Cod roșu de caniculă și tot mai credeți că încălzirea globală e o minciună?

Meteorologii au emis o avertizare cod roșu de caniculă, valabil astăzi, de la ora 10.00 până la ora 21.00, pentru Capitală și 19 județe. E posibil să se atingă maxima istorică: 44,5 grade. De vis.

Citește și:

Popa Pomohaci, pedofilia și credincioșii săraci cu duhul

Indignati-va!

Temperaturi record, urmate de fenomene meteo extreme. Donald Trump altă treabă nu are decât să trolleze Europa, și retrage SUA din Acordul de la Paris Asupra Schimbărilor Climatice. Spune peste tot că treaba cu încălzirea globală e o abureală a oamenilor de știință.

Asemenea comportament prostesc are un nume: denial, negare. Nu mai vrei să auzi, îți astupi urechile și o ții pe-a ta. Nici nu mai contează ce are în spate acest denial.

În cazul lui Trump, eu cred că are în spate un președinte imatur și abuziv, care nu a citit în viața lui mai mult de o carte de știință, are caracterul definit mai cu seamă de aroganță și e beat de putere.

 

Psihologia negării schimbărilor climei

În cartea „The Wisest One in the Room. How You Can Benefit from Social Psychology’s Most Powerful Insights, doi savanți ai Americii, Thomas Gilovich și Lee Ross, analizează comportamentul acesta de negare a încălzirii globale. Explicația lor mi se pare foarte logică, deci o traduc mai jos, și vă las să trageți voi concluziile, singuri:

Schimbarea climatică, chiar dacă are efecte devastatoare asupra vieții de zi cu zi (foamete, inundații, maree tot mai mari și erodarea țărmurilor, crize de producție alimentară și pierdere a habitatului pentru animale – lista poate continua, nu lasă urme vizibile.

Nici una din aceste consecințe, ca să nu mai vorbim de creșterea cu 1-2 grade a temperaturii medii în timpul ultimilor 30 de ani, nu sunt vizibile imediat.

Vântul sau temperaturile foarte scăzute ale iernii și variabilitatea vremii de la săptămână la săptămână, pot să mascheze realitatea încălzirii graduale și să dea apă la moară celor care neagă schimbările climatice.

Suntem toți înclinați către negare și rationalizare. Sau ceea ce psihologii numesc reducerea disonanței cognitive.

Când vine vorba de păcatele noastre, de lipsurile și de eșecurile noastre, de amenințări la adresa siguranței și stimei de sine, noi, oamenii, suntem maeștri ai acestor vicii cu totul speciale. (…)

În cazul schimbărilor climatice, negarea și justificarea comportamentului propriu sunt puternice, pentru că sunt comportamente colective.

Vocile care avertizează cu privire la urgența problemei și asupra pericolelor lipsei de acțiune pot fi multe, dar cei care neagă le spun oamenilor cee ace oamenii vor să audă, nu ceea ce îi sperie și nu vor să audă.

Din ce în ce mai des, cei care neagă le spun oamenilor, implicit sau explicit, că e vorba aici de o problema politică.

Problema schimbărilor climatice, care în anumite locuri din lume antrenează politici specifice de cost și beneficii, în SUA devine o chestiune partinică («cu cine ții», Dreapta sau Stânga), și care din cele două unchiuri ideologice îți reprezintă mai bine valorile politice și sociale. Orice concesie făcută părții «adverse» e văzută ca o trădare a grupului.

 

Cod Roșu de vipie

Va mai amintesc ceva pentru azi: în Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Galați, Brăila, Vaslui și Iași și București, în zona joasă de relief a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău și Neamț, vor fi temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade Celsius, iar în sudul Olteniei și al Munteniei valorile termice vor urca spre 42-44 de grade Celsius.

Hidratați-vă și citiți cărți de știință. Negarea nu ajută la nimic.

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
copil care sta cu genunchii apropiati de cap
19 Noiembrie – Ziua Mondială de Luptă pentru Prevenția Abuzului și Violenței asupra Copiilor

Și azi îmi amintesc de discuția dintr-o zi când amicul A., un adult de 30 și ceva de ani, mi-a povestit cum mama lui îl bătea când era mic „până leșina ea de la efort’, cu tot ce găsea primprejur. „Azi sunt anxios, depresiv, mi-e frică și de umbra mea. Cu mama am mai rezolvat, […]

Citeste
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală

Simptome colective de dezgust, laolaltă cu o stranie adaptare la climatul general bolnav și un scepticism tot mai răspândit. Aceasta e impresia mea când citesc online reacțiile oamenilor la politica de azi. Un fel de depresie colectivă, iritabilitate surdă și senzația de lipsă de perspectivă. Dar iată de ce eu cred că nu ar trebui să cădem pradă acestor senzații.

Citeste
Jurnal de voluntar în Vama Veche
Jurnal de voluntar în Vama Veche

Am fost de 1 Mai la Vama Veche, în calitate de voluntar, într-un proiect de „harm reduction” al A.L.I.A.T (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor).

Citeste
Cod roșu de caniculă și tot mai credeți că încălzirea globală e o minciună?
Cod roșu de caniculă și tot mai credeți că încălzirea globală e o minciună?

Meteorologii au emis o avertizare cod roșu de caniculă, valabil astăzi, de la ora 10.00 până la ora 21.00, pentru Capitală și 19 județe. E posibil să se atingă maxima istorică: 44,5 grade. De vis.

Citeste
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”

Citesc zilele astea, cu stupoare, că oficiali din Vrancea și membri ai Coaliției pentru Familie au blocat un nevinovat eveniment pe tema discriminării femeii. Pe scurt, niște elevi din Focșani au încercat să organizeze o conferință despre discriminarea de gen.

Citeste
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce

Între multele știri deprimante despre România este și aceea că rata analfabetismului funcțional la noi este una din cele mai mari din Uniunea Europeană.

Citeste