Impostura in dezvoltarea personala

Dezvoltarea personala ne este necesara si utila cat timp avem parte de specialisti calificati. Totusi, uneori, lucrurile se intampla si altfel…

 

Am scris, la un moment dat, pentru un site generalist, un text in care dadeam de pamant cu toti coach-ii care vand apa de ploaie companiilor. Despre cei care te iau, lacrimogen, cu „copilul interior si alte mesaje de corazón, care insulta inteligenta angajatilor.

Sunt de acord ca angajatii sunt stresati si ca au nevoie de mesaje calde, de imbarbatare. Nu de la coach-ii sau trainer-ii care ar trebui sa se comporte cu mai mult profesionalism si sa aiba serioase studii de psihologie (macar).

Nu poti pretinde ca te pricepi la oameni si ca poti sa-i faci sa munceasca mai bine, sa fie mai relaxati si mai eficienti, daca tu ai lucrat toata viata cu cifre sau pe santier. Nu oricine se poate face psiholog, trainer, coach. Sau, ba da, acum orice se poate face, dar nu ar trebui…

Mai nociva este ascensiunea ignorantei, a celor care cred ca, da, ceea ce livreaza oamenii care livreaza apa de ploaie e ceva de valoare. A celor care merg la hotelurile scumpe unde au loc astfel de evenimente si platesc un bilet deseori nu ieftin, ca sa asculte apa de ploaie.

Acestora le spun sa fie atenti si sa nu incurajeze impostura. E mai ieftin sa stea acasa si sa citeasca o carte de dezvoltare personala despre cum sa fii mai fericit, de exemplu, decat sa te duci la vreun vraci in costum scump, care iti promite ca te face fericit in zece pasi sau iti creste afacerea in tot atatia. Ambele – in aceeasi zi, eventual.

Oamenii acestia vand ceva, dar ei nu ar prospera daca nu ar exista o patura numeroasa de naivi, care sa plateasca acel… ceva. Asta, in contexul in care platitorii poate ca ar avea nevoie mai degraba de o psihoterapie serioasa, ca sa identifice de ce sufera si sa-si revina cum trebuie.

Nu mai credeti in solutii facile! Nimic din ceea ce e important si profund nu e simplissim! Ceea ce conteaza, costa. Si timp, si bani, si efort! Solutiile care suna prea bine sunt suspecte.

Daca vreti neaparat sa faceti ceva pentru voi, faceti o psihoterapie. Ca sa vedeti pe unde va situati in viata, daca mai sunteti aliniati cu scopurile de tinerete, in context profesional si personal. Cititi mult.

Nimic, absolut nimic, nu compenseaza, in viata, cartile pe care nu le citim. Informatia pe care o ratam. Cititul ar trebui sa fie un obicei zilnic: la metrou, la cafea, la baie, in pauza de tigara. Cititi avid, nimic nu e mai util decat cititul!

Incurajati-va copiii sa faca la fel, cititi alaturi de ei. Sa citeasca orice. Ignoranta predispune la saracie si suferinta, cultura si informatia te fac mai adaptat si mai linistit. Si te feresc sa cazi in plasa sarlatanilor de orice fel. Inclusiv a celor care vand dezvoltare personala la kilogram…

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
copil care sta cu genunchii apropiati de cap
19 Noiembrie – Ziua Mondială de Luptă pentru Prevenția Abuzului și Violenței asupra Copiilor

Și azi îmi amintesc de discuția dintr-o zi când amicul A., un adult de 30 și ceva de ani, mi-a povestit cum mama lui îl bătea când era mic „până leșina ea de la efort’, cu tot ce găsea primprejur. „Azi sunt anxios, depresiv, mi-e frică și de umbra mea. Cu mama am mai rezolvat, […]

Citeste
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală

Simptome colective de dezgust, laolaltă cu o stranie adaptare la climatul general bolnav și un scepticism tot mai răspândit. Aceasta e impresia mea când citesc online reacțiile oamenilor la politica de azi. Un fel de depresie colectivă, iritabilitate surdă și senzația de lipsă de perspectivă. Dar iată de ce eu cred că nu ar trebui să cădem pradă acestor senzații.

Citeste
Jurnal de voluntar în Vama Veche
Jurnal de voluntar în Vama Veche

Am fost de 1 Mai la Vama Veche, în calitate de voluntar, într-un proiect de „harm reduction” al A.L.I.A.T (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor).

Citeste
Impostura in dezvoltarea personala
Impostura in dezvoltarea personala

Dezvoltarea personala ne este necesara si utila cat timp avem parte de specialisti calificati. Totusi, uneori, lucrurile se intampla si altfel…

Citeste
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”

Citesc zilele astea, cu stupoare, că oficiali din Vrancea și membri ai Coaliției pentru Familie au blocat un nevinovat eveniment pe tema discriminării femeii. Pe scurt, niște elevi din Focșani au încercat să organizeze o conferință despre discriminarea de gen.

Citeste
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce

Între multele știri deprimante despre România este și aceea că rata analfabetismului funcțional la noi este una din cele mai mari din Uniunea Europeană.

Citeste