Now Reading
Dragostea pe vremea crizei

Dragostea pe vremea crizei

 

Criza este cuvantul de pe buzele tuturor. Si totusi criza este buna. In limba chineza, ideograma care desemneaza cuvantul criza inseamna, de asemenea, „oportunitate”. Asadar cultura orientala integreaza mai firesc negativul in pozitiv. Simbolul arhicunoscut Yin-Yang arata egalitatea naturala dintre feminin si masculin, bun si rau, moarte si viata, etc.

In societatea noastra dependenta de performanta, esecul este insotit de o atitudine afectiva catastrofista. In tratatul sau de psihoterapie existentiala, Irvin Yalom povesteste despre pacientii pe care ii trateaza, multi dintre ei avand cancer terminal. Concluzia sa este ca boala este cel mai adesea echivalata cu esecul. Divortul, la fel.

Tot psihiatrul american vorbeste despre pacientii sai prinsi in mariaje mult prea indelungate si nefericite, cu abu­zuri afec­tive si fizice de ambele parti, de care oamenii nu vor sa sca­pe, din simplul motiv ca ideea divortului ii inspai­man­ta.

Alte studii spun ca adesea, in cultura occidentala, pierderea partenerului este la fel de traumatizanta ca moartea acestuia.

La mijloc, constient sau inconstient, sta ideea esecului. „Nu am reusit sa-mi salvez casnicia”. „Nu am reusit sa inving boala.” Responsabilitatea personala, asumata fara prea multa analiza, sta la baza acestui masochism.

Titlul acestui editorial nu inseamna ca toate cele de mai sus pot fi, printr-o atingere magica, schimbate in altceva. Ele raman drame. Dar ceea ce putem face noi, oamenii, este sa resemnificam, in masura in care acest lucru ne este permis prin educatia si chiar prin vointa noastra, evenimentele.

O criza poate fi o buna oportunitate de evaluare a unui anumit status quo. Un conflict repune bazele unei relatii caldicele, care nu mai are de mult temperatura la care cei implicati sa fie fericiti. Sigur, vorbesc despre un conflict trait inteligent, in care agresivitatea se tempereaza prin comunicare si mai ales prin negocierea si precizarea corecta a nevoilor celor implicati.

Un conflict interpersonal este rareori numai atat. El poate fi prilejul mult asteptat pentru evolutie. Ce nu evolueaza, moare. Si chiar daca relatia respectiva nu mai are sperante, tot exista pe undeva un castig. „Am trait aceste clipe minunate impreuna, ne despartim pentru ca in acest moment avem nevoi importante atat de diferite si de ireconciliabile. Dar timpul petrecut impreuna m-a invatat ceva despre mine si despre felul cum functionez eu si cum functionam noi.”

Nu e putin lucru. Important e sa incercam, de dragul confortului nostru psihic, sa nu ne autoflagelam perpetuu. In orice criza e si ceva bun. Depinde cum o iei. E un bun exercitiu cu sine sa incercam macar sa vedem partile bune. Ajuta la sanatate.

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: 123rf.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top