Efectul clasicilor

Am mai multe cercuri de prieteni de diverse stiluri si preferinte culturale, muzicale etc. Ma amuz, la fel de bine, alaturi de hipsterii sub 30 de ani, cu orizont cultural care nu trece de muzica pop rock, si de oameni de peste 50 de ani, formati in stilul sovietic al seriozitatii, care asculta doar Mozart si Bach.

Spun, cu mana pe inima, ca ii prefer pe cei din urma. Complexitatea, rafinamentul, profunzimea nu sunt lozinci. Ele chiar apar in urma educatiei clasice.

Adica e minunat sa asculti Led Zeppelin, dar daca Bach nu ti-a trezit niciodata atentia, nu spun ca traiesti degeaba (nu cred ca poate cineva sa judece astfel de lucruri), dar ca, siguramente, ceva lipseste din existenta ta.

Cu alte cuvinte, pledez pentru educatia intensiva la clasici. Pledez pentru Dostoievski si Tolstoi in vacante de vara, pentru auditii din Mozart si Bach.

Mergeti cu copiii la Ateneu, cumparati-le CD-uri cu clasici, nu-i lasati numai la Inna si Delia. Pentru ca vor deveni infinit mai destepti daca asculta Bach decat Inna. Nu fac aici numai o judecata de gust (care, stim, nu se discuta).

Sigur, poti ajunge bine in viata si daca te lipsesti de Bach, nu e ceva fara de care nu se poate castiga un ban etc.

Dar atentia, memoria, provocarea emotionala pe care i le „adreseaza o sonata preclasica il fac pe acel copil sa fie mai inteligent (si rational, si emotional) decat colegul lui, care „sta doar pe MTV.

Si cred ca niciun parinte nu poate spune ca ii este indiferenta inteligenta propriului copil. Frumusetea sau inaltimea nu o putem controla, nici la noi si nici la progenituri, dar inteligenta se cultiva si se dezvolta toata viata, dar mai ales in copilarie.

Bazele care sunt puse in primii ani de viata conteaza cel mai mult. Pana intra la scoala un copil e modelabil, in cel mai frumos sens al cuvantului. De ce sa nu profite parintii si sa-l duca la concerte pentru copii sau la teatru?!

De ce sa-l lase prada culturii junk, cantecelor cu versuri agramate? Oricum va fi expus la astfel de productii culturale insalubre – de ce sa nu stie ca exista alternativa?

Se stie ca un copil care invata de mic sa cante la un instrument va fi mai iute la minte. Dar poate ca nu toti parintii isi permit sa angajeze un profesor de chitara sau de pian. Dar sigur isi permit niste CD-uri sau audiobooks.

Sau, pur si simplu, pot „investi o ora pe zi sa stea alaturi de cel mic si sa asculte Spargatorul de nuci ori suita Peer Gynt, care sunt tot atatea povesti muzicale ce vor sculpta mintea copilului in noi si mult mai interesante feluri…

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

 

Comentează și tu
Recomandări
copil care sta cu genunchii apropiati de cap
19 Noiembrie – Ziua Mondială de Luptă pentru Prevenția Abuzului și Violenței asupra Copiilor

Și azi îmi amintesc de discuția dintr-o zi când amicul A., un adult de 30 și ceva de ani, mi-a povestit cum mama lui îl bătea când era mic „până leșina ea de la efort’, cu tot ce găsea primprejur. „Azi sunt anxios, depresiv, mi-e frică și de umbra mea. Cu mama am mai rezolvat, […]

Citeste
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală

Simptome colective de dezgust, laolaltă cu o stranie adaptare la climatul general bolnav și un scepticism tot mai răspândit. Aceasta e impresia mea când citesc online reacțiile oamenilor la politica de azi. Un fel de depresie colectivă, iritabilitate surdă și senzația de lipsă de perspectivă. Dar iată de ce eu cred că nu ar trebui să cădem pradă acestor senzații.

Citeste
Jurnal de voluntar în Vama Veche
Jurnal de voluntar în Vama Veche

Am fost de 1 Mai la Vama Veche, în calitate de voluntar, într-un proiect de „harm reduction” al A.L.I.A.T (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor).

Citeste
Efectul clasicilor
Efectul clasicilor

Am mai multe cercuri de prieteni de diverse stiluri și preferințe culturale, muzicale etc. Mă amuz, la fel de bine, alături de hipsterii sub 30 de ani, cu orizont cultural care nu trece de muzica pop rock, și de oameni de peste 50 de ani, formați în stilul sovietic al seriozității, care ascultă doar Mozart și Bach.

Citeste
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”

Citesc zilele astea, cu stupoare, că oficiali din Vrancea și membri ai Coaliției pentru Familie au blocat un nevinovat eveniment pe tema discriminării femeii. Pe scurt, niște elevi din Focșani au încercat să organizeze o conferință despre discriminarea de gen.

Citeste
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce

Între multele știri deprimante despre România este și aceea că rata analfabetismului funcțional la noi este una din cele mai mari din Uniunea Europeană.

Citeste