Despre sport si alte bucurii simple

Nu as putea trai fara sa alerg. O spun cu modestie, cu rezerva, ca orice persoana care a descoperit tarziu faptul ca sportul te poate bucura ca nimic altceva. Nu am facut niciun sport in copilarie si adolescenta, ba, mai mult, chiuleam cat puteam de la ora de sport, convinsa ca e pierdere de timp…

La maturitate, am descoperit ca simplul fapt de a alerga 30 de minute ma poate face sa vad viata altfel. E magic! Stim despre endorfinele care se secreta in cap cand alergi. Ei, eu pe alea le vanez de cate ori ies in parc la jogging.

De cinci ani de zile, alerg aproape zilnic, fara pretentii, fara sa indraznesc la maratoane sau alergari in beneficiul nu stiu carei cauze. Alerg pentru placerea mea simpla, cotidiana, de a simti ca ma misc, ca exist.

Apoi, am citit eseul Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga, scris de Haruki Murakami, un scriitor pe care il admir.

Si el alearga zilnic, de ani de zile are acest program religios de alergare. E primul gest al zilei, si el participa la maratoane, e competitiv, alergarea e pentru el la fel de importanta cum e literatura.

Citind acest eseu, mi-am simtit confirmata intuitia ca alergatul, sportul, e una dintre cele mai simple si mai importante activitati pe care le poate face omul ca sa fie fericit. Pe mine, sportul ma face fericita!

Scriu toate astea pentru ca e vara si pentru ca vad ca oamenii opteaza pentru confortul masinii, al sezlongului, al casei, liftului etc.

Dar, oameni buni, corpul vostru e facut sa se miste, e o masinarie minunata de facut miscari, de construit muschi, de respirat, de inotat, de catarat! Sportul e cea mai ieftina sursa de endorfine, cea mai sanatoasa si cu beneficii imediate.

Iesiti la aer curat (dar nu la mici si bere) si bucurati-va de senzatiile pe care vi le procura! Alergati sau macar mergeti vreo cativa kilometri pe jos… mersul pe jos e antidepresiv.

Lasati-va copiii sa fuga, sa-si juleasca genunchii, isi vor aminti cu placere de copilarie si de juliturile sale! Nu mai optati pentru medii neaerisite, unde nu gasiti decat paloare… Iesiti din mall si alergati, oameni buni, alergati!

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

Comentează și tu
Recomandări
copil care sta cu genunchii apropiati de cap
19 Noiembrie – Ziua Mondială de Luptă pentru Prevenția Abuzului și Violenței asupra Copiilor

Și azi îmi amintesc de discuția dintr-o zi când amicul A., un adult de 30 și ceva de ani, mi-a povestit cum mama lui îl bătea când era mic „până leșina ea de la efort’, cu tot ce găsea primprejur. „Azi sunt anxios, depresiv, mi-e frică și de umbra mea. Cu mama am mai rezolvat, […]

Citeste
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală

Simptome colective de dezgust, laolaltă cu o stranie adaptare la climatul general bolnav și un scepticism tot mai răspândit. Aceasta e impresia mea când citesc online reacțiile oamenilor la politica de azi. Un fel de depresie colectivă, iritabilitate surdă și senzația de lipsă de perspectivă. Dar iată de ce eu cred că nu ar trebui să cădem pradă acestor senzații.

Citeste
Jurnal de voluntar în Vama Veche
Jurnal de voluntar în Vama Veche

Am fost de 1 Mai la Vama Veche, în calitate de voluntar, într-un proiect de „harm reduction” al A.L.I.A.T (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor).

Citeste
Despre sport si alte bucurii simple
Despre sport si alte bucurii simple

Despre sport si alte bucurii simple…Nu as putea trai fara sa alerg. O spun cu modestie, cu rezerva, sportul te poate bucura ca nimic altceva.

Citeste
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”

Citesc zilele astea, cu stupoare, că oficiali din Vrancea și membri ai Coaliției pentru Familie au blocat un nevinovat eveniment pe tema discriminării femeii. Pe scurt, niște elevi din Focșani au încercat să organizeze o conferință despre discriminarea de gen.

Citeste
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce

Între multele știri deprimante despre România este și aceea că rata analfabetismului funcțional la noi este una din cele mai mari din Uniunea Europeană.

Citeste