Now Reading
Efectul clasicilor

Efectul clasicilor

Am mai multe cercuri de prieteni de diverse stiluri si preferinte culturale, muzicale etc. Ma amuz, la fel de bine, alaturi de hipsterii sub 30 de ani, cu orizont cultural care nu trece de muzica pop rock, si de oameni de peste 50 de ani, formati in stilul sovietic al seriozitatii, care asculta doar Mozart si Bach.

Spun, cu mana pe inima, ca ii prefer pe cei din urma. Complexitatea, rafinamentul, profunzimea nu sunt lozinci. Ele chiar apar in urma educatiei clasice.

Adica e minunat sa asculti Led Zeppelin, dar daca Bach nu ti-a trezit niciodata atentia, nu spun ca traiesti degeaba (nu cred ca poate cineva sa judece astfel de lucruri), dar ca, siguramente, ceva lipseste din existenta ta.

Cu alte cuvinte, pledez pentru educatia intensiva la clasici. Pledez pentru Dostoievski si Tolstoi in vacante de vara, pentru auditii din Mozart si Bach.

Mergeti cu copiii la Ateneu, cumparati-le CD-uri cu clasici, nu-i lasati numai la Inna si Delia. Pentru ca vor deveni infinit mai destepti daca asculta Bach decat Inna. Nu fac aici numai o judecata de gust (care, stim, nu se discuta).

Sigur, poti ajunge bine in viata si daca te lipsesti de Bach, nu e ceva fara de care nu se poate castiga un ban etc.

Dar atentia, memoria, provocarea emotionala pe care i le „adreseaza“ o sonata preclasica il fac pe acel copil sa fie mai inteligent (si rational, si emotional) decat colegul lui, care „sta“ doar pe MTV.

Si cred ca niciun parinte nu poate spune ca ii este indiferenta inteligenta propriului copil. Frumusetea sau inaltimea nu o putem controla, nici la noi si nici la progenituri, dar inteligenta se cultiva si se dezvolta toata viata, dar mai ales in copilarie.

Bazele care sunt puse in primii ani de viata conteaza cel mai mult. Pana intra la scoala un copil e modelabil, in cel mai frumos sens al cuvantului. De ce sa nu profite parintii si sa-l duca la concerte pentru copii sau la teatru?!

De ce sa-l lase prada culturii junk, cantecelor cu versuri agramate? Oricum va fi expus la astfel de productii culturale insalubre – de ce sa nu stie ca exista alternativa?

Se stie ca un copil care invata de mic sa cante la un instrument va fi mai iute la minte. Dar poate ca nu toti parintii isi permit sa angajeze un profesor de chitara sau de pian. Dar sigur isi permit niste CD-uri sau audiobooks.

Sau, pur si simplu, pot „investi“ o ora pe zi sa stea alaturi de cel mic si sa asculte Spargatorul de nuci ori suita Peer Gynt, care sunt tot atatea povesti muzicale ce vor sculpta mintea copilului in noi si mult mai interesante feluri…

 

Ma puteti urmari si pe www.iulialexa.com

Foto: shutterstock.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll To Top