Cursuri introductive in arta si filosofia budista

Cele 5 prelegeri din cadrul cursului vor fi sustinute de doctorul in filosofie RADU BERCEA, care a condus multi ani Institutul de Studii Orientale Sergiu Al-George' si care este unul dintre putinii experti romani in domeniul indologiei.

Impreuna vom descoperi principalele trasaturi ale gandirii budiste si variatele sale de expresii cultural-artistice, toate acestea in atmosfera primitoare de la Centrul Seeds for Happiness. Cursul este gandit ca un program integrat si va recomandam sa parcurgeti toate cele 5 prelegeri, situatie in care veti primi o diploma pentru participarea completa la eveniment.

Prelegerile vor avea loc MARTI, ora 19:00, o data la doua saptamani, dupa urmatorul program:

Cursul 1 (19 aprilie): Cadrul de civilizatie indiana in care a aparut budismul
Legenda lui Buddha; elementele esentiale ale doctrinei: cele patru „nobile adevaruri”, inexistenta Sinelui, cele cinci „agregate” (skandha), „productia dependenta” (pratîtyasamutp¢da); cele trei concilii, difuzarea buddhismului in toata Asia; disparitia buddhismului in India.

Cursul 2 (3 mai): Elemente de arta budista: Arta greco-indiana, iconografia (posturi, gesturi, atribute), stupa, grotele de la Ajanta, mandala.

Cursul 3 (17 mai): Scoala de gandire Mahayana I
Mah¢y¢na 1: Scoala M¢dhyamika. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Praj±¢p¢ramit¢-hrdayas»tra; Praj±¢p¢ramit¢-stotra de R¢hulabhadra; Madhyamaka-k¢rik¢ (XXV) de Nāgārjuna.

Cursul 4 (31 mai): Scoala de gandire Mahayana II
Scoala Yog¢c¢ra. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Lank¢vat¢ra-s»tra (90-96); Yog¢c¢rabh»mi (Param¢rthag¢th¢ 28-41) de Asanga.

Cursul 5 (14 iunie): Buddhismul tantric indo-tibetan
Buddhismul tantric indo-tibetan. O expunere generala, urmata de lectura comentata a urmatoarelor texte: Guhyasam¢ja-tantra (VII); „Cartea tibetana a mortilor” (Bar-do Thos-grol. partea I: chi khai bar do).

Inscrierile se fac la adresa de e-mail claudia@seedsforhappiness.ro sau la telefon 0721260590
Centrul Seeds for Happiness
Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16

Cursuri introductive in arta si filosofia budista

Scurta prezentare a activitatii d-lui RADU BERCEA

Radu Bercea este licentiat in istoria si teoria artei la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu' din Bucuresti. In paralel a studiat limba sanskrita si cultura indiana sub indrumarea stralucitului indolog roman Sergiu Al-George. A obtinut titlul de doctor in filosofie la Universitatea din Bucuresti, cu teza intitulata „Gandirea simbolica a Upanisadelor, intre religie si filosofie'. Este preocupat in special de traducerea din limba sanskrita a primelor texte filosofice indiene si de hermeneutica simbolica a acestora.

Intre 1990 si 2006 a condus Institutul de Studii Orientale Sergiu Al-George din Bucuresti si a editat periodicul Annals of the Sergiu Al-George Institute. In prezent este muzeograf la Muzeul National de Arta al Romaniei, sectia de arta orientala.

A tinut cursuri de civilizatie si filozofie indiana la Universitatea din Bucuresti. In 1993 a publicat „Cele mai vechi Upanisade: Brhadāra yaka-Upanisad, Chāndogya-Upanisad', traducere din limba sanskrita, studiu introductiv, note si comentarii, BucureÅŸti, Ed. Stiintifica. In Annals of the Sergiu Al-George Institute a publicat mai multe articole de specialitate: „Lindologie roumaine de Mircea Eliade   Sergiu Al-George', 1 (1992); „Essais dherméneutique des Upani ad', 4-5 (1995-1996); „PratirÅ«pa: Prolégom¨nes   une théorie indienne du symbole' 6-8 (1997-1999); „Lenseignement de Prajāpati sur le sommeil profond', 9-11 (2000-2002). Alte articole: „Quelques statuettes lama¯ques du Musée des collections dart de Bucarest', in Revue roumaine dhistoire de lart 26 (1989); „On the Composition of the Chāndogya-Upani ad, VIIIth Prapā haka, in a Symbolic Perspective', în Crakow Indological Studies 1 (1995); „Crestinismul în India', în Secolul 20, 373-375 (1996); „K¢ma: le monde indien sous le signe du «désir»', în Romano-Arabica 2 (2002). Traduceri de imnuri vedice, prefeŃe la cărŃi de indologie, recenzii etc.

Comentează și tu
Recomandări
Gaseste-ti linistea interioara chiar daca ai o viata agitata
Gaseste-ti linistea interioara chiar daca ai o viata agitata

Rupda, discipolul lui Osho, revine in Romania in calitate de speaker la Conferintele Traieste frumos. Dupa ce anul trecut ne-a invatat cum sa facem primul pas spre schimbare, anul acesta Rupda ne va vorbi despre linistea interioara si despre cum reusim sa o obtinem chiar daca avem o viata agitata si suntem mereu pe fuga.

Citeste
10 + 1 Motive pentru care nu merita  sa ratezi aceasta conferinta!
10 + 1 Motive pentru care nu merita sa ratezi aceasta conferinta!

Peste cateva zile, mai exact in data de 17 Noiembrie 2015 sute de participanti vin sa-l intalneasca pe John Gray, autorul celebrului bestseller, Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus.

Citeste
Mesajul lui dr. John Gray catre publicul din Romania
Mesajul lui dr. John Gray catre publicul din Romania

In data de 17 Noiembrie, negociatori, manageri, vanzatori, cumparatori, traineri, antreprenori, coach, personal din customer care, echipe manageriale, echipe de vanzari, echipe de proiect si nu numai vin sa-l intalneasca pe John Gray.

Citeste
Cursuri introductive in arta si filosofia budista

In aprilie, Centrul Seeds for Happiness te invita sa faci primul pas pe calea cunostintelor despre budism!

Citeste
Gradinita particulara „Prietenii Mei”, un nou concept educational pentru prescolari
Gradinita particulara „Prietenii Mei”, un nou concept educational pentru prescolari

Locuitorii capitalei se bucura, din aceasta toamna, de un spatiu ultra-modern dedicat educatiei prescolare. Gradinita particulara cu program prelungit „Prietenii mei”, situata in sectorul 4, B-dul Metalurgiei nr.84, si-a deschis portile!

Citeste
Studiu cu privire la viata educationala a elevilor/studentilor cu dizabilitati fizice/motorii

Dorim sa realizam un studiu cu privire la viata educationala a elevilor/studentilor cu dizabilitati fizice/motorii.

Citeste