Lifestyle si psihologie

Aud foarte adesea ca „Psychologies este o revista pentru psihologi'. Ei bine, nu. Sau nu numai. Cred ca este momentul sa corectam aceasta perceptie. Revista pe care o cititi cu fidelitate luna de luna nu este numai pentru psihologi, la fel cum o carte de bucate nu este numai pentru chefs sau o emisiune de stiri sportive nu este numai pentru cei interesati sau care practica un sport.

Psychologies este o revista de lifestyle. Exact, de „stil de viata'. Pentru ca tot ceea ce va oferim spre lectura se vrea util si aplicabil in existenta curenta. Si este doar o intamplare fericita ca termenul a fost definit ca atare pentru prima oara de catre un psiholog, Alfred Adler, in 1929.

Ce inseamna lifestyle? Din punct de vedere sociologic, aceasta sintagma defineste toate comportamentele cuiva intr-o anumita perioada, activitati legate de consum, petrecere a timpului liber, relatii sociale etc. Este un set de valori, de stiluri de a face lucrurile si de a vedea realitatea, de actiuni in sens larg. Putem adopta un „green lifestyle', de exemplu. (E chiar dezirabil.)

Psychologies incearca asadar sa explice si sa isi ajute cititorii sa se inteleaga pe sine mai bine. Ne adresam unui public de oameni inteligenti, cu educatie superioara si simt critic dezvoltat. Vorbim despre chestiuni de interes general si tratam doar marginal subiecte „grele' (cum sunt cele despre tulburarile psihoemotionale, nu pentru ca ar fi ceva penibil – geniile au fost departe de a fi niste fiinte senine si au facut din marginalitatea lor ceva exceptional – ci pentru ca nu sunt chestiuni relevante pentru un public mai larg).

Iata de ce apelam in textele noastre la opiniile psihologilor. Nu pentru ca doar ei ar fi publicul tinta, ci pentru ca in acest fel dam credibilitate maxima ideilor si iesim din tonul general de „parerism' de care sufera presa romana. Ne respectam cititorii, pe dumneavoastra, in cel mai inalt grad. De aceea facem o revista pentru dumneavoastra, despre dumneavoastra. Si tot ceea ce va poate interesa.

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: 123rf.com

Comentează și tu
Recomandări
copil care sta cu genunchii apropiati de cap
19 Noiembrie – Ziua Mondială de Luptă pentru Prevenția Abuzului și Violenței asupra Copiilor

Și azi îmi amintesc de discuția dintr-o zi când amicul A., un adult de 30 și ceva de ani, mi-a povestit cum mama lui îl bătea când era mic „până leșina ea de la efort’, cu tot ce găsea primprejur. „Azi sunt anxios, depresiv, mi-e frică și de umbra mea. Cu mama am mai rezolvat, […]

Citeste
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală

Simptome colective de dezgust, laolaltă cu o stranie adaptare la climatul general bolnav și un scepticism tot mai răspândit. Aceasta e impresia mea când citesc online reacțiile oamenilor la politica de azi. Un fel de depresie colectivă, iritabilitate surdă și senzația de lipsă de perspectivă. Dar iată de ce eu cred că nu ar trebui să cădem pradă acestor senzații.

Citeste
Jurnal de voluntar în Vama Veche
Jurnal de voluntar în Vama Veche

Am fost de 1 Mai la Vama Veche, în calitate de voluntar, într-un proiect de „harm reduction” al A.L.I.A.T (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor).

Citeste
Lifestyle si psihologie
Lifestyle si psihologie

Aud foarte adesea ca „Psychologies este o revista pentru psihologi”. Ei bine, nu. Sau nu numai. Cred ca este momentul sa corectam aceasta perceptie. Revista pe care o cititi cu fidelitate luna de luna nu este numai pentru psihologi, la fel cum o carte de bucate nu este numai pentru chefs sau o emisiune de stiri sportive nu este numai pentru cei interesati sau care practica un sport.

Citeste
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”

Citesc zilele astea, cu stupoare, că oficiali din Vrancea și membri ai Coaliției pentru Familie au blocat un nevinovat eveniment pe tema discriminării femeii. Pe scurt, niște elevi din Focșani au încercat să organizeze o conferință despre discriminarea de gen.

Citeste
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce

Între multele știri deprimante despre România este și aceea că rata analfabetismului funcțional la noi este una din cele mai mari din Uniunea Europeană.

Citeste