Despre plictiseala si alte nefericiri

In general, ne simtim plictisiti atunci cand nu suntem stimulati. Avem nevoie de stimulare din mediu inca din primele zile de viata. Atunci cand mediul nu este ofertant, ne simtim plonjati intr-un vid de atentie si de activitate pe care nu il suportam prea usor.

Sfintii Parinti vorbesc despre akedia sau demonul amiezii, cel al vidului afectiv si lipsei de chef pentru orice
. Este considerat cel mai periculos pentru calugarul incercat de acest demon.

Asadar, plictiseala este oricum, numai subiect frivol nu. Psihologul american Mihaly Csikszéntmihalyi, care studiaza creativitatea si starile pozitive de constiinta (starile de „flux, in care ne simtim transportati, fericiti ca indeplinim o activitate foarte placuta, care ne face sa iesim din timp si ne da sentimentul de fericire si de plenitudine), spune ca plictiseala intervine atunci cand sarcinile de indeplinit sunt ceva mai putin provocatoare decat capacitatea noastra de performanta la un moment dat.

Cu alte cuvinte, cand facem chestii prea simple. Avem nevoie de sarcini cu putin mai grele decat putem face la un moment dat, pentru a ne simti bine.

Dar oare „numai prostii se plictisesc? Oamenii inteligenti – nu? Prostia e o notiune foarte relativa, dupa cum bine stim – asadar, sa o luam metaforic.

Se plictisesc aceia care nu stiu sa-si gaseasca o activitate stimulatoare si placuta lor insilor. In criza de inspiratie, pot alege sa se stimuleze inclusiv prin drog.

Plictiseala este si un important indicator al depresiei. Ne plictisim cand suntem deprimati, deci nu ne apucam de nimic – nefacand nimic, ne plictisim si mai si, iata un cerc vicios.

Ce e de facut? Sa ne „scuturam (asa cum facem la inceputul unui program de slabit in care ne propunem sa trecem de pragul de neplacere dat de alergatul timp de 40 de minute) si sa ne apucam pur si simplu de ceva.

De ce scriu aceste lucruri? Un recent studiu Soros arata ca tinerii din Romania sunt, in general, blazati. Mi se pare foarte periculos. Daca ei nu gasesc nimic de facut la varsta la care energia este la apogeu, ce sa mai ceri unui sexagenar?

Este foarte posibil ca mediul scolar si extrascolar din Romania sa fie putin stimulator. Sau chiar sa reprezinte o stimulare negativa. Nu le place ce invata, deci nu invata, isi cauta altceva de pierdut vremea.

Dar nu ma indoiesc ca exista in fiecare loc o multime de lucruri de facut, si poate ca nu trebuie decat putina imaginatie pentru a crea un cadru pozitiv de activitate.

De la plantat copaci la citit ziarul unui batran, iata activitati cu sens social. As milita aici pentru crearea unei culturi a voluntariatului la noi.

Exista extrem de putini tineri dispusi sa munceasca pe gratis pentru o cauza buna. De ce? De ce nu vad si beneficiile acestei activitati?

De ce sunt invatati ca totul se plateste? O multime de intrebari al caror raspuns va invit sa il gasiti dumneavoastra.

Haideti sa scriem impreuna un articol pe aceasta tema. Raspunsurile dvs. la aceste intrebari, trimise pe adresa psychologies@edipresse.ro, vor fi studiu de caz.

Apropo, 2011 este Anul International al Voluntariatului.

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
copil care sta cu genunchii apropiati de cap
19 Noiembrie – Ziua Mondială de Luptă pentru Prevenția Abuzului și Violenței asupra Copiilor

Și azi îmi amintesc de discuția dintr-o zi când amicul A., un adult de 30 și ceva de ani, mi-a povestit cum mama lui îl bătea când era mic „până leșina ea de la efort’, cu tot ce găsea primprejur. „Azi sunt anxios, depresiv, mi-e frică și de umbra mea. Cu mama am mai rezolvat, […]

Citeste
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală

Simptome colective de dezgust, laolaltă cu o stranie adaptare la climatul general bolnav și un scepticism tot mai răspândit. Aceasta e impresia mea când citesc online reacțiile oamenilor la politica de azi. Un fel de depresie colectivă, iritabilitate surdă și senzația de lipsă de perspectivă. Dar iată de ce eu cred că nu ar trebui să cădem pradă acestor senzații.

Citeste
Jurnal de voluntar în Vama Veche
Jurnal de voluntar în Vama Veche

Am fost de 1 Mai la Vama Veche, în calitate de voluntar, într-un proiect de „harm reduction” al A.L.I.A.T (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor).

Citeste
Despre plictiseala si alte nefericiri
Despre plictiseala si alte nefericiri

„Numai prostii se plictisesc“, mi-a spus odata o profesoara, sugerand ca, daca esti suficient de destept, gasesti ceva antrenant de facut. Avea dreptate. Plictiseala mi se pare o tema fertila de studiu si de gandire, totusi. De ce ne plictisim? Cum de ne plictisim? Maimutele, rudele noastre de gradul intai, se plictisesc?
 

Citeste
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”

Citesc zilele astea, cu stupoare, că oficiali din Vrancea și membri ai Coaliției pentru Familie au blocat un nevinovat eveniment pe tema discriminării femeii. Pe scurt, niște elevi din Focșani au încercat să organizeze o conferință despre discriminarea de gen.

Citeste
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce

Între multele știri deprimante despre România este și aceea că rata analfabetismului funcțional la noi este una din cele mai mari din Uniunea Europeană.

Citeste