este o noutate, ea fiind folosita de oameni inca din cele mai vechi timpuri. Planta este originara din Asia Centrala, insa potentialul sau a fost descoperit prima data de chinezi. Conform dovezilor arheologice, ce dateaza din 10.000 i.e.n., oamenii de pe teritoriul Chinei actuale cresteau si foloseau aceasta planta […]

Citeste
Autismul

Autism = Pierderea contactului cu lumea exterioara printr-o repliere in sine insusi, un mod de gandire detasat de realitate si o predominanta a vietii interioare. Autismul poate fi manifestarea schizofreniei.

Citeste
Rinita

Rinita este inflamatia mucoasei nazale si se manifesta prin rinoree, stranut, prurit nazal (mancarime), nas infundat, diminuarea simtului olfactiv.

Citeste
Taijiquan

Taijiquan („box cu umbra”) este acel tip de arta martiala pe care il practica astazi foarte multi chinezi dimineata, in parcuri. Teoria si practica Taijiquan-ului se bazeaza pe filozofia simbolului Taiji, pe alternanta Yin-ului si a Yang-ului. Repausul si miscarea, activitatea si inactivitatea trebuie sa se armonizeze la nivel fizic, energetic si mental.

Citeste
Amnezia

Amnezie = pierdere partiala sau totala a memoriei; insoteste numeroase afectiuni sau urmeaza dupa un traumatism fizic sau psihic. (Dictionar medical, Editura CERES, 1998)

Citeste
Aromoterapia

Aromoterapia este terapia prin arome, realizata prin folosirea uleilor esentiale continute in plante, in scopul de a intensifica armonia si sanatatea corpului, a mintii si a spiritului.

Citeste