Now Reading
(P) Iata cateva recomandari pentru a evita stresul in trafic

(P) Iata cateva recomandari pentru a evita stresul in trafic

Ambuteiajele sunt o sursa frecventa de stres, nervi si anxietate, iar aceasta problema nu pare a avea o rezolvare imediata. Orele petrecute in intersectii aglomerate iti pot afecta sanatatea si starea de spirit, astfel incat pe langa stresul de la volan esti expus si la poluarea din trafic.

Protejeaza-ti sanatatea

Cea mai buna solutie este sa te feresti cat poti de mult de aglomeratia de pe sosea. Bineinteles, poate fi foarte greu daca traseul tau spre serviciu te obliga sa traversezi zone cu trafic intens, insa deschide-ti mintea catre posibilele cai de a-ti modifica ruta sau orarul.

Una dintre solutii ar fi sa poti evita orele de varf plecand cu o ora mai devreme de acasa. In cazul in care programul de serviciu este fix, nu trebuie sa stai o ora in fata cladirii, ci ai putea sa gasesti o sala de fitness in apropierea biroului si sa exersezi putin inainte de a incepe lucrul.

O alta ameliorare a situatiei poate fi oferita de aplicatiile de calatorie pe care le poti folosi impreuna cu orice device inteligent, soft-uri care iti pot calcula cel mai scurt traseu si te pot feri de portiunile de drum supraaglomerate. Mai mult, aceste aplicatii mobile sunt extrem de utile in cazul in care nu obisnuiesti sa te deplasezi cu masina sau ai apelat la serviciile unei companii de inchirieri masini intr-un oras pe care nu il cunosti.

Concentreaza-te pe reducerea stresului

Odata ce ai luat toate masurile pentru a evita ambuteiajele, cea mai buna solutie este sa le infrunti calm. Nu poti controla conditiile de trafic, insa iti poti controla reactiile. Urmatoarele recomandari te pot ajuta sa-ti pastrezi calmul in mijlocul situatiilor bara la bara:

– Inspira, expira, repeta. Cand incepi sa strangi priza pe volan si sa te simti nelinistit, respira adanc. Aceasta tehnica simpla te poate ajuta sa te relaxezi si sa lasi in urma starea de anxietate.

– Redefineste situatia. In loc sa gandesti ca ambuteiajul si aglomeratia sunt obstacole care te despart de destinatie, interpreteaza acest timp petrecut in trafic ca fiind un moment de respiro. Poate fi o buna oportunitate de a asculta emisiunea de radio favorita.

– Gestioneaza reactiile nervoase. Nu te astepta sa poti elimina complet starile negative, asadar este in regula sa simti o stare de nervi cateodata, mai ales daca un alt sofer „iti taie fata” sau iti blocheaza trecerea. Accepta ceea ce simti in acel moment si depaseste momentul. Aceasta recomandare te va tine departe de incidentele violente care sunt din ce in ce mai frecvente in conditiile grele de trafic urban.

– Evita gandurile ce-ti pot crea o stare de anxietate. Multe situatii de trafic ingreunat te vor face sa te gandesti la cat de mult vei intarzia sau la consecintele celor 10-20 de minute pe care le vei petrece in plus in trafic. Este in regula sa constientizezi aceste lucruri, insa trebuie sa le lasi in urma. Incearca sa te concentrezi asupra obiectelor si senzatiilor ce te inconjoara, cum ar fi detaliile unui model auto nou aparut, sunetul strazii sau senzatia pedalei sub picior.

– Zambeste. Atunci cand stai de jumatate de ora blocat pe acelasi bulevard, incearca sa zambesti. Daca poti vedea ironia situatiei, deja ai scapat de o mare doza de stres. Chiar si atunci cand fortezi un zambet, cercetarile arata ca insusi efortul de a zambi poate avea consecinte benefice asupra reactiei corpului la stres.

– Lasa muzica sa te „vindece”. Studiile recente au aratat ca muzica ne poate influenta sentimentele si trairile, astfel incat poate fi un tratament foarte eficient in momentele tensionate. In functie de preferinte, gaseste genul de muzica linistitor (jazz, soft-rock etc.) si fa-ti un playlist care sa te poata ajuta sa iti pastrezi calmul in timpul orelor de varf.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top