Now Reading
Focusingul, tehnică psihoterapeutică de a mă conecta la adevărul meu interior

Focusingul, tehnică psihoterapeutică de a mă conecta la adevărul meu interior

Florentina Palada

În psihoterapie se lucrează cu gânduri, emoții, experiențe și din ce în ce mai mult cu corpul, pentru că legătura dintre psihologic și fiziologic este tot mai studiată, explorată și greu de separat. De la boli somatice, la efectele stresului asupra corpului ori tulburări de alimentație, se construiesc noi și noi punți între minte și corp.

         Încă din anii `60, Eugen Gendlin pune bazele unei tehnici de intervenție psihoterapeutică denumită Focusing, întrebându-se ce îi diferențiază pe clienții care ajung să facă progres în psihoterapie, de cei care nu reușesc. În timp ce era doctorandul lui Carl Rogers, Gendlin inițiază această cercetare, discutând conceptele psihoterapiei centrate pe persoană și noile idei ale lui Gendlin. Concluzia a fost că nu tehnica terapeutului determina succesul, ci mai degrabă modul în care clientul se comportă pe parcursul procesului, adică ce face, cum se raportează în interiorul său în timpul ședințelor de terapie, cum se focalizează pe o anumită problemă. Gendlin a aflat că, fără excepție, clienții de succes se focalizează în mod intuitiv asupra unei conștientizări din interiorul corpului foarte subtilă și vagă, numită de el “felt-sense” (senzație corporală simțită sau sens simțit).

         Centrat pe conectarea cu corpul, Gendlin susține că toate experiențele noastre sunt înrădăcinate în corp, tot ce am trăit vreodată rămâne prins de o amintire, de o senzație, de o imagine, dar încapsulat pentru totdeauna în interiorul nostru. Există astfel un fel de inteligență a corpului, care poate extrage din când în când ceva profund legat de o problemă, o relație, un context. Ca atunci când simțim un ghem în stomac când urmează să mergem într-un loc bine știut, sau o senzație de deja-vu când cunoaștem pe cineva.

Din valul de experiențe păstrate în corp alegem una asupra căreia să facem Focusing

         Pentru a înțelege mai bine ce reprezintă felt-sense-ul, putem să ne gândim la un prieten bun. Felt-sense-ul despre această relație este un ceva amestecat, nou, prezent, dar în care poți găsi: fragmente din istoria comună a ta și a prietenului tău, o caracteristică a celuilalt, emoțiile pe care le trezește el în tine, o căldură în stomac, o melodie, câteva amintiri.

         Fiind ghidat într-o sesiune de Focusing, poți alege o dificultate pe care o ai în relația cu prietenul tău și să asculți cu atenție cum se simte în corp această relație aici și acum și mai ales de ce ai nevoie pentru a soluționa o tensiune sau dificultate care te tulbură referitor la această relație.

         Felt-sense-ul este cuprinzător și sintetic, ca o percepție globală a tuturor detaliilor: ce ni s-a întâmplat, ce a făcut celălalt, de ce asta ne-a afectat, ce se întâmplă chiar acum și face ca asta să fie în mod special bun/rău pentru noi, ce avem noi nevoie să facem în legătură cu asta și cu cine/față de cine, de ce este dificil, ce s-a întâmplat în trecut cu alții, cum simțim față de asta și ce părere avem despre acest mod de a fi afectați, ce credem că gândesc alții, ce e greșit și ce e potrivit etc.

 Importanța Focsuing-ului în psihoterapie

         Psihoterapia prin Focusing oferă o cale de auto-cunoștere și regăsire a dialogului cu modul în care semnificațiile anumitor situații sau evenimente sunt trăite pe de-a-ntregul de corpul nostru. Ceea ce accesăm prin Focusing este o trăire internă globală și destul de difuză la început care poartă, condensează în ea adevărul trăit în corpul nostru în acele momente. Odată atinsă acea stare se descătușează toată energia ce fusese încapsulată sub forma unui blocaj și noi moduri de a fi, a percepe, a reacționa se trezesc și devin capabile. Apare o nouă stare și o nouă energie a unor noi înțelesuri, aha-uri și moduri mai adaptate de a fi cu ceva în viitor.

       Focusing-ul este o abordare utilă pentru rezolvarea problemelor personale punctual, dezvoltarea sinelui și este foarte eficient în lucrul psihoterapeutic. Poate ajuta la dezvoltarea unei relații mai profunde cu propria persoană, la descoperirea resurselor interne și la obținerea unei mai bune înțelegeri și acceptări de sine. Prin Focusing putem explora și conștientiza experiențele noastre interne, sensibilitățile noastre profunde și narațiunile.

       Focusing-ul se concentrează pe îmbunătățirea conexiunii cu propriul corp, cu resursele interne necesare pentru rezolvarea problemelor și pentru procesele de vindecare emoțională. Se bazează pe ideea că experiențele noastre interne conțin informații semnificative și că, îndreptând atenția spre ele, putem accesa claritatea adevărului nostru intern, înțelegerea și eliberare emoțională. 

Procesul de Focusing implică următorii pași:

  • selecționarea unei probleme sau preocupări personale care generează o anumită tensionare sau neliniște internă.
  • centrarea atenției interne pe corp și observarea senzațiilor fizice asociate cu problema sau preocuparea aleasă.
  • descrierea la nivel verbal a acestor senzații fizice, folosind termeni specifici și conștientizarea modului în care senzațiile se resimt în corp.
  • explorarea mai profundă a senzațiilor pentru a accesa sensibilitățile și emoțiile care sunt asociate cu acestea.
  • rezonanța interioară care ne informează sau oferă o înțelegere mai profundă a situației și poate facilita procesul de eliberare sau clarificare.

Focusingul- sau o metodă psihoterapeutică de a mă conecta la corpul meu și adevărul său intern

Focusing-ul este o tehnică de lucru, care, deși are rădăcini în psihoterapia centrată pe persoană, poate fi aplicată, odată susținut un curs de formare intensiv în mai multe abordări psihoterapeutice. În România, Florentina Palada și Georgeta Niculescu, psihoterapeuți, formatori și supervizori în Psihoterapia Centrată pe Persoană formează generații de psihoterapeuți în această metodă, recunoscută național prin acreditare de la Colegiul Psihologilor din România și internațional de către Institutul de Focusing de la New York.

Pentru detalii despre focusing și aplicabiliatea sa, puteți accesa pagina

Focusing România.

 

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top