De ce munca ne da sens

Desi visam cate un an intreg la vacanta, studiile arata ca prea multa odihna strica. Munca ne da sens, un scop si ne mentine psihicul sanatos. Iata argumentele.

 

Nu-i asa ca nu e cel mai placut sa ti se aminteasca in august ca e necesar sa muncesti? E luna concediilor, toata lumea se viseaza pe plaja, nefacand nimic.

Cu toate acestea, vara trece repede si ne regasim cu totii intr-un septembrie cand trebuie sa ne dezmeticim. Dar ceea ce vreau eu sa va spun aici este ca munca nu trebuie intrerupta. Nici macar in august.

S-a constatat ca cele mai satisfacatoare vacante sunt cele active. Cele in care faci ceva: sport, mancare, drumetii. Nu cele cand stai degeaba.

Sunt mai utile si mai reconfortante pauzele dese in timpul anului, decat o pauza lunga, mult asteptata, pentru care adesea ai multe asteptari si care se termina prea repede: concediul. Sau care te dezamageste. Cinci stele, totul la indemana, dolce far niente si tu abia astepti sa te intorci la birou. Si nu, nu esti workaholic…

Noi, oamenii, avem nevoie sa muncim. Munca ne da sens, scop, satisfactie. De aceea, batranii inactivi sunt mai deprimati si chiar mor mai repede.

De aceea, copiii crescuti in puf, care nu au de ce sa munceasca, sunt deseori nefericiti, dependenti de diverse chestii urate, blazati si nesatisfacuti de nimic.

De aceea, nevestele intretinute au nevoie de o activitate, asa, macar de imagine. De aceea, e bine sa va invatati copiii sa spele vase, sa faca curatenie, sa taie o scandura sau sa coasa un nasture.

Noua, tuturor, viata ne cere efort si e bine sa ne obisnuim cu el de mici. De aceea, munca este buna.

Scriu toate astea pentru ca vad oameni care desconsidera munca, activitatea, in general. Oameni care spun ca vor munci pana la varsta X, dupa care stau la tara in hamac si se uita la stele. Sa o vad si pe asta.

Nu ai cum sa stai fara sa ai activitate si e bine sa o cauti daca viata nu te provoaca prea mult.

Daca ai destui bani cat sa nu fie nevoie sa muncesti, fa voluntariat. Oriunde e nevoie de energii umane bune. Daca ai ajuns la un prag si nu te mai provoaca activitatea ta, cere o mutare in alt departament, ca sa iti pui din nou „rotitele in functiune.

Daca esti in concediu, pliveste o planta, fa sporturi diferite, lasa ceva bun in urma, oriunde mergi.

Traim intr-o epoca in care efortul e tot mai putin necesar. Telefonul, computerul gandesc pentru noi, vom beneficia de roboti care vor face aproape orice. Dar asta nu e spre binele nostru!

Avem nevoie de activitate ca de oxigen pentru sanatatea noastra psihica. Acestea fiind spuse, va doresc concedii cat mai placute.

 

De Iuliana Alexa

www.iulialexa.com

 

Citeste si:

Despre experientele mari si mici

Despre plictiseala si alte nefericiri

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
copil care sta cu genunchii apropiati de cap
19 Noiembrie – Ziua Mondială de Luptă pentru Prevenția Abuzului și Violenței asupra Copiilor

Și azi îmi amintesc de discuția dintr-o zi când amicul A., un adult de 30 și ceva de ani, mi-a povestit cum mama lui îl bătea când era mic „până leșina ea de la efort’, cu tot ce găsea primprejur. „Azi sunt anxios, depresiv, mi-e frică și de umbra mea. Cu mama am mai rezolvat, […]

Citeste
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală

Simptome colective de dezgust, laolaltă cu o stranie adaptare la climatul general bolnav și un scepticism tot mai răspândit. Aceasta e impresia mea când citesc online reacțiile oamenilor la politica de azi. Un fel de depresie colectivă, iritabilitate surdă și senzația de lipsă de perspectivă. Dar iată de ce eu cred că nu ar trebui să cădem pradă acestor senzații.

Citeste
Jurnal de voluntar în Vama Veche
Jurnal de voluntar în Vama Veche

Am fost de 1 Mai la Vama Veche, în calitate de voluntar, într-un proiect de „harm reduction” al A.L.I.A.T (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor).

Citeste
De ce munca ne da sens
De ce munca ne da sens

Desi visam cate un an intreg la vacanta, studiile arata ca prea multa odihna strica. Munca ne da sens, un scop si ne mentine psihicul sanatos. Iata argumentele.

Citeste
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”

Citesc zilele astea, cu stupoare, că oficiali din Vrancea și membri ai Coaliției pentru Familie au blocat un nevinovat eveniment pe tema discriminării femeii. Pe scurt, niște elevi din Focșani au încercat să organizeze o conferință despre discriminarea de gen.

Citeste
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce

Între multele știri deprimante despre România este și aceea că rata analfabetismului funcțional la noi este una din cele mai mari din Uniunea Europeană.

Citeste