Despre decizii

Stiati ca… exista o „stiinta a deciziei? Nu stiati, pun pariu! Asta, pentru ca cercetarea in domeniu este una inceputa destul de recent si nu au apucat sa apara prea multe concluzii in presa.

Dar, daca stai sa te gandesti, e o stiinta de cea mai mare importanta. Pentru ca noi, toti, luam decizii, oricand in viata. Unele mai bune decat altele. Dar daca am invata aceasta stiinta pentru a lua cele mai bune decizii, nu ar fi grozav?

Sa ma marit, sa nu ma marit? Sa fac un copil sau nu? Sa ma operez (cu riscuri mari) sau nu (dar sa am pe viitor o calitate a vietii mai slaba)? Sa ma despart de X sau nu? Ce actiuni sa cumpar? Cand sa vand aceste actiuni? E bine sau e rau sa-mi dau copilul la scoala asta foarte scumpa, despre care aud pareri impartite?

Tot atatea decizii pe care le facem cumva… mindless. Foarte adesea, instinctiv. Fara calcule multe, fara sa punem pe hartie pro si contra deciziei A sau B. Fara sa ne intrebam vreodata daca am luat decizia buna (decat, poate, atunci cand ajungem sa regretam urmarile).

Deciziile se pot imbunatati prin anumite exercitii si tehnici de gandire care ne largesc campul, ne largesc perceptia asupra unei probleme sau ne feresc de hotararile pe fond emotional (cate astfel de decizii impulsive nu ati vazut?! Cu consecinte dezastruoase! De la demisii pe loc, la palme aplicate si rupturi de prietenii etc.).

Emotiile nu sunt cei mai buni sfetnici in materie de calcul lucid al consecintelor, dimpotriva, ele tulbura gandirea rationala.

La fel cum sugeram intr-un editorial anterior, ca ar trebui introduse lectii de management al conflictului sau de comunicare asertiva inca de la clasa a patra, as propune si integrarea de astfel de exercitii de optimizare a deciziilor in programa scolara.

Poate ca, invatandu-i pe copii sa amane o decizie care li se pare buna pe moment, sa-si recadreze perceptia si sa puna altfel problema, vom avea peste ani adulti mai adaptati, mai fericiti, cu mai putine regrete.

Sa ne amintim ca avem creierele care i-au ajutat pe stramosii nostri sa se adapteze in savana si sa cucereasca noi teritorii.

Dar aceleasi creiere nu prea fac fata cu brio provocarilor complexei lumi financiare sau politice de azi si iau decizii slabe. Solutia?

Sa-i invatam pe copii ceea ce trebuie. Nu cred ca trebuie sa stie despre personajele fictive Adam si Eva, ci despre logica, despre incadrarea prea ingusta a unei probleme, despre confirmation bias si alte capcane intinse de propria gandire omeneasca, niste capcane care ii conduc la decizii slabe in scoala, mariaj, calcule legate de bani etc.

Asta ii va ajuta mai mult in viata decat povestea lui Adam.

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
copil care sta cu genunchii apropiati de cap
19 Noiembrie – Ziua Mondială de Luptă pentru Prevenția Abuzului și Violenței asupra Copiilor

Și azi îmi amintesc de discuția dintr-o zi când amicul A., un adult de 30 și ceva de ani, mi-a povestit cum mama lui îl bătea când era mic „până leșina ea de la efort’, cu tot ce găsea primprejur. „Azi sunt anxios, depresiv, mi-e frică și de umbra mea. Cu mama am mai rezolvat, […]

Citeste
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală

Simptome colective de dezgust, laolaltă cu o stranie adaptare la climatul general bolnav și un scepticism tot mai răspândit. Aceasta e impresia mea când citesc online reacțiile oamenilor la politica de azi. Un fel de depresie colectivă, iritabilitate surdă și senzația de lipsă de perspectivă. Dar iată de ce eu cred că nu ar trebui să cădem pradă acestor senzații.

Citeste
Jurnal de voluntar în Vama Veche
Jurnal de voluntar în Vama Veche

Am fost de 1 Mai la Vama Veche, în calitate de voluntar, într-un proiect de „harm reduction” al A.L.I.A.T (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor).

Citeste
Despre decizii
Despre decizii

Stiati ca… exista o „stiinta a deciziei“? Nu stiati, pun pariu! Asta, pentru ca cercetarea in domeniu este una inceputa destul de recent si nu au apucat sa apara prea multe concluzii in presa. Dar, daca stai sa te gandesti, e o stiinta de cea mai mare importanta. Pentru ca noi, toti, luam decizii, oricand in viata. Unele mai bune decat altele. Dar daca am invata aceasta stiinta pentru a lua cele mai bune decizii, nu ar fi grozav?

Citeste
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”

Citesc zilele astea, cu stupoare, că oficiali din Vrancea și membri ai Coaliției pentru Familie au blocat un nevinovat eveniment pe tema discriminării femeii. Pe scurt, niște elevi din Focșani au încercat să organizeze o conferință despre discriminarea de gen.

Citeste
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce

Între multele știri deprimante despre România este și aceea că rata analfabetismului funcțional la noi este una din cele mai mari din Uniunea Europeană.

Citeste