Now Reading
(P) 3 stimuli senzoriali ce îți pot îmbunătăți creativitatea

(P) 3 stimuli senzoriali ce îți pot îmbunătăți creativitatea

Stimularea propriei creativități reprezintă o chestiune de care poți ocupa în cel mai simplu mod posibil, astfel încât imaginația ta să genereze cât mai multe mai multe idei geniale. Nu trebuie să înveți foarte multe despre creativitate, pentru că această resursă de care cu toții dispunem începe să producă lucruri uluitoare, atât timp cât este ajutată să facă asta.

Suntem cu toții capabili de o creativitate ieșită din comun, însă asemenea mușchilor din corpul uman, aceasta trebuie să crească de la o zi la alta, printr-un efort susținut, bazat pe interacțiuni cu mediul înconjurător și exerciții specifice. Vrem să îți arătăm astăzi cât de simplu este să pui pe o foaie idei la care nimeni nu s-a mai gândit, doar prin simpla activare a unor stimuli senzoriali din jurul tău:

Cromatică și lumini

Dacă te împiedici de câteva zile de un hop mental, atunci lasă preț de câteva minute pixul jos și încearcă să te concentrezi pe vizualizarea unor imagini viu colorate, ce te pot trece cu bine peste acest impas. Studiile arată că anumite culori pot influența starea ta mentală într-un mod absolut uluitor, de aceea, iată câțiva stimuli cromatici de la care să pornești:

Verde – este o culoare ce poate aduce un echilibru benefic la nivel mental, mai ales atunci când trebuie să te concentrezi pe un anumit task, preț de câteva ore bune. Verdele oferă calm și relaxare, alungând totodată stimulii ce pot cauza stres, nervi, anxietate.  

Galben – este o culoare emoțională ce aduce poate genera o explozie de creativitate, atunci când ai mai multă nevoie ca niciodată de acest lucru. Galbenul exprima încredere și optimism, stimulându-ți în același timp tonusul mental pozitiv și viteza foarte bună de lucru.

Albastru – este o culoare sobră, dar ce îți poate oferi pe tavă ideea pe care o căutai, atunci când mintea refuză pur și simplu să mai exploreze și alte opțiuni. Lucrează într-un mediu cu nuanțe de albastru, pentru că vei mult mai eficient, mult mai logic, mult mai creativ.

Așa cum o cromatică bine aleasă îți poate oferi soluțiile pe care le căutai de ceva vreme, la fel de bine și lumina unui corp de iluminat poate contribui din plin la procesul tău creativ. “Atunci pe ce fel de lumină să mizez, atunci când lucrez, lumina calda sau lumina rece?

Ei bine, dacă simți că ești mai creativ în prima parte a zilei, îți recomandăm să te bucuri cât mai mult de lumina naturală de afară, sau să aprinzi un corp de iluminat cu lumină rece (ex: o lampă cu LED sau o lustră cu mai multe brațe). Dacă noaptea este un sfetnic bun pentru ideile tale, mergi pe ideea unui spațiu inundat de lumina caldă a unor lampadare, candelabre, lămpi de birou sau veioze, la lumina cărora să îți poți pune mintea la treabă.  

Fondul sonor potrivit

Dacă vrei să fii cu adevărat creativ în munca intelectuală pe care o depui, ferește-te de zgomotul din jur pe cât de mult posibil. Discuțiile dintre doi colegi, claxoanele unui ambuteiaj, muzica nepotrivită –  toate acestea îți pot arunca rapid creativitatea într-un loc din care cu greu mai poate ieși. Lucrezi de acasă? Atunci caută pe net un playlist cu muzică liniștitoare (exemple de căutare: music for creativity and focus / best music for creativity boost etc ) și asigură-ți un fond sonor de calitate.

Atenție: cu cât auzi mai puține sunete care să te distragă, cu atât mai bine. De aceea, îți recomandăm să mergi pe varianta unor playlist-uri instrumentale, pentru că orice cuvânt auzit îți poate fura ideea ce tocmai se năștea în mintea ta. De asemenea, sunete precum cel al valurilor, sunetele din natură sau chiar sunetele stropilor de ploaie fac minuni în toată această goană după idei geniale.

Arome ce produc idei

O mulțime de arome îți pot împinge rapid creativitatea către un nivel superior, de aceea, vrem să îți prezentam mai jos o listă de plante extrem de benefice pentru scopul tău. Acestea nu doar că pot stimula la maxim creativitatea, dar în aceeași măsură pot alunga stresul, generează o stare mentală pozitivă și îți fac mai multă poftă de muncă:

Iasomia – o plantă ce produce mult calm și te ajuta să ai mai multă încredere în tine;

Menta – niciun brainstorming fără arome de menta în jur, pentru că împrospătează concentrarea și stimulează gândirea laterală;

Lămâia – atunci când când anxietatea și stresul intervin în procesul creativ, aroma de lămâie creează un scut în jurul ideilor tale geniale;

Lavanda – este o plantă cu implicații puternice în controlul emoțiilor negative. Aroma sa te poate poate relaxa, oferindu-ți astfel o variantă alternativă pentru a găsi soluții bune.  

Atunci când ideile bune iau o pauză, dă-le rapid un imbold cu ajutorul acestor stimuli senzoriali, benefici pentru a stimula la maxim creativitatea de care ai nevoie!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top