Despre modelele feminine
Deschid televizorul, nimeresc pe canale romanesti de divertisment si uneori ma simt prost ca femeie. Imi vine sa intru in pamant, pentru ca sunt o fiinta empatica si nu am reflexul dispretului, ci pe cel al identificarii.
Ma uit la TV si vad fatuci care degradeaza ideea de femeie, se lasa schimonosite, luate in ras, facute praf, si asta, numai de dragul faimei. Femei fara mandrie. Sau care isi vand demnitatea pentru un punct sau doua de rating. OK, e alegerea lor.
Ce ma ingrijoreaza insa pe mine, este faptul ca nimeni nu propune contramodele. Televiziunea, cel mai penetrant mijloc de comunicare, este deja prada stereotipiilor, plin de astfel de personaje. Mi-e teama ca fetele „anonime“ nu vad altceva si, astfel, nu se gandesc ca ar mai fi si variante de reusita in viata.
Combinatia dintre un sistem de invatamant facut praf, profesori si parinti demisionari sau pur si simplu depasiti (meseria de profesor are una din cele mai mari rate de burn-out – si asta, peste tot in lume) si generalizarea mesajelor media care promoveaza astfel de modele feminine va da, nu peste mult timp, o masa de femei derutate, convinse ca acceptabilitatea sociala trece mai mult prin fizic, ca trebuie sa arati cumva, sa te imbraci cumva, sa fii cumva, de preferinta anorexica, dar cu bust generos, ca sa existi in primul plan al vietii sociale.
Media are un rol educativ de prim-plan, iar oferta de modele feminine din media romaneasca de azi e jalnica… Mi-e teama de ceea ce se gaseste in capsoarele adolescentelor de azi. De la vestimentatie la gramatica, ambitia femeiasca nu prea pare sa se poata agata de alte modele…
Nu avem in politica femei care sa te inspire, sa te faca sa le admiri, sa dea chef de emulatie. Iar cele care fac ceva, care sunt inteligente, elegante, active si puternice, sunt discrete. Asta, pentru ca, in general, oamenii inteligenti au indoieli, sunt discreti, nu ies la rampa, sa „isi faca imagine“.
Intelectualele stau in biblioteca, tot mai dornice sa se desprinda de mizeria cotidiana, actritele de reala valoare se refugiaza in teatru, pentru ca televiziunea e sub nivelul lor. De cand nu ati mai vazut o piesa buna, un scheci umoristic de calitate? In schimb, scalambaiala facila domneste.
Dragi colegi din televiziuni, invitati-o pe Aurora Liiceanu sa comenteze, pe Sandra Pralong, sunt multe alte specialiste in fiecare domeniu in care aveti nevoie de opinie de specialisti.
Finantiste, actrite, artiste, arhitecte, inginere, unele tinere si frumoase si care „dau bine“ pe sticla. Faceti reclama activitatii lui Leslie Hawke (mama unei vedete de la Hollywood – poftim celebritate!). Aerisiti-va agenda de contacte, va rog…
Tabloidul e cel care este, si e un gen de presa existent peste tot. Problema e ca, la noi, totul e tabloid! Nu exista contramodele! Daca aveti fiice, dragi cititori, deschideti-le ochii ca mai exista si altceva, si altcineva. Cineva (cu fusta) care nu apare la televizor.
Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com
Foto: shutterstock.com
Iuliana Alexa a fost redactorul-sef al revistei Psychologies de la aparitia primei editii a revistei până în anul 2019. Iuliana a absolvit Facultatea de Litere si este coach.