Popa Pomohaci, pedofilia și credincioșii săraci cu duhul

Un popă zurliu și degrabă cântătoriu de muzică populară e vădit în media că-i plac băieții frumoși. Întregistrarea conversației dintre popa Pomohaci și junele care i-a aprins popii simțămintele e o mostră de amor ghebos cu accente pedofile.

Ce e și mai interesant, e reacția turmei Domnului, credincioșii care luni au venit la sediul  Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, pentru a-l sprijini pe preotul Cristian Pomohaci, convinși fiind că e vorba de o defăimare aici, că popa e nevinovat ca un miel și că lumea asta rea nu-l lasă să-și exercite harul. Vreo 300 de suflete a căror sărăcie în duh este evidentă, au intonate pricesne și rugăciuni.

Citește și:

Macron şi nevasta lui, sau de ce le iertăm bărbaţilor ceea ce nu li se iartă femeilor

Mârlănie la Primărie. Despre agresarea fizică a unor femei în Primăria condusă de Gabriela Firea

Lumea bună de la oraș s-a crucit că oamenii pot să-l apere pe popă. Dar nu e deloc o reacție surprinzătoare a turmei de mioare și, dacă am citi mai multă psihologie, am înțelege că e ceva previzibil. Un exemplu clasic de disonanță cognitivă.

Teoria disonanței cognitive a fost articulată prima dată de psihologul american Leon Festinger, în 1956. Istoria acestui concept este aceasta:

un grup de adepți ai ideii că sfârșitul lumii va avea loc într-o anumită zi, s-au adunat într-o casă în care s-au rugat toată noaptea ca să fie salvați în momentul fatidic, de catre extraterestri.

Pentru că nici sfârșitul lumii nu a avut loc, și nici extraterestrii nu s-au pogorât, grupul celor făcuti de râs a croșetat imediat explicația că numai credința lor ardentă i-a salvat de la moarte.

Că finalul acestei lumi se amână datorită lor și rugăciunilor lor. Coerent, nu?  Realitatea e convenabil torsionată pentru a servi liniștii afective necesare lor.

Turma care îl apără pe popa Pomohaci nu e decât un grup de oameni care au nevoie să creacă că e un popă bun în continuare, că el e victima.

Pentru că altfel se prăbușește sistemul lor de credințe și apare un stres. E stresant să vezi că te-ai înșelat, că ceea ce credeai tu despre lume e fals, stupid, că Pomohaci e un fariseu ordinar și imoral, nu un vindecător.

Și ei vor să evite acel stres, nu pot să recunoască că au greșit…

 

Avem nevoie de coerență, nu de adevăr

Da, noi, oamenii, avem nevoie de coerență internă, chiar dacă povestea e cu totul aberantă. Avem nevoie de o poveste bună, nu reală.

Credințele noastre, poveștile, miturile, religia sunt cele ne dau stabilitate și confort emoțional, chiar daca sunt greșite, nu au nicio bază reală sau știința, experiementele le-au invalidat demult.

Ce e știința în lumina ideii că Pământul a fost creat în 7 zile de către Dumnezeu? Nu e mai frumoasă ideea Creației? Mai nobilă, mai caldă și mai …salvatoare?

De ce să crezi că ai apărut dintr-un banal cimpanzeu cu noroc în viață, care s-a reprodus suficient de mult încât să-ți dea și tie șansa să evoluezi până la stadiul de ins dependent de telefon, când e mult mai mișto să crezi că ai fost creat de Dumnezeu?

Festinger spunea ca atunci cand suntem convinși profund de ceva, devenim imuni la informația care contrazice acea certitudine intimă. Fugim de contradicție, atacăm pe cel care ne contrazice, ne apărăm convingerile, ne atașăm de ideile noastre fixe.

Atașamentul de idei fixe și proaste îl vedem (ca să rămânem tot în vecinătatea temei despre popa Pomohaci) la cei care consideră că dreptul persoanelor gay de a-și trăi sexualitatea, de a se căsători și de a adopta copii deschide cutia Pandorei în fața pedofiliei. O spun răspicat și o repet oricui: e o idee cretină, renunțați la ea repede, ca să nu râdă curcile de voi.

Oameni buni, homosexualitatea e o adaptare biologică în anumite condiții de mediu. Dacă vreți să pricepeți, dacă vreți adevărul, și nu să mențineți credințe coerente dar greșite, urmăriți acest video :  .

Sau citiți AICI.

Trebuie spus și repetat: homosexulitatea NU e pedofilie. Pedofilia este clasificată între parafilii, devianțe sexuale, și este inclusă în DSM – Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mintale.

Deci e clasată ca o problemă de sănătate mintală. Dar homosexualii sunt atrași de persoane adulte, relațiile lor sunt consimțite și ei nu violează copii.

Nu mai amestecați merele cu perele în încercarea de a priva o parte a omenirii, cu anumite particularități biologice care nu sunt cele standard (cum ar fi că bărbatul e atras de femeie și viceversa, și împreună alcătuiresc „sfânta uniune  a familiei) de drepturi umane pe care le are majoritatea.

În această logică, salut faptul că azi Parlamentul German a decis să aprobe căsătoria între persoane de același sex. E semn că lumea mai și gândește. E drept, nu aici. Aici domnește ignoranța și ideile Coaliției pentru Familie.

Foto: ziardecluj.ro

Comentează și tu
Recomandări
copil care sta cu genunchii apropiati de cap
19 Noiembrie – Ziua Mondială de Luptă pentru Prevenția Abuzului și Violenței asupra Copiilor

Și azi îmi amintesc de discuția dintr-o zi când amicul A., un adult de 30 și ceva de ani, mi-a povestit cum mama lui îl bătea când era mic „până leșina ea de la efort’, cu tot ce găsea primprejur. „Azi sunt anxios, depresiv, mi-e frică și de umbra mea. Cu mama am mai rezolvat, […]

Citeste
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală
Neîncrederea la români: de ce ne este fatală

Simptome colective de dezgust, laolaltă cu o stranie adaptare la climatul general bolnav și un scepticism tot mai răspândit. Aceasta e impresia mea când citesc online reacțiile oamenilor la politica de azi. Un fel de depresie colectivă, iritabilitate surdă și senzația de lipsă de perspectivă. Dar iată de ce eu cred că nu ar trebui să cădem pradă acestor senzații.

Citeste
Jurnal de voluntar în Vama Veche
Jurnal de voluntar în Vama Veche

Am fost de 1 Mai la Vama Veche, în calitate de voluntar, într-un proiect de „harm reduction” al A.L.I.A.T (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor).

Citeste
Popa Pomohaci, pedofilia și credincioșii săraci cu duhul
Popa Pomohaci, pedofilia și credincioșii săraci cu duhul

Un popă zurliu și degrabă cântătoriu de muzică populară e vădit în media că-i plac băieții frumoși. Întregistrarea conversației dintre popa Pomohaci și junele care i-a aprins popii simțămintele e o mostră de amor ghebos cu accente pedofile.

Citeste
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”
Câteva întrebări despre femei, sex și „transghenderi”

Citesc zilele astea, cu stupoare, că oficiali din Vrancea și membri ai Coaliției pentru Familie au blocat un nevinovat eveniment pe tema discriminării femeii. Pe scurt, niște elevi din Focșani au încercat să organizeze o conferință despre discriminarea de gen.

Citeste
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce
Analfabetismul funcțional, de unde vine și unde ne duce

Între multele știri deprimante despre România este și aceea că rata analfabetismului funcțional la noi este una din cele mai mari din Uniunea Europeană.

Citeste