7 lucruri pe care nu le stiai despre machiaj
Ai idee ce foloseau femeile pentru infrumusetare pana la aparitia primelor produse cosmetice? Ne intoarcem in timp, alaturi de make-up artistul Nick Barna…
Desenele tribale pe corp sunt prima forma de machiaj si dateaza de acum 100.000 de ani. Pentru un astfel de desen se foloseau pigmenti minerali rosii.
Machiajul face parte din toate culturile lumii fiind folosit ca modalitate de exprimare a statutului social si a rolului unei persoane in societatea respectiva.
In Egipul Antic si in Grecia Antica machiajul era folosit impotriva soarelui puternic si impotriva spiritelor rele. Oamenii utilizau ruj, khol si pudra, obtinute din amestecuri de minerale, rasini si uleiuri, ceara de albine, metale ca plumbul si cuprul, cenusa si praf de migdale uscate.
Romanii foloseau ruj, khol si pudra pentru a-si albi pielea. Produsele se obtineau din pudra de roca minerala si ulei de masline.
In China si Japonia oamenii isi pictau unghiile pentru a arata rangul si statutul social. In dinastia Chou imparatii purtau unghii argintii sau aurii, iar mai tarziu apare ca trend rosul si negrul. Clasele sociale de jos nu aveau voie sa isi picteze unghiile in culori intense.
In Japonia, gheisele foloseau batoane de ceara ca baza de machiaj, peste care aplicau pudra de orez pentru a-si albi fata si spatele. Rujul era folosit pentru a defini pliul pleoapei si buzele, in timp ce ochii si sprancenele se conturau cu un produs obtinut din frunze pasate.
In perioada Victoriana machiajul era considerat vulgar si interzis datorita conexiunii sale cu prostituatele din perioada respectiva. Regina Victoria chiar interzice machiajul prin lege, iar regina Elisabeta I, care avea tenul alb, impune acest trend in machiaj care va dainui sute de ani.
Nick Barna este make-up artist si trainer la cursurile de machiaj Dalles GO, [email protected], 0769041711.
Foto: Retro girl